MTI

Elektronikus cégeljárás - újabb beküldési mód júliustól

A cégeljárási kérelmeket a vonatkozó törvény értelmében a jelenleg alkalmazott, e-mail útján történő közvetlen beküldés mellett az idén júliustól a kormányzati portálon keresztül is be lehet nyújtani.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tájékoztatása szerint a most is alkalmazott e-mailen keresztül történő beküldési mód nem szűnik meg, hanem kiegészül egy újabb beküldési csatornával, vagyis a kormányzati portállal. A cégtörvény rendelkezései értelmében, a kormányzati portál igénybe vétele esetén is - hasonlóan az e-mailen keresztüli beküldéshez - kötelező az elektronikus kérelmeket minősített elektronikus aláírással hitelesíteni.

A cégeljárásban használt kérelmek kormányzati portálon keresztül történő beküldéséhez a beküldőnek ügyfélkapus hozzáféréssel kell rendelkeznie. Az ügyfélkapu nyitásáról a részletes tájékoztató a www.magyarorszag.hu/segitseg/ugyfelkapu/regisztracio oldalon érhető el. Az ügyvédeknek, a cégek jogi képviselőinek a kérelmeket a cégbejegyzési eljárás és cégnyilvántartás egyes kérdéseiről szóló - 21/2006. (V. 18.) IM - rendeletben meghatározott, a Céginformációs Szolgálat honlapján közzétett definíciónak megfelelő nyomtatványkitöltő programok, illetve nyomtatvány minták szerint e-aktaként kell beküldeniük.

A nyomtatványok kitöltését követően - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - a benyújtani kívánt dokumentumokat valamely aláíró program (így például az e-szigno, a Mokka, továbbá fejlesztéstől függően bármilyen más aláíró program) segítségével e-aktává kell átalakítani, majd az így létrejött elektronikus aktát alá kell írni. Ha az akta aláírását követően a jogi képviselő az ügyfélkapus beküldést választja, akkor először az aláíró programon belül ki kell választani az ügyfélkapus beküldésre szolgáló menüpontot.

Második lépésként, a menüpontra kattintás után (amely egyben elvégzi az aláírt e-akta ügyfélkapus feldolgozást lehetővé tevő "KR borítékosítását" is), be kell jelentkezni az ügyfélkapuba. A bejelentkezését követően a "dokumentumfeltöltés" menüpontot, majd pedig a "használom a szolgáltatást" menüt kell kiválasztani. Ezt követően az aláírt e-aktát tartalmazó KR borítékot a "kiválaszt" gombra kattintva a dokumentumfeltöltő alkalmazás automatikusan választja ki, amelyet a "feltöltés" menü segítségével lehet a tárhelyre feltölteni. A sikeres feltöltés után a kormányzati portál nyugtát állít ki az elküldésről, amelyet az ügyfél értesítési tárhelyén helyez el.

A cégszolgálat a kormányzati portálon keresztül történő beküldés esetén is automatikusan elektronikus aláírással és időbélyeggel ellátott tértivevényt állít ki a kérelem beérkezéséről, illetve a kérelem informatikai vizsgálatának eredményéről, amelyet a beküldő e-mail címére küldenek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!