MTI

Kétmillió számítógépet bénítottak le hackerek

Rosszindulatú hackerek botnet alkalmazással bénítottak meg majdnem 2 millió számítógépet - köztük kormányzati számítógépeket is - az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

A Finjan nevű brit biztonsági cég szakemberei a számítógépek feletti irányítást átvevő vírus, a "botnet" forrását egy ukrajnai internetes bűnöző hálózathoz vezették vissza. Nagy-Britanniában hat kormányhivatal számítógépes rendszerébe is sikerült betörnie a botnetnek. A Finjan felvette a kapcsolatot a brit rendőrséggel és jelenleg együtt nyomoznak az ügyben. A brit kormány szóvivője biztonsági okokból semmilyen információt nem közölt arról, hogy mely hivatalokat sikerült a hackereknek megfertőzniük.

A botnet szó a "roBOT NETwork" szavakból származik. Azért nevezik "robotoknak" ezeket, mert előre programozott feladatokat hajtanak végre, például spam-et (kéretlen reklámlevél) generálnak és továbbítanak, vírusokat terjesztenek vagy DoS (Denial-of-Service - szolgáltatásmegtagadás) támadásokat visznek véghez. A "Network" tag pedig azért található meg a kifejezésben, mert ezek a robotok hálózatba vannak szervezve: az egyes robotok vagy egymással, vagy kevés számú (tipikusan 1-2) vezérlővel állnak kapcsolatban. Magukat az értelem nélküli robotokat zombiknak, a hálózatot pedig zombi hadseregnek is hívják.

Jelen esetben egy olyan botnetről van szó, amelyik szinte teljesen átvette az irányítást a számítógépek fölött. Miután ez megtörtént, arra utasította a gépet, hogy további vírusokat, illetve azok újabb verzióit töltse le. A megfertőzött gépeken ezután távolról e-maileket lehet olvasni, fájlokat másolni, billentyűzetlenyomásokat tárolni (ezáltal kódokat ellopni), spamet továbbküldeni és még képeket is lopni. Ha egyetlen egy gépet megfertőz egy ilyen típusú szoftver, a hálózatban lévő többi PC is veszélybe kerül.

A számítógépes bűnözők, akiket nem sikerült elkapni, titkos orosz hacker fórumokon árusították a lopott információkat és belépési kódokat. Több mint ezer gépet "értékesítettek" ilyen formán 50 és 100 dollár közötti áron. A Finjan vizsgálata alapján sikerült kideríteni, hogy hat bűnözőről van szó, akik kényük-kedvük szerint irányítják távolról a PC-ket.

A megfertőzött gépeknek majdnem fele az Egyesült Államokban található. A Nagy-Britanniában lévő PC-k a botnet által megfertőzött gépek hat százalékát tették ki, amely 114.000 számítógépet jelent. Még a BBC egyik számítógépére is beférkőzött egy ilyen féreg. Bár sok vírust sikerült megfékezni, azonban még most is rengeteg garázdálkodik - beleértve a BBC-ben lévőt is. Emellett világszerte 70 kormányhivatalba jutott be a botnet. A botnet vírus által megfertőzött PC-k mind Windows alapúak voltak és az Internet Explorerben, illetve a Firefoxban található biztonsági réseket használták ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kerub #2
    A hacker az aki betör a hálózatba, körülnéz, esetleg figyelmeztet a biztonsági résre majd lelép.
    Aki ezenkívül bármiféle kárt is okoz (pl információt lop, müködési zavarokat okoz...) azt crackernek hívják.
    Legalábbis én így tudom ^^
  • Kerub #1
    Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön... xD