MTI

Egy adattolvaj feltörte a Kaspersky honlapját

"Akasztják a hóhért" - mondhatnánk, hiszen fifikás adattolvajok feltörték a Kaspersky Lab vírusellenes, spyware-ellenes, anti-spam és más - éppen a hackerek ellen védő - biztonsági szoftverek amerikai honlapját.

A Kaspersky Lab nevű orosz cég 1997-es megalakulása óta az egyik legismertebb név a különféle biztonságot nyújtó szoftverek között. 2007-ben a Kaspersky Anti-Virus 6 (amelynek újabb verzióit mind a mai napig az egyik legmegbízhatóbb vírus ellen védő szoftvereknek tartják) megkapta az amerikai PC Worldtől a "szerkesztői díjat" (Editor's choice). Úgy látszik annyira azért nem megbízható a Kaspersky, hogy a saját honlapját megvédje. A Hackersblog.org nevű honlap nemrég jelentette be büszkén, hogy a hétvégén sikeres szoftveres támadást hajtottak végre a Kaspersky amerikai honlapja ellen.

A támadás pontos típusát a hackerek szaknyelvén SQL Injectionnek hívják: ez tulajdonképpen olyan módszer, amellyel egy adott honlap gyengeségeit kihasználva belépnek a központi részbe, és átveszik felette az irányítást. A Kaspersky el is ismerte a támadást az usa.kaspersky.com honlap ellen, és hozzátették, hogy a honlap bizonyos részeit kénytelenek voltak egy korábbi állapotra visszaállítani, hogy az adattolvaj ne férkőzhessen kényes információkhoz. A látogatókat ugyanakkor megnyugtatták: a brit honlapjukat semmilyen támadás nem érte.

Mind Kasperskyék, mind a hackerek megnyugtattak mindenkit, hogy a támadás csupán "hecc" volt és nem volt rosszindulatú. "A Kaspersky-srácoknak nem kell amiatt álmatlan éjszakákat tölteniük, hogy a titkos adataikat terjesztjük" - írták az adattolvajok némi cinizmussal saját honlapjukon, amikor az ügy először kipattant a The Register nevű online magazinban. "Nem az a célunk, hogy bizalmas anyagokra vadásszunk. Pusztán azért csináljuk ezt, hogy rámutassunk a nagyobb cégek honlapjainál található biztonsági résekre. Nagyon reméljük, hogy a Kaspersky gyorsan helyrehozza ezt kis "sebezhetőséget" - tették még hozzá az adattolvajok.

A Kaspersky egyébként nem az egyetlen adatbiztonsággal foglalkozó cég, amelynek honlapja ellen sikeres támadást hajtottak végre. Ugyanezek az adattolvajok a BitDefender portugál honlapjára is betörtek hasonló módszerrel. A BitDefender szóvivője azzal védekezett, hogy csak egy partnere honlapjáról volt szó és már "nyomoznak az ügyben, hogy még egyszer ilyen ne fordulhasson elő."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rednek #7
    "A támadás pontos típusát a hackerek szaknyelvén SQL Injectionnek hívják: ez tulajdonképpen olyan módszer, amellyel egy adott honlap gyengeségeit kihasználva belépnek a központi részbe, és átveszik felette az irányítást."

    A cikkírónak: Mielőtt valamit leírsz, utánna kéne olvasni kicsit tüzetesebben, mert különben marha nagy hülyeségeket írsz.
  • morden #6
    Ezért kell nem ismert cuccokat leszedni , nekem van egy tűzfalam, a neve titok , eddig 4 év alatt 29874 töltötték le , nem is ismerik a hackerek szerintem :D
  • krajcsovszkig #5
    FAIL. :D
  • torcipepe #4
    jó hobbi
  • hottold #3
    Lol!

    Elég nagy bénaság, hogy egy idézem: "legismertebb név a különféle biztonságot nyújtó szoftverek között..." szóval, hogy egy ilyen céget így megfingatnak...
    Különösen, úgy, hogy ismert, hogy tudjuk mivel kéne foglalkozniuk.
    Képzelhetjük, milyenek a kevésbé ismert biztonságot nyújtó szoftverek,
    ha a legismertebb ilyen....
  • Narxis #2
    omg
  • Higany #1
    LoL!