Gyurkity Péter

Egyre népszerűbbek a prepaid mobil csomagok

A gazdasági válság a jelek szerint nagyon is kedvezően hat azon cégek forgalmára, amelyek a prepaid ajánlatokkal igyekeznek meghódítani az előfizetők szívét - a vásárlók takarékoskodnak.

A Cnet által közölt összeállításból kiderül, hogy több mobil szolgáltató is jelentős mértékben növelni tudta bevételét, ezen cégek pedig kivétel nélkül a prepaid ajánlatokra koncentrálnak, amelyek egyrészt nagyobb kényelmet, a legtöbb esetben pedig megtakarítást jelentenek a minden szolgáltatást átfogó mobil csomagokra igényt tartó vásárlók számára.

Példaként említik a MetroPCS és a Leap Wireless által közölt eredményeket, de az igazán nagyok közé tartozó Sprint Nextel leányát is (Boost), amely szintén ki tudta fogni a szelet a mostani trendből. Egyértelmű ugyanis, hogy a gazdasági válság a nyugati féltekén is sokakat takarékosságra késztet, ez pedig a mobiltelefonos csomagok esetében a prepaid, vagyis az előre befizetett, biztos és kényelmes alapot nyújtó ajánlatok előretörését jelenti. Az említett cégek itt elsősorban a havi 50 dollárért igénybe vehető, úgynevezett "mindenevő" csomagokat kínálják, amelyek sikere jól mutatja, hogy a készülékek elterjedtsége ellenére a többség nem hajlandó ész nélkül költeni az előfizetésekre.

A nagy kérdés most az, hogy a piacot uraló óriások mennyiben lesznek hajlandók csökkenteni saját áraikat, illetve felvenni a kesztyűt a prepaid szegmensben, amelyet eddig többnyire elhanyagoltak - nyilván szándékosan. Az AT&T esetében már napvilágot láttak olyan pletykák, miszerint a nyáron érkező új iPhone készülékek megjelenése pillanatában rögtön 10 dollárral csökkentik a kapcsolódó csomag előfizetési díját, ám azt még nem tudni, hogy a prepaid vonalon terveznek-e komolyabb, átfogóbb lépéseket. Az azonban biztos, hogy a T-Mobile USA nagyobb szeletre vágyik a tortából, így részükről újabb akciók várhatók.

Az ajánlatok között egyébként egészen olcsó változatokat is találni, a Kanadában megkapaszkodni igyekvő Virgin például 10 dolláros alapdíjon kínálja prepaid csomagját (amire rájön a távolsági hívások és SMS-ek díja), ebből pedig 5 dollárt elengednek, amennyiben az automatikus feltöltést választjuk bankkártyánk révén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RYO21 #12
    Nálunk a prepaidre azt mondják, hogy: veszek kreditet.
  • Ferrer #11
    Tudom, de akkor is így hívja a feltöltőst a népnyelv, asszem..
  • Sir Quno Jedi #10
    Minden mobilteló "kártyás". :D
  • Ferrer #9
    A feltöltősre szoktak használni egy szót.. kártyás?
  • ocsieu #8
    Prepaid = "feltöltős"
    Postpaid = "utólag fizetős", azaz ahogy zidder is írta, előfizetéses.
  • ocsieu #7
    ??? Egy ilyen prepaid érdekel!
    :)
    Prepaid: Előbb fizet (kut, ujságos, kereskedő...), aztán tölt (egyenleget, fel), aztán "fogyaszt" (sms, mms, hang, videóhívás, net, nameg a ki/be szavazóshow, bugyutábbnál bugyutább játékok...)

    Vitamax, Domino, Praktikum = Prepaid.
  • zidder #6
    Prepaid = előre fizető (előbb tölt aztán fizet)
    Postpaid = ulólag fizet (havi számla)
  • Sir Quno Jedi #5
    Internetnél ez általában azt jelenti, hogy pl. az egész évet ha kifizeted előre, akkor jóval olcsóbb.
  • Sir Quno Jedi #4
    Pedig így híjják. Lehet internet csomagot, avagy bármit venni prepaid, AZAZ "előre fizetett" formában. Lásd. feltöltő-kártyás telók. Van rajta "x" forintnyi egyenleg, elhasználod, viszlát, amíg nem töltessz rá még.
  • chuky123 #3
    bérmentesitett bár ezt nem tom mit jelent