MTI

Hétszázezres laptopok a honvédségnek

Darabonként hétszázhuszonötezer forintért vásárol ötvenhét hordozható számítógépet a honvédség, a beszerzés teljes összege meghaladja a 41 millió forintot - olvasható a Magyar Nemzet keddi számában.

A lap emlékeztet arra: Szekeres Imre tárcavezető egy hete közölte, hogy a takarékosság jegyében az idén elmarad a kecskeméti repülőnap, a honvédmajális, katonai tisztelgések pedig csak az állami ünnepségeken lesznek, továbbá csökkentik a külföldi kiküldetések számát, illetve a felesleges ingatlanokat átadják - spórolva azok őrzésén - a nemzeti vagyonkezelőnek. A Honvédelmi Minisztérium közölte: a katonai feladatok végrehajtásához elengedhetetlenül szükséges eszközökről van szó, ezért beszerzését nem tartják aggályosnak, és az irodai számítógépeknél azért kerülnek jóval többe az új laptopok, mert azoknak speciális körülményeknek kell megfelelniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tzupi #10
    *megjelenik
  • Tzupi #9
    az ezrdes ur fia az UT-vel csak harci szimulaciokat tesztel, esetleges utkozetekre felkeszulve, a lanya SIMSel meg a laktanya szocialis fejlodeset hivatott elosegiteni. Meg jelenik egy katona feje felett egy szomoru smileval, akkor o majd kap egy nyalokat, es maris boldogan indul a harcba!
    Ennek igy kell lennie, ha mar a honvedseg ennyire eros :3
  • Chocho #8
    Ámen...
  • archelf #7
    Egy harctéérre tervezett eszköz általában ki sem jön ennyiből... Szetintem ezek valami középkategóriás - vagy esetleg üzleti modell - Lenovo (vagy inkább HP, mert a kínait nem szereti az USA - ööö a NATO) egy NATO minősített beszállítótól nagyjából 150-200%-os áron... Senki ne higgye, hogy ez harctérre fog menni. Az ezredes úr fia fog rajta UT-zni, vagy a lánya SIMS-ezni.

    AE
  • szombi #6
    kérdés hogy milyen harcra tervezik.
    gondolom nem a rétiniggerekkel vívott polgárháborúra gondolnak,
    ráadásul ezt a problémát gettoharcos2 a TOR - al megoldaná...
  • Polemius #5
    Harcéri körülményekre tervezett gépek közt ezek még nem is drágák.
  • szombi #4
    most már 3 millió, mert qurcsányéknak qrvaországban nagyobb a pofája, főleg ha nem a saját pénzéről van szó...
  • bakagaijin #3
    Ja, és az a millió az öt évvel ezelőtt volt, azóta változott a helyzet, nem keveset.
  • bakagaijin #2
    jaja, remélhetőleg.

    Egyébként ez jóval olcsóbb mint a kakaóálló számítógép, annak millió felett felett volt darabja. Itt még érthető is, hogy működjön ha dulván a padlóla lökik, vagy épp homokvihar van...
  • ntom #1
    ha hozzávesszük az áfát, plusz a beszerzési, telepítési, konfigurálási költségeket, akkor kijön úgy 400e/laptop
    ipari környezetre végülis ennyiért vannak kb...
    remélhetőleg egy hardveres encryptelésre már telt ennyi pénzből, és nem kell azt olvasni x hét múlva, hogy milyen adatokat hagytak el véletlenül katonákék