SG.hu

Több ezer PC-t fertőzött meg a Conficker féreg

Egy új Conficker nevű féregtípus jelent meg a számítógépeken, és gyorsan terjed - írja a Panda közleménye.

Egy új, Conficker nevű kártevő fertőzi igen gyors ütemben a számítógépeket világszerte. A Panda Security a féreg három variánsát azonosította 2008. novemberében, amelyek az ünnepek alatt rendkívüli mértékben elszaporodtak. A féreg a MS08-067 Windows-sebezhetőséget használja ki, amelyre a Microsoft 2008. október 24-én adott ki rendkívüli frissítést.

"A féreg segítségével bárki átveheti az uralmat a gép felett" - nyilatkozta Sándor Zsolt. "Ami különösen veszélyes, az a tény, hogy a kártevő az USB-s háttértárokon, például pendrive-on, mp3-lejátszón keresztül is képes terjedni." A Panda Security szakértői szerint megnehezíti a féreg eltávolítását, hogy a fertőzés letölti saját maga újabb verzióit, ráadásul megváltoztatja a számítógép IP-címét.

"Egyes variánsok más kártevőket is letölthetnek" - mondta Sándor Zsolt. "Ez egy közeljövőben bekövetkező, nagyszabású támadásra is utalhat. A legvalószínűbb az, hogy ez csupán a kiber-bűnözők támadásának első hulláma: a fertőzés után a férgek újabb, kifinomultabb, pénzügyi támadásokra is alkalmas fertőzéseket tölthetnek le, például banki trójai programokat."

A féreg hasonló az évekkel ezelőtt fertőző Melissa és I love you variánsokhoz. A Microsoft patchelése megfelelő védelmet nyújt. Nem árthat az USB-csatolású háttértárak automata futtatásának letiltása sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!