Gyurkity Péter

IE nélkül jön a Windows 7 Európában

A Microsoft a gondmentes megjelenés érdekében végül engedett, és jelezte, hogy az európai versenyjogi szabályozásnak megfelelően, beépített böngésző nélkül érkezik új operációs rendszere a kontinensen.

A friss döntésről a szoftvercéget képviselő egyik ügyvéd értekezett egy hosszabb bejegyzésben, ebből pedig rögtön fény derül a legfontosabb részletre, miszerint ezúttal a beépített Internet Explorer böngésző nélkül jelenik meg a család legújabb tagja Európában. A vállalat azért döntött így, mert az Európai Bizottság jelenleg is vizsgálja a böngészők piacát, egészen pontosan a Microsoft szinte kikezdhetetlen fölényét, utóbbi pedig szeretné elkerülni a nagyobb galibákat.

Mivel a Windows 7 megjelenése egyre közelebb van, az október 22-i hivatalos debütálás előtt pedig még mindenképpen el kell készíteni az RTM, vagyis a sokszorosításra kész verziót, a szoftvercégnek feltétlenül döntenie kellett az ügyben. Eszerint az Európában érkező "E"-változatok nélkülözik majd a beépített böngészőt, arról azonban még nem született végleges határozat, hogy vajon maga a szoftver is hiányozni fog a csomagból (így mindenképpen külön kell majd letölteni), avagy a telepítés során feltett kérdésre válaszolva választhatunk majd a rendelkezésre álló opciók közül.

A Microsoft ezen fontos részlet kihagyásával a másik térfélre továbbította a labdát, ebben tehát az Európai Bizottság dönthet majd. A cég a maga részéről egyszerű és kényelmes telepítést ígér, ami pedig a vállalati hálózatokat illeti, itt az adminisztrátorok dönthetnek majd az IE telepítéséről (itt szintén nem tudni, hogy maga a szoftver megtalálható lesz-e az operációs rendszerben, avagy külön kell majd azt letölteni). Korábban ugyan felmerült, hogy a legnépszerűbb rivális megoldások is helyet kapnának a Windows 7 egyes változataiban, ezt azonban a bonyolultságra és az egymással ellentétes érdekekre hivatkozva a Microsoft kihúzta a valós lehetőségek listájáról.

A szoftvercég mindenképpen szeretné egyazon időpontban piacra dobni a szoftvert az Atlanti-óceán mindkét oldalán, így a végleges döntés még a nyáron várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #156
    húha, ez nagyon érdekes megállapítás, komolyan, senkinek eszébe nem jutott. esetleg, ha xp alól felraksz egy firefox telepítőcsomagot egy pendrájvra máris nem kéne a hülyeségeidre pazarolnom az sg tárhelyéből egy csomó bitet.
  • B0nFire #155
    Csak nem te írtad ezt a cikket, hogy mindenhová belinkeled? Amúgy teljesen egyetértek vele.
  • valentine2 #154
    Ilyen ez az internet explorer-átok....

    http://isite.hu/internet_hirek/internet-explorer-6/20090724/hal%C3%A1l-az-ie6-ra
  • caprocorno #153
    Okésos, Te nyertél bár torcipepe hozzászólására reagáltam amiben ezt írja: "nameg a több GB szemét között már nem számítana sokat az a 100MB. enni nem kér." és továbbra is azt mondom, hogy itt nem arról szól a dolog, elfér a többi közt vagy sem!
  • Sanyix #152
    Ki beszélt dvd-ről? Leszarom mi van rajta. Az érdekel mit rak fel. Márpedig nem lehet választani hogy mit rakjon fel, úgyhogy ne töltögessék a vinyómat mindenféle szarral.
  • caprocorno #151
    itt nem arról van szó, hogy nem fér rá a DVD-re ne beszélj már butaságot. Ha te pl egy falusi vendéglátó vagy, és magad állítod elő a bio alapanyagot a saját kertedben, ráköltve nem kevés pénzt, és az eu-azt mondja, hogy a saláts tálra föl kell tenned még 4 féle salátát a tiéd mellé, akkor neked hogy áll a szád? Neked tetszene? Nem találnád fölháborítónak? Nem vagy a MS fogadatlan prókátora, és a cégektől elvonatkoztatva is ugyan ez lenne a véleményem.
  • anticipacio #150
    Úgy, hogy elviszlek magammal hozzájuk, és bemutatlak nekik téged, mint a legújabb kis köcsögöm, aztán megyünk a te szüleidhez... :D Végül közösen mind megvesszük egymásnak ajándékba a Windows 7-et, és megnézzük, hogy beléd fér-e az összes, hátha így a szádon mégiscsak kijön az IE, és akkor mégse veszek Apple-t. :D Így még akár közkincs is válhat belőled. :)
  • torcipepe #149
    fasza!
    a felhasználónak ígyis-úgyis fel kell majd tenne, legalább azért hogy letölthesse a saját kedvenc böngészőjét.
    inkább azt kellett volna csinálniuk, hogy a többi MS program tényleg az alapértelmezett böngészőt indítsa el és ne kapásból az IE-t.
    nameg a több GB szemét között már nem számítana sokat az a 100MB. enni nem kér.
  • Sanyix #148
    Miért eddig használható volt a rendszer telepítés nélkül? Nem. Kell egy normális böngésző, mert az ie szar. Kell egy normális médialejátszó, mert a wmp szar. Kell egy normális fájlkezelő, mert az inétző szar, kell directx, és stb.
  • jocco #147
    S ez most kienk meg minek jó? Valaki mondja már el nekem, hogy a jó istenbe tudják a népet igy behülyiteni, hogy neki az a jó ha kap egy tök hülye oprendszert amihez aztán neki kell összevásárolgatni, letöltögetni (bár ha nincs net akkor hogy a francba szedi le azt nem tudom) a programokat, hogy használni is lehessen a képernyövédö nézegetésen kivül. Az lenne az alap ha már az kiadunk több tizezreket egy oprendszerért, akkor abba legyen alapból minden olyan szolgáltaltás ami a mindenapi felhasználáshoz szükésgées(kép, video, net, ftp, dvd-cd irás, stb) s ne külön kelljen már feltelepitgetnem.

    Na de ugylátom az EU-ban ebben is visszafelé haldunk.