HENT hírlevél

Aggodalom a kalózpárti EP-képviselők miatt

A svéd Kalózpárt Európai Parlamentbe való bekerülése figyelmeztető jelzés az európai kormányoknak arra, hogy végre egyértelműen állást foglaljanak az audiovizuális iparágakat érintő kalózkodás ügyében - hangzott el az AEPOC júliusi konferenciáján.

A digitális médiaszolgáltatásokat nyújtó cégeket képviselő európai egyesület, a European Association for the Protection of Encrypted Works and Services (AEPOC) honlapján olvasható sajtóközlemény szerint a szervezet júliusi, Brüsszelben megrendezett konferenciáján a The Pirate Bay ítélet, valamint a svéd Kalózpárt EP-tagságának hatásait is megvitatták a jelenlévő szervezeti tagok.

Álláspontjuk szerint a The Pirate Bay üzemeltetőinek felelősségét megállapító bírósági ítéletnek közvetlen hatása volt az európai parlamenti választásokra és szerepet játszott a Kalózpárt térnyerésében. Ugyanakkor úgy vélik, az, hogy egy olyan pártszervezet kap európai képviseletet, amely megkérdőjelezi a szellemi tulajdonjogok létjogosultságát, egyértelmű vészjelzést jelent az uniós kormányok számára, miszerint itt az ideje, hogy az audiovizuális ipart érintő kalózkodással kapcsolatban határozottan állást foglaljanak.

Az AEPOC elnöke, Jean Grenier záróbeszédében hangsúlyozta, a Kalózpárt előretörése azt mutatja, hogy az európai választók fejében zavar van a kérdést illetően, nem értik és nem látják át, mivel járna a jogvédelem megszüntetése és a fájlcserélés teljes körű legalizálása. Grenier kiemelte, napjainkban a társadalom és a gazdaság működése egyre nagyobb mértékben függ az internetalapú és digitális szolgáltatásoktól, ezért feltétlenül szükség van arra, hogy a médiaipar képviselői és a politikai döntéshozók egyértelműen kijelöljék az internetes bűnözés határait. Mint mondta, az internet nem lehet törvényen kívüli terület, amely lehetővé teszi a hamisítást, a lopást vagy éppen a gyermekek jogainak megsértését.

Grenier hozzátette, mindennek megértetése különösen fontos a fiatalok esetében, mivel ők a legfogékonyabbak a Kalózpárt üzeneteire, amelyek számukra egyfajta romantikus ideaként jelennek meg, miközben azokkal valójában bűncselekményekre buzdítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • amitakartok #17
    Egyetértek. Manapság ugyebár pénz beszél-kutya ugat. És a kiadóknak azért van akkora befolyásuk, mert van miből kenőpénzt adni. Annyiban egyetértek a párttal, hogy a kiadók arra hajaznak, hogy a gazdagokból minél több pénzt húzzanak ki, mert nagyon is jól tudják, hogy a szegények nem tudják megfizetni az árat. Így egy ördögi kör alakul ki:

    ->magasabb árat szegényebbek nem tudják megfizetni
    | |
    | V
    | kevesebb emberből kell ugyanannyi pénzt kihúzni
    | |
    | V
    --tovább emelik az árat, hogy meglegyen a bevétel

    Plusz ez a válság még jól is jött, mert így több emberből tudnak olyan kártérítést kihúzni, amit biztosan nem tudnak kifizetni. Ezeket a delikvenseket pedig úgy állítják be, hogy "így jár az, aki velünk b@szakszik". Komolyan mondom, következő lépés már a sztálinista koncepciós perek 21. századi változata lesz, vagy mi???
  • GG #16
    @nyátok az a romantikus ideál! ennyi lenne a reakcióm. Elkezdtek mocskolodni ezt azt jelenti elkezdtek félni is. :D
  • bakagaijin #15
    A törvények megváltoztatása bűncselekmény? Merthogy ők erre buzdítanak. Valahogy úgy érzem a mösszjő nem is olvasta a kalózpárt céljait. Pedig nincs is sok, összesen három.

    Ami közül egyébként már pl Andy Grove is hangoztatott néhányat, nevezetesen a trollok (jogi irodák akik licenszeket gyűjtenek be és azzal pereskedve szerzik a napi betevőt) térnyerését. De az is természetesen úgy van jól, hogy bár rendelkezésre állnak gyógyszerek, ám ezeket nem lehet gyártani jogi okok miatt, akkor sem ha ezzel világméretű járványokat / járványveszélyt okoznak.

    Valóban, ennek a rendszernek az átalakítására buzdítás minden bizonnyal bűncselekmény. Én vagyok a hülye.
  • jomunkas #14
    utolag bocsánat azért mert egy kicsit értelmetlenül fogalmaztam
    este van és én fáradt vagyok
  • jomunkas #13
    nem tudom hogy vagytok vele de ha én letöltök egy filmet, játék vagy akármit és az teccik nekem akkor megveszem (ha van rá pénzem)
    a mostani rendszer arra jo hogy a szart is el tudják adni
    persze vannak médiumok amelyekből meg lehet tudni hogy milyen lett az adott film, játék de ezek egy vagy több ember véleményét fogalmazzák meg amelyek nem biztos hogy egyeznek az enyémel
    tehát addig nem tudja az ember normálisan értékelni az adott dolgot amig ki nem probálja illetve meg nem nézi
    nos ha nem tölteném le akkor egyáltalán nem biztos hogy amit megveszek az teccik is ugymond kidoptam a szarra a pénzt

    ha el lenének törölve ezek a szerzői jogok akkor a cégek, előadók rá lennének kényszeritve arra hogy olyan dolgott állitsanak elő amely kell megéri a pénzét
  • metaljesus #12
    "az internet nem lehet törvényen kívüli terület, amely lehetővé teszi a hamisítást, a lopást vagy éppen a gyermekek jogainak megsértését."

    a p2p ezek közül egyik sem: nem hamisítás mert mindenki tisztában van vele hogy nem eredeti amit letölt, nem is lopás mert attól még hogy nekem eggyel több lesz, a másiknak nem lesz eggyel kevesebb, utolsó meg nc...
  • gosub #11
    A demokrácia addig jó amíg az elnyomó érdekeit szolgálja. Most úgy tűnik valóban éltek az emberek ama lepkefingnyi demokratikus jogukkal, hogy szavazhatnak, a kiadók egyből ajvékolnak. Ha eléggé ajvékolnak, lehet, hogy ez lesz a második legnagyobb bűn, amit európai nem bűnöző ember elkövethet.
  • Kryon #10
    hát igen, a kiadóknak eléggé fájna, ha az áraikat az előállítás költségéhez jobban kéne közelíteniük, és a haszonkulcsuk a gazdaság többi ágáéhoz közelítene...
    eltűnnének a 10x-es és nagyobb haszonkulcsok, ha törvényileg leszabályoznák őket, ettől vannak besz@rva...
  • Sanyix #9
    szerintem a kiadói jogvédőket koncentrálni kéne egy táborban, mert megérdemlik, és nekik ez jár.
  • FoodLFG #8
    Ismét egy noname, loál szervezet. Látszik, hogy be vannak rezelve.