Kruza Richárd

Samsung PL60 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 10,2 megapixel (3648 x 2736)
Optikai zoom: 5x (35-175 mm)
Videorögzítés: 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,7"
Memóriakártya: SD/MMC + 30MB belső memória
Energiaellátás: Li-ion
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 50 000 Ft
A vételár alapján nemigen nevezhető belépőszintű gépnek a Samsung PL 60, és nem is annak szánta a gyártó. Ennek fényében plusz elvárásaink lehetnek, érdemes tehát a vásárlást megfontolni, mivel bőven van választék a boltokban.

Kívülről

A tesztgépen nincsenek izléstelen vagy túl feltűnő elemek, a teljesen hagyományos alapformára vannak elhelyezve a Samsung-os stílusjegyek. Az eredmény így egy nagyon ízléses és kicsit egyedi kisgép lett. A fekete és fekete-króm borítás, a teljes felületet beborító fényes plexi a hátlapon és a kéken világító kerek be-ki kapcsoló gomb nagyon hasonlóvá teszi a gépet a Samsung plazmatévékhez. Mindenesetre dícséretes, hogy egyre több gyártó tér vissza a klasszikus alapformához és nélkülözi a "letisztultnak" titulált szappanformát és az öncélú, kínai elektonikai termékeket idéző egybefolyó vonalakat. Van ugyanis valami megnyugtató az egyenes vonalakban és a hagyományos, konkrét és határozott formavilágban.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az előlap és a gép kerete fém, hátulja műanyag. Minden része első osztályú. A hátlapon találjuk a módtárcsát, melyet hüvelykujjunkkal tekergethetünk. Az iránygombok elég kicsik, viszont nincs a közelben semmi, ezért kezelésük az átlagosnál kényelmesebb. Külön dícséretet érdemel a fel-le irányba mozgatható zoom billentyű. Ennek mozgása ugyanis éppen annyira nehéz, hogy egykezes fogás mellett könnyen lehessen kezelni.

A gép fogása egyébként jó, mivel annak ellenére hogy nincs semmilyen ujjtámasz, valahogy mégsem csúszósak a felületek. Ehhez jól illeszkedik a kicsit vaskos, 94 x 59 x 23.7mm-es ház és a jól elhelyezett exponálógomb. A Samsung PL60 tehát egy szép, kicsit különleges és jól kezelhető gép. Korábbi Samsung típusokhoz képest kevesebb díszítőelemmel rendelkezik, kevésbé hivalkodó, azonban a márka jelenlegi stílusjegyeit egyértelműen magán hordozza, jól beazonosítható.

Kijelző, kereső

A gép méretéhez képest nagy a kijelző: a 2,7 collos LCD panel felbontása 230 000 pixel. A kép színvilága nagyjából természetes, a fényerő megfelelő, és a külső fény mennyiségéhez képest változik. Fej fölé emelve a gépet viszont feltűnő, milyen hamar "eltűnik" a kép, tehát éles szögből nézve nem használható. Átnézeti kereső nincs a gépen.

Menürendszer, üzemmódok

Nagyrészt az egyszerű kezelhetőség vezérelhette a tevezőket, amikor kialakították a Samsung PL60 menüjét, aminek megjelenése nem szokványos, ugyanakkor esztétikus. A vizuálisan balról-jobbra működő menüstruktúra teljesen átlátható, ráadásul a módtárcsa tekerésekor minden egyes ponton szöveges magyarázat is megjelenik a képernyőn. A gép kezelésekor emiatt az ember úgy érzi, hogy egyben egy beépített használati utasítást is lapozgat, ezért kicsomagolás után bárki azonnal használni tudja majd a PL60-at.

Manuális módok természetesen nincsenek a gépben, a módtárcsa mégis tele van mindenféle egyéb lehetőséggel. Másképpen fogalmazva semmilyen klasszikusnak mondható, szokásos beállítási lehetőség nincs, van viszont egy sor amatőröknek szánt automatika. A szokásos "auto" mód mellett találhatunk egy "Smart" módot is, mely az automatikus témaválasztást takarja. A rendszer észleli a látványt, majd összehasonlítja a memóriában tárolt legtipikusabb fotózási helyzetek paramétereivel, majd megállapítja, hogy a látvány melyik verzióhoz hasonlít a legjobban. Ez a folyamat pillanatok alatt végbemegy, a rendszer használható.

"P" módban a megszokott módon némi beleszólásunk adódik a dologok menetébe: állíthatunk az expozíción, vagy a fehéregyensúlyon. Utóbbi esetében a választék elég szűkös, az automata mód mellett 5 program van, viszont van lehetőség a kézi beállításra is. Automata módban jól működik a rendszer, csak egy kicsit lassú: a képernyőt nézve, amennyiben mozgatjuk a gépet és változik a fény, kell néhány másodperc amíg az automatika kiértékeli a helyzetet és beállítja a megfelelő színhőmérsékletet.

Az ISO érzékenységet is állíthatjuk "P" módban, mégpedig ISO 80 és 3200 között. A gyári kommunikáció szerint ISO 3200 használatakor "megdöbbentően részletgazdag" képeket lehet csinálni. Ez természetesen önmagában lehetetlenség, sajnálatos ez az erős csúsztatás, amiről lejjebb még szót ejtünk. A fénymérést a szokásos három verzió közül választhatjuk ki: többpontos, szpot és középre súlyozott. "Dual" módban a kétszeres képstabilizátor lép életbe, mely tartalmazza a lencseeltolásos és a szoftveres megoldást is.

Említést érdemel még a "Modellfotó mód", mely automatikusan retusálja a képeket: a beállítás mértékétől függő intenzitással javítja ki a bőr hibáit, észleli a mosolyt és a pislogást. Ebből logikusan következik, hogy a manapság elengedhetetlen arcfelismerés természetesen ebben a gépben is megtalálható, és semmivel nem működik jobban mint más esetekben. Lényegében a művelet lassúsága csak a mozdulatlan, beállított modellek fotózását teszi lehetővé.

(ACB) - így nevezi a Samsung a kis dinamikatartományt kompenzálandó utólagos beavatkozást. Alkalmazása például ellenfényben javasolt, vagy olyan helyzetekben amikor sok sötét terület van a fotón.

Optika, érzékelő

A Samsung felirat egyértelművé teszi, hogy ez esetben nem Schneider-Kreuznach optikáról van szó. Az 5-szörös zoom 35 - 175mm-es átfogást jelent, ami nem kis teljesítmény egy ekkora géptől. A 35mm mint nagylátószög viszont kevésnek szokott bizonyulni például beltéri, családi fotózáskor. Az optika nem különösebben gyors: 3.5 - f5.5. A 10 effektív megapixeles, 1/2.33″-as ismeretlen gyártmányű CCD érzékelő legnagyobb felbontásban 3648 x 2736 pixeles JPG formátumú képeket készít.

Képminőség

Tulajdonképpen az átlag ultrakompkt gépekhez képest nem túlságosan rossz minőségű képeket gyárt a kis Samsung. Sajnos ez a mérce önmagában nem túl meggyőző, mivel a növekvő felbontás miatt a kisszenzoros gépek képminősége mondhatni negatív fejlődésen megy keresztül mostanában. Tesztgépünk esetében, amennyiben nem nagyítunk, a minőség az alapkövetelményeknek megfelel: a színek természetesek, nincsenek túlhangsúlyozva, és éles a kép. A dinamikatartománytól persze nem lehet csodát várni, de mivel a gép folyamatosan kicsit alulexponál, a beégett részek valamelyest kisebbek. Ha árúházban nyomtat a gép amatőr tulajdonosa, bizonyosan elégedett lesz az eredménnyel és a családi fotóalbummal.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
ISO80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200

Ha azonban kicsit is nagyít kiderül, hogy a képszélek felé már nagy káosz van. Erre tesz rá egy lapáttal a képzajcsökkentés, ami miatt nagyobb érzékenységnél a kép olyasmi látványt nyújt mint egy impresszionista festmény. Abban a pillanatban tehát, ha a fotós a nagyításhoz vagy szerkesztéshez nyúl, szembesül az alapvető problémákkal. Emiatt, bár a mai kompaktok színvonalához képest jobb képminőséget produkál a Samsung PL60, csak amatőr céloknak felel meg, ebben az esetben is lehetőleg nagyítás nélkül.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Vaku

A beépített vaku teljesítménye egész jó: a gyári adat szerint 4.6 méter. Ezt érezni is lehet, egy átlagos méretű szobával jól megbírkózik, és az expozíció is mindig pontos.

Sorozatfelvétel, videorögzítés

Ebben a vonatkozásban alap tudással bír a masina: VGA, tehát 640x480-as felbontás, 30 fps és mono hang.

Áramellátás, memória

Li-ion akkumlátor található a csomagban, asztali töltő azonban nem, csupán egy fali csatlakozó, melyhez hozzákapcsolhatjuk az USB kábelt. Emiatt amennyiben tartalék akkumlátor vásárlásán gondolkodunk, érdemes töltőt is vásárolni hozzá.

Összegzés

Nem rossz gép a Samsung PL60, ugyanakkor semmi különös. Amennyiben valaki szép és igényes kisgépet szeretne, és nem sajnálja a pénzt, tulajdonképpen nem jár rosszul vele. Az 50 ezer forintos vételár azonban kicsit sok, és kétségtelen, hogy ennél kevesebb pénzért létezik jobb képminőséget produkáló fényképezőgép is - a pluszpénzért kapott presztízsérték inkább az igényes külsőben nyilvánul meg.

Arról már nem is beszélve, hogy álljt kell parancsolnia magának annak a vásárolni szándékozónak, akinek esetleg régebbi, 4-5 megapixeles márkás kompakt gépe lebzsel valahol a fiókban. Annak ellenére ugyanis, hogy fejődik a technika, a PL60 sok társával együtt szintén a megapixel háború áldozata, mivel kisebb felbontással bizonyosan jobb képet tudna produkálni. Emiatt a régebbi kisgépek gyakran szebb fotókat készítenek.

A fényképezőgépet a FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lateralus #9
    30-50 ezerért nézz körül a Panasonic vagy Canon gépek között.
  • who am I 7 #8
    Nem tudtok, vmi jó gépet?egyébként?Ami estleg nem tükrös és nem 100ezer..csak 30-50es tartományban csak ilyet lehet kapni? :S
  • Nonix #7
    "Az 50 ezer forintos vételár azonban kicsit sok, és kétségtelen, hogy ennél kevesebb pénzért létezik jobb képminőséget produkáló fényképezőgép is "

    Maximum 20 ezret ér ez a gép
  • gosub #6
    Hát ezek valami igazán fos képeke. Az Országházas az egyik legborzalmasabb. Ilyen gépet se vennék, bármily igényes is a doboza a lényeg az csapnivaló.
  • Ferrer #5
    Automata művészi szűrő :D
  • Szemjuel #4
    nem tudom miért, de először a várról készült képet néztem meg... a többire már nem is volt igazán hangulatom :S ilyen pocsék képet még sg-n se sokszor látni, pedig aztán.... :D
  • KillerBee #3
    Érdekes, hogy több mint egy munkanap alatt nem sikerült kijavítani a virágos képekre mutató linkeket.

    Tippem sincs, mitől olyan extrapocsék a várról készült kép. Nagyon gyanús viszont, hogy 2009. janur 30-án nem volt ilyen zöld Budapest növényzete.
  • 1011001 #2
    Valóban. De a többi kép igen. Érdemes megnézni a várról készült képet. Az Exif info szerint ISO-80-nal (!) készült, 1/350 exp idővel. Hihetetlenül szar, a többi azért jobb.

    A virágos képeken már ebben a méretben is látszik a zaj (nem a JPG tömörítésé).
  • zsolt501 #1
    A virágokról készült fotók nem jók, vagyis nem nyithatók meg.