Berta Sándor

Felfüggesztett börtön a román NASA-hackernek

16 hónap felfüggesztett börtönre ítéltek egy román szakembert, aki betört a NASA számítógépes rendszerébe.

Az aradi bíróság ítélete szerint a 24 éves informatikus bűnösnek bizonyult az ellene felhozott vádpontokban és ezért összesen 250 000 dollár kártérítést is kell fizetnie.

Az indoklás alapján a fiatalember megsértette a törvényeket, amikor 2005 novembere és 2006 októbere között több alkalommal is csatlakozott a NASA, az amerikai tengerészgyalogság és az amerikai energiaügyi minisztérium szervereihez és onnan alkalmazásokat töltött le, valamint módosított számos a szervereken található adatot. Ezenkívül megpróbált hozzáférést szerezni más amerikai kormányzati oldalakhoz.

A 24 éves informatikus azzal magyarázta tettét, hogy megpróbálta bebizonyítani, mennyire sérülékeny a NASA rendszere és mennyire könnyű feltörni a szervereket. "Az egész csak egy játék volt, senkinek sem akartam ártani" - mondta a hacker. A határozat ellen a vádlott tíz napig fellebbezhet.

A NASA és a többi hivatal kereken 2 millió dollár kártérítést követelt, mondván, hogy az akció után a teljes szoftverparkjukat meg kellett újítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Praetor #9
    Wunderbar... Sg bénázik.
  • Praetor #8
    Ott a pont.
  • Praetor #7
    Ott a pont.
  • Praetor #6
    Nem sok realitás érzékük van a jenkiknek.
  • Dömsödi #5
    Okozott kárt, vagy nem... Ez itt a kérdés.
    Visszaélt e az adatokkal vagy nem...
    Mit jelent az, hogy modosított? Esetleg a file bejegyzés utolsó olvasási dátuma megváltozott? Mit modosított?
    250.000 dollár. Te jó Isten. az 50 millió forint. Amerikában tudják hol van románia, és ott mennyi egy informatikus bére? Jó ha havi 200 dollárt kap.
  • aaaaa #4
    A betörőre sem lehet ráverni 5 milliót, ha lefűrészeli a 300 Ft-os kínai lakatot, hogy emiatt 5 millióba kerülő öntöttvas heveder záras ajtót és video megfigyelő rendszert kellett felszerelni.
  • pzssoft #3
    A NASA és a többi hivatal kereken 2 millió dollár kártérítést követelt, mondván, hogy az akció után a teljes szoftverparkjukat meg kellett újítani.


    Hát persze, hogy meg kellett újítani, mert hibás volt az egész! (kiindulva abból, h a román "hacker" több helyre is bejutott)
  • exhile #2
    csatlakoznék az előttem szólóhoz! honnan a rákból tudná kifizetni egy román állampolgár egy ekkora kártérítést? szerintem, az a hacker még 1 millió ft-ot se látott egyben...szegény, AMERIKA.......
  • aaaaa #1
    És miből fogja kifizetni a "amerikai" méretűre kitalált "kártérítést"? Ha nem lesz pénze fizetni, kiadják és viszik Amerikába életfogytig ? Gondolom fordított esetben, ha egy amerikai hacker nyomott volna le egy fontos román szervert, még bíróságra sem jutott volna az ügy , nemhogy pénzt kaptak volna a románok...