Berta Sándor

Zenék Creative Commons alapokon

Az Orangemusic nevű oldal nem csak a Creative Commons licencű zenék megjelentetésére nyújt majd lehetőséget, hanem igyekszik felhívni a zenészek és az előadók figyelmét a CC-licenc előnyeire.

"A Creative Commons licenc elsősorban az új, a hallgatók számára még gyakorlatilag ismeretlen együtteseknek és énekeseknek nyújt lehetőséget zeneszámaik gyors terjesztésére" - szögezte le Martin Aschauer, aki három évvel ezelőtt alapította néhány társával közösen a Nolabel letöltőoldalt. A Nolabelen jelenleg már 90 osztrák zenekar kereken 200 zeneszáma érhető el ingyen, MP3 formátumban. Az előadók az összes dalt Creative Commons licenc alatt jelentették meg. A konstrukció előnye, hogy így a zenészek maguk határozhatják meg, hogy mely jogokat tartják meg maguknak és melyekről mondanak le. A rajongók és a hallgatók bármely művet szabadon letölthetik és másolhatják korlátlan számban és alkalommal.

A művészeknek jól járnak, hiszen így egyre ismertebbek és népszerűbbek lehetnek rövid idő alatt. "Aki meghallgatja, majd letölti és továbbadja a dalainkat, az lehet, hogy legközelebb már egy koncertünkre is eljön vagy megvásárolja a CD-nket" - közölték a Cornflex nevű osztrák banda tagjai. Az Orangemusic azonban nem csak egy egyszerű letöltési platform lesz. A tervek szerint a Club Orangeban - amelyet először a B72 nevű bécsi szórakozóhelyen tartanak meg a Creative Commons licencet támogató együttesek, köztük a Cornflex és a Dirge - élőben fognak fellépni. A Club Orange azonban nem csak egyszeri esemény lesz, hanem várhatóan rendszeresen megrendezik majd.


A CC-licenccel kapcsolatban azonban van egy komoly probléma: a szerzői jogi társaságok több államban, így Németországban és Ausztriában nem hajlandók elfogadni az ilyen módon megjelentetett zenei műveket, így ezek a dalok nehezebben kerülhetnek be a rádiókba. Mindehhez - Aschauer szerint - közvetett módon még az is hozzájárul, hogy a jogvédők bűnözőknek állítják be a felhasználókat.

Aschauer és társai azt tervezik, hogy az Orangemusic honlapján az internetezőknek hamarosan lehetőségük lesz az adományozásra. A zeneszámok értékelésére, az együttesek közötti különböző szempontok alapján történő keresésre és az oldalon megjelentetett dalokból való lejátszási listák elkészítésére azonban már a kezdetektől lehetőség lesz. Martin Aschauer és kollégái emellett tárgyalásokat folytatnak a mobil szolgáltatókkal, így a Creative Commons licencű zeneszámok rövidesen akár mobil készülékekre is letölthetők és terjeszthetők lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #2
    a szerzői jogi társaságok több államban, így Németországban és Ausztriában nem hajlandók elfogadni az ilyen módon megjelentetett zenei műveket

    Én például az ilyen hozzáállás miatt rühellem az Artisjust, és ez is egy nyomós ok a több közül, amelyek miatt elvből nem fizetek zeneszám másolatáért se fizikai, se egyéb más adathordozón.
  • smokedoc #1
    artisjus se fogadja el. Pedig a liszensz szerint az ilyen zenéket meg lehet osztani, tehát lehet mondjuk háttérzene egy kávézóban, anélkül, hogy az artisjus lekérhetné a négyzetméterre számolt joggdíját.

    Dr Jogászka artisjusnál azt mondta, nem is hallott a creative commonról!
    pedig már 5 éve van!
    ehh lopnak csalnak hazudnak törvényt lobbiznak.

    még jó, hogy idéntől leszedték a memóriakártyákról az európai szinten legmagasabb! jogdíjat. Ha netán az árakon nem látni, az azért van mert egyenlőre a többlethasznot lenyelik a nagykerek.