Napi Online

Ritkábban cseréljük a készüléket

A mobiltelefonok keresletében is markánsan érzékelhető a válság hatása, ami a gyártóktól a szolgáltatókig és a kereskedőkig egyaránt tapasztalható; a vevők kevesebb és olcsóbb készülékeket vásárolnak.

Míg a tavalyi harmadik negyedévben még bővült - igaz, a várakozások alatt - a globális mobilpiac, az utolsó három hónapban már 10 százalékkal kevesebb készüléket vásároltak világszerte a tengerentúli Strategy Analytics kutatása szerint. Az öt vezető gyártó közül mindössze kettő tudta fokozni termelését; az elmúlt nyolc év legrosszabb adatában a kereslet visszaesése mellett a cégek hitelkörülményeinek romlása is közrejátszik - állítja az intézet. Az év egészében is csupán 5 százalékkal bővült a piac, de 2009-ben ez is elérhetetlennek tűnik.

A kilátások egyre rosszabbak. Az elmúlt év végén közel hétszázalékos csökkenést vetített előre 2009-re a Reuters, a magasan piacvezető Nokia már a teljes piac 10 százalékos visszaesését várja idén, a Citigroup pedig 13 százalékos zsugorodást prognosztizál. A negatív tendencia az értékesített darabszám csökkenése mellett abból fakad, hogy a vevők főleg a közepes árkategóriától az olcsóbb készülékek felé fordulnak el. Igaz, az eladott készülékek átlagára évek óta csökken, de ez elsősorban annak köszönhető, hogy a feltörekvő piacokon az olcsóbb telefonok keresettebbek.

Az idei év a telekommunikációs szektort Magyarországon is kihívások elé állítja, elsősorban a céges ügyfelek részéről - mondják az itthoni mobiltelefon-társaságok vezetői. Főleg a középső kategóriában eshetnek vissza a fogyasztói költések. Winkler János, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, a lakossági üzletág vezetője szerint míg a felső és az alsó szegmensbe tartozók hívási szokásai feltehetően nem változnak, a fő kérdés az, hogy mi lesz a középső szegmensben - bizonyosnak látszik, hogy itt lesz a leglassúbb a készülékcsere.

A mobiltelefonok értékesítésénél a január végi időszakban a korábbi évekhez hasonlóan idén is némi csökkenés mutatkozott - közölte a Vodafone. Egyelőre kis mértékben ugyan, de a társaságnál is érzik a változást, ugyanakkor a kereslet egyszerűbb készülékek felé való eltolódása még nem tapasztalható. A lakossági és a vállalati szegmensben az értékesítés némileg más képet mutat, a vállalati szegmensnél egyelőre semmi nem érezhető a válság hatásaiból a szolgáltató üzletmenetében. A cél a különböző akciókkal a különböző kategóriájú telefonok korábbi értékesítési számainak megtartása, esetenként növelése.

A piacvezető gyártók a kereslet visszaesése és az erős konkurencia hatására ugyancsak árcsökkentésbe kezdtek. A Nokia január közepén számos terméke árát vitte lejjebb, elsősorban a középső és felső kategóriában. A Sony Ericsson ugyancsak bizonyos zenemobiljai árát vágta vissza kisebb, 10 százalék körüli mértékben, ám az értékesítési vezető szerint még a szokásos sávban. Nem csökkentettük jobban az árakat, mint korábban - nyilatkozta Anders Runevad a Reutersnek.A legnagyobb európai viszonteladó, a Carphone Warehouse januárban több mint harmadával mérsékelte a Nokia első, korlátlan zenecsomaggal kínált készülékének árát. Igaz, ez januárban nem szokatlan jelenség, de úgy tűnik, idén az átlagosnál is nagyobbat vágnak áraikon a forgalmazók Európában - idézte a Reuters a CCS Insight kutatását.

Elsősorban a karácsonyi kereslet gyengesége ijesztette meg a kereskedőket, akik azután a felhalmozódó készleteket látva elkezdték mérsékelni áraikat. A mobiltelefon kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó GSM Depo vezetője a drágább mobilok forgalmának megcsappanását tapasztalja Magyarországon. Egyértelműen jelentősen visszaesett a kereslet a felsőbb kategóriás készülékek iránt, de a teljes forgalom is csökkent - mondta Kovács Attila. A vevők elsősorban a 40 ezer forint alatti, kisebb tudású kategóriában keresik a telefonokat, és úgy tűnik, a korábbi 3-6 hónaponkénti készülékcsere is jócskán meghosszabbodott - tapasztalta Kovács. A cégnél igyekeznek alacsonyabb árakkal ellensúlyozni a negatív hatásokat, és ingyenes házhozszállítást ajánlanak. A kereslet visszaesése októbertől volt igazán jelentős Kovács Attila szerint, a november és a december pedig már egészen szörnyű volt; így természetesen a társaság is visszafogta rendeléseit.

A lakossági és a céges vevők kereslete általában is másképp alakul, hiszen a társaságok többnyire az év elején szerzik be az új készülékeket, és a vezetőségtől a hierarchiában lefelé haladva egyre egyszerűbb mobilokat vásárolnak alkalmazottaiknak. A lakosság kereslete éven belül nagyjából konstans, kivéve a karácsonyt - bár legutóbb már ez is gyenge időszak volt. A magasabb tudású készülékeket inkább a 18 és 32 év közötti vásárlók keresik, az idősebbek már alig vannak jelen a vevők között. Az emberek inkább a gázszámlára költenek - teszi hozzá a cég vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matyasp99 #26
    a krumpli a király.
    Én meg most vettem hosszas vágyakozás :) után egy n95-öst, kétéves technika, de ennyire futja csak :(
    De tényleg jó, hogy van benne minden. Amennyit én zenét hallgatok, arra bőven jó az mp3. A gps is hasznos lehet, megyek geocachingelni :) határidőnaplót (papír) meg csak a buzik használnak. Egy zsebben elfér minden, ami kell.
  • 3Error #25
    a sültkrumplival talán baj van? KRUMPLI POWAAA !!! :D
  • Sir Ny #24
    nekem is a krumpli a kedvenc ételem. főleg a héjában főtt krumpli. meg a rakott krumpli. meg a krumplis tészta, meg a krumplipüré, meg a krumplicukor. csak nyersen nem szeretem a krumplit.
  • Molnibalage #23
    Nekem csak telefonálásra kell perpillanat telefon. Arra meg a mostani is sok. Minek színes kijelző? Attól szebb lesz hangom?
  • Szefmester #22
    3-6 havonta új telefon? ha a drágábbakat vette meg akkor nem csak idióta de még valszeg üres a kassza is :) vagy ha nem akkor kiüríti.. 6 éve van telefonom, egy alcatel 556st kivételével mindet kéz alól vettem apróért, amikor már voltak jobbak.. és addig nem is akarok újat venni amíg lényegesen többet nem tud az új és óccsó telefon mint a P910i-m :) szal 20-30ért adják a wlant, a gps, és a pda-funkciókat megveszem, de NEKEM nincs szükségem és kényszerem arra hogy félévente új telefont vegyek..
  • Gerygrey #21
    Nekem meg a rakott krumpli a kedvenc ételem, akinek nem az HÜLYE.

    Kb ezt mondtad.
  • torcipepe #20
    #18 és #19: pótaksi

    én először azért cserélgettem sűrűn, mert valamelyik ismerősöm mindig nekem adta a kimustrált ezeréves téglafonját. aztán vettem egy siemens sf62-t, ami semmire se volt használható, ráadásul egy év se kellett hozzá, hogy meghaljon a kijelzője. így beszereztem egy 3330-at, ami egész addig bírta, míg el nem ejtettem (pedig akinek volt 33xx vagy 34xx a birtokában tudhatja, hogy ezek sokat kibírnak). ezután jött egy sgh-e250 anyámtól, majd egy k800i tesómtól. tavaly nyár óta pedig egy pda-telefont (qtek s200) nyúzok. régi darab lévén még nem a legkiforrottabb és hw-sw fronton sem a legtökéletesebb és legújabb, de teljesen testreszabható.
  • tomcsa4 #19
    És ha hosszabb útra mész (és nem ritkán), akkor lemerül a teló és nem vagy elérhető. Ennyi. Persze akinek nem fontos a telefon erre a célra, azt nem is érdekli, de engem speciel igen.
  • torma99 #18
    Itt korábban írták, hogy külön külön mindegyik dolog jobb, mint egyben, főleg az akksik miatt. Ezzel maximálisan egyetértek én is, és marhára vicces egy mostani tesztben, hogy este már fell kell tenni a kütyüt mert ha gpsezel 2 órát akkor meghal, kész,kaput...:) Egyébként marha viccesnek találom a mobil cserélgetőket, akik szegénykék nagyon frusztráltak, h nem 10 évvel korábban születtek, mert manapság már ki nem sz*rja le, h milyen telefonod van, csak a konzumidióták ugranak a tipitapidínó kijelzőre meg a sok egyéb vacakságra. Egytelefon max 30k-t ér,de akkor az már legyen por,ütés,cseppálló,hogy tartson. Az én telóm is 5 éves (6230),de ha az akksi nem hal meg még ugyanennyi ideig bőven jó lesz nekem....
  • Gerygrey #17
    Így vagyok vele én is.

    Egy utazásra lehet hogy vinnék magammal mobilt, PNA-t, hordozható média- (DVD) lejátszót, netbookot, e-book olvasót, zsebkonzolt, satöbbit. De egyrészt nem utazom annyit messzire hogy megérje mindezeket megvenni, másrészt arra hogy elfoglaljam valamivel magam egy 1-másfél órás vonatozás során, arra bőven jó egy jobb PDA is. És nincs nálam 8 eszköz 8 töltővel, mégis tudok filmet nézni, játszani, emailezni, MSN-ezni, olvasni, zenét- és (net)rádiót hallgatni, illetve útbaigazítást kérni ha eltévednék :) És egy használtan 50.000 Ft-ért vett HTC Universalom van, ami a zsebemben elfér, mégis van teljes billentyűzet és VGA érintőkijelző.