SG.hu

Sebezhető az ActiveX és a Firefox

Az Office programok és a Firefox sebezhetősége miatt magas, 3-as szintűre emelte a Sunbelt a károkozók által jelentett 4 lépcsős veszélyszintet.

A Sunbelt Software egy négyfokozatú skálán méri a számítógépek biztonságát fenyegető elektronikus károkozók és a működésüket lehetővé tevő sebezhetőségek által jelentett együttes veszélyt. Az éppen aktuális riasztási szint az elektronikus kártevők aktivitása, a kritikus sebezhetőségek, illetve vírus- és kémprogram-fertőzések száma alapján mutatja a felhasználókra leselkedő veszély nagyságát. A rendszer a Conficker/Downadup januári megjelenése és tömeges elterjedésekor érte el utoljára a hármas, magas veszélyt jelentő szintet, azóta a megszokottnak tekinthető kettes, nyugalmi értéken állt. Az elmúlt hónapban azonban ismét magas, hármas szintűre emelte a Sunbelt a riasztást, ezúttal a Microsoft Office Web komponensek és ActiveX vezérlők, valamint a 3.0.x verziószámú Firefox böngészők kritikus sérülékenységei miatt.

A redmondi cég több Office termékcsaládjában jelenlévő sérülékenység kihasználásához a támadónak mindössze egy speciálisan összeállított Excel dokumentumot kell egy honlapon elhelyeznie, aminek megtekintése során ugyanazokat a jogosultságokat szerezheti meg számítógép felett, mint a gép előtt ülő felhasználó. Az ilyen módon létrejött távoli kódfuttatás segítségével tetszőleges károkozó elindítható, és a támadó átveheti az irányítást a PC-n, így akár botnetbe csatolhatja a gépet, vagy összegyűjtheti a merevlemezen található személyes adatokat. A sérülékenység számos más Microsoft termék között az Office XP és Office 2003 felhasználóit érinti, viszont nem jelent veszélyt a 2007 Microsoft Office Suite SP1 és SP2 változatokkal rendelkező számítógépekre.

"Bármely szoftverfejlesztő cég termékei rejthetnek hasonló sérülékenységeket; minél többen használnak egy terméket, annál többen keresnek sérülékenységeket és annál nagyobb az esély a sikeres támadásra." - mondja Bódis Ákos, a Sunbelt magyarországi képviseletének vezetője. Éppen ezért jól látható, hogy önmagában a rendszergazdák által előszeretettel használt módszerek, az alkalmazások telepítésének korlátozására, valamint a megbízható alkalmazások engedélyezésére épülő biztonsági megoldások nem alkalmasak a vírus- és kémprogram-védelem kiváltására.

A Mozilla 3.0.x böngészők titkosított hálózati kapcsolatok (SSL) kezelésében rejlő banális programhibája miatt a támadó tetszőleges titkosított kapcsolatot megfigyelni és módosítani is képes, amiből a felhasználó semmit nem vesz észre. Így elméletileg akár a banki tranzakciók megfigyelése és meghamisítása is lehetséges, ezért a Mozilla minden felhasználót sürget, hogy minél előbb frissítsenek a legújabb, a hibát már nem tartalmazó 3.5.1-es változatra. A Sunbelt Software kutatólaborja az említett két kritikus támadási felületet alapján úgy ítélte meg, hogy a felhasználókra a szokásosnál jelentősen több veszély leselkedik, ezért magasabbra emelte a riasztási szintet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • haxy27 #3
    Hát az ff röl edig is tudtam, mert sokkal töb támadás ért amikor azt használom.
  • Ravkin #2
    Nana az ff az szar és kész !
  • torcipepe #1
    ez kb olyan, hogy az IE a legjobb böngésző, mert ahhoz adják ki a legkevesebb foltozást