Gyurkity Péter

Készülnek a szolgáltatók a 4G bevezetésére

Az első szolgáltatók már jövőre alkalmazhatják a nagyobb sebességet ígérő új szabványt, a többiek pedig 2011-ben és 2012-ben követik majd őket - 26 cég szerepel a frissen összeállított listán.

A Global Mobile Suppliers Association által elkészített előrejelzésben kiemelik, hogy az ágazat szerepelőinek egyöntetű véleménye, miszerint a 4G, vagyis a Long Term Evolution (LTE) lesz a következő nagy ugrás a mobilpiacon, mind a felhasználók által generált forgalmat, mind pedig az adatátviteli sebességet illetően. A korán váltani igyekvőknek így nem árt tudni, hogy mely szolgáltatók részéről várható a gyors debütálás, még ha igazi lendületet majd csak 2012 táján vehet az új generáció.

A szövetség által összeállított listán jól látható, hogy mely cégek veszik majd fel a vezető szerepet - ezek már kivétel nélkül gőzerővel dolgoznak az átállás megvalósításán. Amerikai részről a Verizon, a MetroPCS és a CenturyTel nyitja meg a sort jövőre, velük egy időben azonban a Svédországban és Norvégiában jelenlévő TeliaSonera, a japán NTT Docomo és KDDI, valamint a kanadai Rogers, Telus és Bell lesznek ott az elsők között. Ezen cégek hálózatán várható tehát, hogy a 4G már jövőre is széles körben elérhető lesz a megfelelő készülékkel rendelkező mobiltulajdonosok számára.

2011-ben vált majd néhány további amerikai, európai, valamint kínai szolgáltató (magyar vonatkozásban érdemes kiemelni, hogy a német T-Mobile is ekkor lép majd), amely pedig számunkra fontos lehet: a Vodafone (egyelőre meghatározatlan országokban) ismeretlen időpontban szánja el magát a váltásra - ez 2012 utáni dátumot valószínűsít. A cég azonban jelezte, hogy az éles tesztre többek között Budapesten is sor kerül, több amerikai és európai nagyváros mellett.

Ami a készülékeket illeti, itt egyelőre jelentős korlátozó tényező ezek hiánya, az Ericsson azonban még az idei év vége előtt, az LG pedig a jövő év elejére ígéri saját LTE-kompatibilis megoldását. Az előrejelzésben kiemelik, hogy a roham majd csak 2012 után várható, addigra ugyanis az LTE-telefonok száma 70-ről 150 millióra ugorhat - ez jelenti majd az igazi robbanást a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jhetedikj #7
    de jó csaj
  • szombi #6
    4G márpedig nem létezik!

    az LTE 3.75G, és nem 4.
    Csak az nevezhető új generációnak, ami a telefonálást is érinti.
    Ha csak az adatátvitelt, akkor nem.
  • szombi #5
    nem, de TOR-t biztosan kapsz, arra talán jobban felizgulsz...
  • szombi #4
    ezt hogy csinálod?
  • gettoharcos2 #3
    és ilyen helyes hostesslányt is kapunk a telefon mellé?
  • mad mind #2
    A fene, le vagyok maradva, az én telóm még a 2g-se ismeri.
  • FlyingV #1
    de jó gyors lesz a wap jeeeeeeeeeeeeeeeeeeee