Kruza Richárd

Két új Samsung kompakt

A gyár közleménye és a valóság a mostani új kisgépek esetében úgy tűnik más irányba halad.

"A felhasználók általában úgy érezhetik, hogy fényképezőgépük esetében az elérhető vételár keretén belül fel kell áldozniuk a funkcionalitást, de a PL70 és PL55 esetében ez nem így van. A Samsung lehetőséget biztosít a felhasználóknak a legújabb digitális technológia elésére egy még robusztusabb gép formájában, mellyel fotóik egy teljesen új szintre fognak emelkedni" - hangzanak Choong Hyun Hwang alelnök szavai a Samsung két új ultrakompakt gépével kapcsolatban.


A fenti kijelentés azon kívül hogy banális, néhány negatív tanulsággal is rendelkezik. A fent jelzett, augusztusban megjelenő géptípusok ugyanis tökéletesen fémjelzik a mostani fejlesztések még mindig virágzó irányvonalát, ami olvasóink számára bizonyára lerágott csont: mindkét gép picike CCD érzékelőt kapott, melyre rengeteg 12 megapixelt zsúfoltak rá.


A PL70 zoom optikája 28-140mm, a PL55 35-175mm átfogással rendelkezik. A két modellt a hátsó kijelző méretének különbsége, az optikai képstabilizátor és a HD video megléte különbözteti meg. Egyebek vonatkozásában tökéletesen illik mindkettő a mai, reklámokkal teleaggatott kisgépek közé (természetesen megtalálható bennük az elengedhetetlen automata témaválasztás, az arcfelismerés és hasonlók). Tehát a fenti kijelentéssel szemben nagyon úgy néz ki, hogy ezek a gépek egyáltalán lógnak ki a sorból - éppen ellenkezőleg.


A bejelentéskor kiadott közleményt olvasva olyan érzése támad az embernek, hogy a fejlesztők és piárosok bizonyára egy másik világban élnek, vagy csak szimplán nem érdekli őket, hogy a mai kiskategóriás (sőt, már a középkategória is kezd ide tartozni) gépek képminősége a növekvő felbontás miatt egyre romlik. Ezek fényében furcsa azt olvasni, hogy eme két gép valamit is magasabb szintre fog emelni. Persze lehet hogy mi tévedünk, és éppen ez a két típus fog augusztusban forradalmi változást hozni. Jó lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ernobius #4
    Nekem Samsnung telefonom és mp3 lejátszóm van. Épp ezért rühellem a Samsungot, és amint tudom, lecserélem valamire. Bármire.
  • babajaga #3
    "fotóik egy teljesen új szintre fognak emelkedni" - hangzanak Choong Hyun Hwang alelnök szavai"

    Hülye alelnök.
  • roliika #2
    De legalább intelligens az LCD-je a felirat szerint... mmuuhhahhaa
  • KillerBee #1
    Pedig forradalmi változást fognak hozni, semmi kétség. A gigapixeles kompaktok képminősége egyre jobban megközelíti a mobiltelefonok kameráinak képminőségét, ami eddig nem volt jellemző. Na ez a forradalom!