SG.hu

A fertőzések hatodát alig tíz kártevő okozza

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportjának elmúlt két évi statisztikáit megvizsgálva ijesztő trend bontakozik ki.

Közismert, hogy naponta egyre több károkozó keletkezik, vagyis egy károkozóra arányaiban egyre kevesebb fertőzés kellene, hogy jusson, hiszen a károkozók száma lényegesen nagyobb ütemben nő, mint az új - megfertőzhető - számítógépek. Ezzel szemben a fertőzések arányát 2006 novemberétől megvizsgálva arra jutunk, hogy amíg korábban a toplistába felkerülő károkozók az összes fertőzésnek alig 4-5%-át adták, addig ez az arány drámaian nőtt - főleg az elmúlt hónapokban, már eléri a 12-15%-ot. Ez azt jelenti, hogy jóllehet egyre több az ismert károkozó, a fertőzések hatodát-hetedét mindössze tucatnyi program okozza, ami több oldalról is aggályos trendet vetít előre.

Egyrészt azt mutatja, hogy hiába minden figyelmeztetés, sok felhasználó nem használ kémprogram védelmet - még az ismert károkozók, a számítógépen láthatóan futó fertőzések ellen sem. Másrészt arra enged következtetni, hogy a "hatalom" egy kis csoport kezében összpontosul, hiszen ha egy éve 10 millió fertőzésből egy reklámprogram 1%-ot tudott magáénak, akkor 100 000 gépet fertőzött meg - 100 000 felhasználó előtt jelenhettek meg saját hirdetései. Holnap viszont ha az egyre több számítógépet elérő - tegyük fel - 15 millió fertőzésből 3%-ot szerez meg, akkor az már több mint négyszer ennyi hirdetési és levélszemét küldési lehetőséget jelent.

A kéretlen reklámok működési mechanizmusából ismert: mindig van, aki bedől - minél több a kéretlen hirdetés, annál többen hisznek nekik, vásárolják meg a hamis biztonsági programot, veszik meg a hamis karórát, vagy potencianövelőt. A hirdetők mindig jól járnak, hiszen a több vásárló nagyobb bevételt jelent, amelyből még nagyobb összeg jut a hatékonyabb, vagy még tovább rejtve maradni képes kémprogramok fejlesztésére. Megoldást nem az internetkapcsolat megszüntetése jelenti, hanem a megfelelő védelem és az óvatos böngészés: ha gyanús jeleket észlelünk számítógépünk működésében, akkor azonnal ellenőrizzük a legújabb frissítéseket és a vírus- és kémprogram védelem állapotát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajon kiki #3
  • vajon kiki #2
    [apro] a gyakorlatban ez úgy néz ki hogy kihív magához a lúzer hogy lassú a gépe ( Core2-DUO 1 GIGA RAMMAL !!!)

    kimegyek és látom hogy vagy 5 féle antispyware fut egyidejűleg a gépén

    ez még semmi, de ezenkívül ott fut vígan egy olyan vírus is amit fel ismert egyik se (!)

    na szal ilyenkor csak egy dolgot tudok tenni :


  • vajon kiki #1
    Két dolgot mondanék ezzel kapcsolatban. Az egyik az az hogy ha valaki ért hozzá az úgyis kiszedi kézzel a vírust, kémprogramot, de ott kezdődik hogy el sem kapja, ha meg nem ért hozzá akkor két dolgot kell szem előtt tartania: az egyik az az , hogy -feltéve ha nem akar kockafejűvé válni- akkor meg se próbálja meganulni azokat a módszereket amivel kézzel is kiszedhető, felismerhető egy vírus, a másik pedig, az az irányelv, hogy , mivel a vírusokat -többnyire- a vírusirtók írják , pont azért hogy aztán legyen mit kiirtaniuk pénzért, egyrészt már csak ezért is ILLOGIKUS BÁRMILYEN vírusirtót is telepíteni a másik dolog amiért illogikus az pedig az hogy egyetlen vírusirtó sem ismerheti az ÖSSZES vírust és hiába keres akárhány vírust (rendszerint jó sokat , több százezret) amivel ISZONYÚAN lelassítja a gépedet (ha egyáltalán azt csinálja tényleg) éppen ezért az egyetlen valós megoldás erre a problémára az az hogy :

    ELFELEJTED A VÍRUS (és a kémprogram) SZAVAKAT IS JÓ MÉLYEN és ÖRÖKRE !