Berta Sándor

Elindult a Google Squared

Hivatalosan is elérhető a Google Squared nevű új keresőszolgáltatása, amely táblázatban összesíti a különböző helyeken talált adatokat.

A program a keresések után nem az eddig megszokott találati listát jeleníti meg, hanem a hivatkozásokat és az információkat táblázatban foglalja össze, így biztosítva a felhasználók számára könnyebb tájékozódást. Amennyiben például valaki a világ hullámvasútjaira kíváncsi, akkor a Squared képes a meglelt adatok alapján rendezni a hullámvasutakat a nagyságuk, a gyorsaságuk és a hosszuk szerint.


"A Google Squared lényege, hogy adatokat gyűjt a weben és azokat rendszerezett formában mutatja be az internetezőknek. A kihívás abban rejlik, hogy a program képes legyen megtalálni a konkrét információkat a honlapokon, majd azokat rendszerezze is. A kifejlesztett és alkalmazott technika még minden, csak nem tökéletes. Éppen ezért a Squared lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a találati listát manuálisan kiegészítsék. A program megpróbálja a kívánt adatokat beszerezni, ezáltal a táblázatok tetszőlegesen bővíthetők" - írta a Google blogjában Alex Komoroske, a szolgáltatásért felelős termékmenedzsere.

A megjelenített táblázatok a talált információkon kívül tartalmazzák a forrásoldalakra mutató hivatkozásokat is. Mivel a cég az új kereső segítségével még több információt gyűjthet arról, hogy mik érdeklik az embereket, így ezért később alighanem újra az adatvédelmi szakemberek kritikájának kereszttüzébe kerül majd. A május közepén bejelentett Google Squared jelenleg kizárólag angol nyelven érhető el és kitűnő példája a szemantikai (jelentéstani) internetes technológia felhasználásának. Az Egyesült Államokban jelenleg a Google uralja a keresők piacának 63 százalékát, a második Yahoo piaci részesedése 20, míg a harmadik Microsofté 10 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nalidzsizpáuvö #8
  Ez akar lenni a gugli válasza a Wolfram Alpha-ra.

  De az utóbbi jobb a statisztikai keresésekre.
 • djw #7
  jó lesz ez, csak még tól béta... :D hasznos lesz ha esetleg táblázatot kell gyártani valamiről...pl árajánlatokat gyűjteni...

  beírod, hogy "nyílászáró csere", oszlopokban megadod a megfelelő adatokat és majd összerak neked egy príma kis összehasonlító táblázatot. jó lesz az, hasznos lesz az.
 • ssdb #6
  Még meg kell érnie! De ebben van a jövő, aszondják minden kezdet nehéz, és mindent el kell valahol kezdeni!!!
 • PetiX87 #5
  "A kifejlesztett és alkalmazott technika még minden, csak nem tökéletes"
 • Ruley #4
  Nagyon sok benne a hibás adat, nem értem hogy nem tudják kiszőrni hogy tökugyanazt a sort ne rakja be kétszer.
  Eggyébként jópofa, de nem tudom elképzelni hogy készpénznek vegyem a táblázatait.
 • nagylebowski #3
  most miattad megnéztem mégegyszer, az oszlopok hozzáadásával tényleg prímán lehet adatokat szerezni, de hmm beírtam hogy ferrari f50 és több percet bogarásztam a kategóriaoszlopokkal mire vetettem egy pillantást a képre és a els oszlopokra, ez nem is az a kocsi! pedig ezt az egy találatot adta. Én alapjában véve szeretem a google cuccait, de ezen még alakítni kéne
 • passatgt #2
  csak próbaképp beírtam: passat
  rakott képet, leírást, kiírta hol gyártották, ki a tervező, hány le stb...

  jó lesz ez, bár nekem ez a felület annyira nem jön be
 • nagylebowski #1
  egy kövér semmi, próbálgattam, de összevissza ad eredményeket, van amit lehagy, pedig akár lehetne az is a fontos momentum. Én ezt még nem érzem potenciálisan hasznos kiegészítésnek.