Berta Sándor

Tori Amos: a zenelopás parazita magatartás

12 millió eladott lemezzel napjaink egyik legnépszerűbb előadójának számít Tori Amos, aki most az Abnormally Attracted to Sin című új albuma kapcsán fejtette ki véleményét a digitális zenei világról.

"Úgy gondolom, ha a közvélemény elég naív ahhoz, hogy elhiszi, hogy egy borkóstolás azt jelenti, hogy a résztvevők kapnak egy üveg bort is, akkor ez egy potenciális veszélyhelyzet. A borászok ugyanis ezek után bezárhatnák a boltot. A zenei piacon ugyanez a helyzet. Itt is kell lennie egy kapcsolatnak a művész és a dalt befogadó személy között. Ez a kérdés számomra a tiszteletről és a fogyasztói magatartásról szól. Hogy ha én csak "fogyasztom" a zeneszámokat, de nem adok semmit cserébe, akkor ez egy parazita kapcsolat. S ez nem csak nekem nem tetszik, de úgy vélem, sok embernek szintén nem nyeri el a tetszését" - jelentette ki az amerikai előadó.

S hogy mi lehet a jelenelgi helyzetből a kivezető út? Tori Amos szerint csak a mindkét oldalon végbemenő hozzáállás-változás jelenthet megoldást. Ugyanúgy, ahogy az elkészített dalok értékét becsülni kell, a zenésznek is mindig tudatában kell lennie annak, hogy az embereknek egy koncertjegy vagy egy póló megvásárlásáért keményen dolgozniuk kell. Úgy gondolja, hogy minden előadónak törekednie kell(ene) egy ilyen normális kapcsolat kialakítására a rajongóival.

"Az utolsó amerikai turném során, közvetlenül a koncertek előtt, fizetős letöltésekként elérhetővé tettem a felvételeket az emberek számára. Ez a szolgáltatás bejött. Azonban minden esetben komoly egyeztetést igényel mind a koncertszervezőkkel, mind a csarnokok tulajdonosaival. A Maybe California című dalt Anyák napján ingyenesen letölthetővé tettem. A digitális korszak megváltoztatta a klasszikus albumokat és emiatt kicsit szomorú is vagyok. Persze vannak más szempontok is, aki például ma megvásárolja a Beatles Abbey Road című albumát, az láthatja, hogy a 17 dal már nem 2 LP-oldalt tölt meg, hanem egyetlen CD-re felfér. Én is igyekeztem az új albumnál kitölteni a CD fizikai határait. Ha nem így tettem volna, akkor sok értékes mű veszett volna el a rajongók számára is" - közölte Tori Amos.

Az előadó hozzátette, hogy az új kiadvány nyitottabb lett, igyekszik fejleszteni magát és nem csak zongorán játszani. Ettől függetlenül a zongora a szövetségese, de egy-egy dalban képes lemondani a használatáról. A témák és a gondolatok ugyanis nem csak egyetlen hangszerrel fejezhetők ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KillerBee #70
    Ah, majdnem kifelejtettem örök kedvencemet, McCoy Tynert.

    http://www.youtube.com/watch?v=aTrb4iOiDpo

    http://www.youtube.com/watch?v=dnijJacikbE

    http://www.youtube.com/watch?v=zgykbYI-F5k

    http://www.youtube.com/watch?v=AVEP7VLBfuA
  • KillerBee #69
    Ha szájtépés helyett kicsit visszaolvasnál, akkor láthatnád, hogy az illető saját maga nevezte tuc-tucnak azt, amit hallgat.

    Én nem dobálok neked szegénységi bizonyítványt, biztos boldog vagy a zenei ízléseddel, ahogy én is az enyémmel. Dögivel hallgatom John Coltrane, Gonzalo Rubalcaba, Michel Petrucciani vagy éppen Ken Vandermark igénytelen és ingerszegény zenéjét. :P
  • Nagydög #68
    "Maradjon meg ez, az ingerszegény méjnsztrím fanatikusainak."

    Nono, azert ne veszitsd el a realitaserzekedet! :)
  • Nagydög #67
    "Amit te tuc-tucnak hívsz, az lábdob és cin."

    Ez melyik zene? Mert KillerBee helyett ugyan nem nyilatkozom, de amit en hajlamos vagyok letuctucozni, az dobot, es cint nem nagyon latott, legfeljebb szamitogepet. Onmagaban az sem lenne baj, mert en szeretem az elektronikus zenet, de tehetseg nelkul szamitogeppel sem megy.
  • who am I 7 #66
    Nem ismerem Torit, nem is érdekel, nem is akarom :) Maradjon meg ez, az ingerszegény méjnsztrím fanatikusainak.Legyenek büszkékrá :) Nem érzem magam kevesebbnek emiatt..és az az igazság, hogy nem is vagyok
    Mondjuk, ezen a kommenteden besírtam am
  • who am I 7 #65
    Eleve aki tuc-tuc-nak nevezi azt a zenét, már nem tudhat túl sokat a "zenéről" :) Amit te tuc-tucnak hívsz, az lábdob és cin.Mondjuk, elég sok butaságot írtál..nem is csodálom :) Azért hallgasd csak a Jethro Tullt -t és döngesd a melled szegénységi bizonyítvány on
  • Molnibalage #64
    Kínos egy túrót. Max. szerinted.
  • Nagydög #63
    A Vigilanttal mellenyultal, hallottam rola. Nem, nem tudnek meselni rola. Tori Amosrol sem tudnek tul sokat. Japan metalbandat se ismerek, es del-szudani d'n'b bandak is kicsuszhatnak a latoterembol olykor, de ez meg mindig nincs pariban Tori Amossal, barmennyire igyekszel. :)
    Termeszetesen megertem az erzeseidet. Kinos na. ;)
  • Molnibalage #62
    Már megbocsáss, de ki a faszt érdekel, hogy x éve a pályán van? Miért kéne ismernem attól? Az A-5 Vigilant gép 30 éve nem repül és előtte lehúzott egy évtizedet. Halottál már róla? Tudsz róla mesélni?

    Egy ausztrál rockeret ismerek távolról aki Japánban él. Garantálom, hogy bármikor mond neked olyan előadót aki ott 20 éve pályán van és te a büdös életben nem halottál róla.

    Te viszonylag az idősebb generáció tagja vagy. Te ismerheted és talán még én is. Én csak névről, de soha nem halottam zenéjét eddig. Viszont az 1900-as évek eleji nagy sanzon és bárénekeseit felsorold a kedvemért akik 20 évig is tolták?

    Kicsit nagy a szád és magas lovon ülsz és korod ellenére valamiért úgy érzem nem kellene tiszelnem véleményed. (Ja, a kor állapot és nem érdem...)
  • Nagydög #61
    Sot, egy csomo jovore szuleto eloadot sem ismerek. De Tori Amos 20 eve van a palyan, ennyi ido alatt talan atszivaroghatott volna valami. Ja! Ha az emlitett Rob Costlow elregeli a velemenyet valamilyen temaban, akkor en nem azt kerdeznem, hogy ki a tokom ez. Es ez semmifele izlesrol nem szol.