26
  • Yeti
    Sajnos elkéstél a kerék szabadalmaztatásával, 2001-ben Ausztráliában már bejegyezték:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Ig_Nobel-díj#2001
  • Ulkesh
    Figyelmetlen vagy.
    Nem az érintőképernyő lett levédve, hanem a multi touch, amihez bizony kell fizikai elven működő technológia és matematikai algoritmus is :) (sima érintőképernyővel nem is lehet megoldani).

A járműiparban is le vannak védve elektronikai és mechanikai megoldások, úgyhogy teljesen jó a hasonlatod.
  • Doktor Kotász
    Szerintem a szabadalmat csak fizikai elven működő technológiákra lehetne kiterjeszteni, ilyen dolgokra nem. Mondjuk még a matematikai algoritmus belefér, de az érintőképernyő ezeréves dolog. Fogom magam, azt levédetem a kereket, azt pengessen nekem a járműipar?
  • FlyingV
    de szép találmánya is az emberiségnek az írás/olvasás! javaslom, hogy az utóbbiba is fektess egy kis időt! kezdheted mondjuk egy pár hsz-szel lejjebbről ;)
  • Lame
    Tiszta szanalmas. Radasul az MS a surface-nel mar joval elobb hasznalta ezt a technologiat. Akkor meg is, hogy a gyikba tudtak levedetni???
  • FlyingV
    ...írom ezt egy fekete MacBook-ról, próbáltam már sok notebookot, de én eddig nem találkoztam olyannal, amelyik touchpadja méretben (és HASZNÁLHATÓSÁGBAN! ugyan nincsenek benne az új gestureok, de a kétujjas scroll/jobbklikk :) ) ezt megközelítette..
  • FlyingV
    azért azt a semmivel sem nagyobbat gondold át / tekintsd meg, mielőtt hülyeségeket írsz..
  • Rincewind
    Azert az Apple notebook-ok vigan hasznaljak a multitouch technologiat a semmivel sem nagyobb touchpad-jukon... ;)
  • Ulkesh
    Touchpad esetén is szükséges megfelelő hardver, nomeg azért kell egy méret is ami ezt lehetővé teszi. A PC-s noteszeken elterjedt pics@nyi méretű touchpad-ek nem igen alkalmasak ilyesmire.
  • Ulkesh
    Gyakorlatilag jelenleg a piacon lévő smartphone-ok közül csak az iPhone, a G1 és Pre képes multi touch-ra, a többi érintőképernyős eszköz, mivel resistive technológiát használ nem. Így nincs mit hackelni.
  • Inquisitor
    A liszenc tulajdona mennyiben fog gátólni "aljas" embereket, akik érintőképernyős gépekre, meg touchpadokhoz hackelnek maguknak és másoknak multitouch rendszert? :)
  • Ulkesh
    "És még egy megjegyzés: amennyire én tudom, az Apple nem a multitouch technológiát védette le, mert az az egyik amerikai egyetem tulajdonában van, hanem a multitouch képernyő vezérlésére vonatkozó ujjmozdulatokat. "

A multi touch technológiát a FingerPrint nevű cég jegyeztette be (ezt a céget hozta létre az a pár egyetemista, akik kifejlesztették). Az Apple viszont felvásárolta ezt a céget, így a multi touch-hoz fűződő összes licenc a birtokukba került. A mostani szabadalmi bejegyzés a multi touch mobiltelefonokban való felhasználását és elsősorban az iPhone GUI-ját védte le.

• FlyingV
    ha esetleg tovább olvastad volna, akkor azért kétoldalú a dolog, te szerencsétlen :) Az Apple megKÉRte őket, a Google meg a jó viszony miatt eleget tett a kérésnek, cserébe az iPhone tartalmaz alapból egy-két Google szolgáltatást, valamint az AppStoreban is meg fog jelenni egy-két fizetős Google termék, gondolom kitüntetett figyelemmel/kedvezőbb (70-30 helyett más arányú részesedés) feltételekkel.

Mellesleg az Androidnak szvsz nem ez a legnagyobb hibája :)

És még egy megjegyzés: amennyire én tudom, az Apple nem a multitouch technológiát védette le, mert az az egyik amerikai egyetem tulajdonában van, hanem a multitouch képernyő vezérlésére vonatkozó ujjmozdulatokat. Nagy különbség. Kicsit hasonlít a duplaklikkre, de szerintem annyira mégsem egyértelmű a dolog (mellesleg a duplaklikk nagyon nem MS találmány :) - igaz az ujjmozdulatok közül is érdekes lenne szemezgetni, melyik van levédve és az a Surface-ben mikor jelent meg.. ), szóval egyfelől kapja be az Apple, másfelől meg megértem őket. És nem kell nyavajogni, ha nem lenne iPhone = még 15 évig ugyanazt a 100x látott szar nokiát/samut/etc kéne használni, és a WM-nek nem lenne a 7-es verziója sehol se:) Vagy ha lenne is, maradt volna a totálisan szar formájában :)

És lehet mondani, hogy az LG-é az első full érintésre optimalizált telefon, de hát ők is csak azután dobták össze jó gyorsan, hogy hallani lehetett az iPhoneról :) Emiatt utálom például a szar mobilarénás bog nevű hülyegyereket, annyi szemétséget össze tud horani, hogy ihaj :)
  • gettoharcos2
    "A Google mobiltelefonokra szánt operációs rendszeréből azért maradtak ki bizonyos funkciók (így például a multitouch)"

Apple
  • BlackRose
    Ez is egy "urban legend"... ugyanis...

A.) A Xerox PARC-bol a Xerox Star rendszer fejlesztőiből nem igen tudok senkiről sem aki az Apple-ben folytatta volna.

B.) Az Apple-n kívűl pl. az Amiga is kb. egy időben fejlesztette a GUI-t (1985-ben dobta piacra, az Apple viszont csupán néhány hónappal előttük 1984-ben).

C.) Ez a Microsoftra is vonatkozik (Windows 1.0 1985-ben jelent meg igaz messze nem volt annyira fejlett GUI mint a Machintosh, de már előtte dolgoztak rajta).

Na most persze nem szabad elfelejteni az Apple Lisa-t mert ugye az még 1983-ban a jelent meg... de ez sem változtat a helyzeten, hogy sem a Xerox sem az Apple nem védte le a GUI-t, mert az igazság, hogy nem is a Xerox-nál kezdődött, ők is csak építettek és továbbfejlesztettek egy ötletet amelyet maga az egér feltalálója és annak csapata (amelyből egyébként elég sokan később a Xerox-nál kötöttek ki) Douglas Engelbart a Stanford Research Institutnál (SRI/DARPA) alkotott meg. Persze nem szabad elfelejteni a Memex és Sketchpad rendszereket a '60-as évekből amelyek inspirálták ezt a munkát. Hosszú út volt ez, nem egy kis csapat vagy es kis cég kellett hozzá, hogy meglegyen az ami előtt ma úgy ülünk mintha magától érthtődő dolog lenne... szerencse, hogy akkor az emberek nem voltak ekkora "IP" fanatikusok mint ma.

Szóval az igazság ott van, hogy a GUI ma azért annyira elterjedt és fejlett, mert nem lett soha szabadalmazva.
  • Ulkesh
    "Az Apple is a Xerox-tól lopta el a grafikus felületet..."

Ez kedves urban legend, de sajna nem igaz.

Az Apple részvényopciókért cserébe átvette a technológiát és az azt kifejlesztő mérnököket a Xerox-tól.

Csak apró adalék: ha nem teszi, akkor a grafikus felhasználói felület akár egy évtizedet is késett volna, hisz a Xerox abortálta a teljes projectet és már az Apple látogatásához is egy raktárból szedték elő a bemutató gépeket. Ha meg nincs Macintosh, akkor a MS sem kezdi el fejleszteni a Windows-t.
  • acdc
    "az Apple számos korábbi alkalmazottja most a Palmnál tevékenykedik."

Ez nagyon tetszik.Nem birtak elviselni az egoista (es amugy valtozatosan divatot kovetve oltozkodo) Stevet?!
  • BlackRose
    Nem mert én minden sejtemmel a szabadalmak ellen vagyok és a szabadalmazást tartom lopásnak. Csak egy kérdés: te és én kitaláljuk ugyanazt, mondjuk 1 év munka nekem is és neked is, mondjuk én egy nappal előbb találom ki de soha nem halottam, hogy te is dolgozol ugyanaz a problémán és te sem halottad, hogy én dolgozok... az állam nekem adja a szabadalmat mert egy nappal előbb nyújtottam be a kérelmet, vagy mert neked nincs meg a rávaló pénzed... na most mi van a te eltőltött 1 év munkádal és a befektetett pénzeddel, hiszen a törvény és a szabadalom szerint az enyém a szabadalom és te nem csinálhatod az én engedélyem nélkül. Nem az a lopás? Nem a rendszer fosztott meg téged a munkád értékétől - vagyonod részétől? Na gondolkodjunk csak el egy picit. Ugyanakkor ha A feltalál valamit és A mellett B és C és XYZ is pénzt keres vele attól még A nincs károsítva, ugyanis az ami csak a tiéd lehetett volna az nem a tiéd ami nem a tiéd azt nem lehet elveszítened. Alapvető probléma, hogy ma megpróbálnak jövő beli még nem megvalósított képzeletbeli üzleteket a jelenbe hozni és mint valós üzlettel számolni vele. Nem lehet a jövőből javakat hozni (ha fel nem találtad az időgépet) csak kölcsön lehet venni valakitől a jelenből úgy, hogy igéretet adunk a jövőben való törlesztésre (amit szintén nem biztos, hogy megvalósíthatunk).

Ami a szabadalmi papírt illeti a fiókban, ha egy találmányt nem alkalmazok akkor, hogy akarok vele pénzt keresni? Úgy, hogy másokat korlátozok? Mi az ami erre nekem jogot ad? Az állam mert nálla van a puska? Szóval ha valakit nem károsítanak akkor nincs neki joga másoktól valamit számonkérni.
  • gosub
    Ha neked lenne egy szabadalmazott találmányod és én az engedélyed nélkül felhasználnám, rengeteg pénzt csinálnék belőle, azt bizony lopásnak éreznéd
    Pedig neked ott figyelne a szabadalmi papírod a fiókodban
  • Gerygrey
    Az Apple miatt maradtak ki funkciók az Androidból

Én ebből a címből azt olvastam ki, hogy több, fontos, hasznos tulajdonság maradt ki, de a cikk szövegében csak egy fölösleges csicsa funkcióról van szó...
  • BlackRose
    Az állam az amely megadja a szabadalmat, a cégek csak teljesen normálisan megprobálnak minden olyan előnyt kihasználni amelyiket az állam biztosít nekik (általában más cégek és a felhasználók kárára). Egyébként így születnek a monopóliumok... legalább is 99%-uk.

szombi:

Nem lopta el, csak lemásolta... ugyanis a lopáshoz az is szükséges, hogy ha A lop B-től akkor A-nak van, B-nek többé nincs. A Xerox nem lett károsítva, az most más kérdés, hogy az Apple jobban kitudta használni a Xerox találmányát mint maga a Xerox, de az ég világon semmi sem állt a Xerox ellen, hogy a találmányát ő is értékesítse (semmi külső legalább is).
  • szombi
    Az Apple is a Xerox-tól lopta el a grafikus felületet...
  • Rexhawk
    csak le akarta védeni :D
  • Lazarus
    Rossz példa, a duplaklikkelést már levédette a microsoft
  • kukacS3K
    "Eric Schmidt vezérigazgató pedig az Apple igazgatótanácsának tagja" oppá, az szép:D egyébként ha ennyire jóbarátok akkor megvehette volna a google a használati jogot egy kis aprópénzért
  • 5c0rp330n
    ez valami hihetetlenül szánalmas dolog. levédeni a multitouch-ot aztán perrel fenyegetőzni? mégis hogyan lehet egyáltalán ilyet levédeni? ez olyan, mintha a két kattintás=megnyitás dolgot védenék le. teljesen magától értetődő dolog. arról nem is beszélve, hogy milyen "jót" is tesz a piaci versenynek. ahelyett, hogy inkább fejlesztenének, perrel fenyegetőznek, remek.