HENT hírlevél

Vírusokkal az illegális letöltés ellen?

Két külföldi fájlcserélő oldal használói is olyan vírus terjedéséről számoltak be, mely a számítógépben nem tesz kárt ugyan, de megakadályozza, hogy a "fertőzött" gépek használói beléphessenek a letöltő oldalakra - írja a TorrentFreak portál.

A trójai vírus torrent fájl letöltésével kerül be a rendszerbe, majd aktiválódik, és blokkolja a belépést a két legnépszerűbb BitTorrent oldalra, a Mininovára és a Pirate Bayre. Emellett hanggal kísért pop-up ablakokban olyan üzeneteket jelenít meg a felhasználó monitorján, mely az illegális letöltés helytelenségére figyelmeztet. "Downloading is wrong", vagyis a letöltés rossz - üzeni a vírus. A hibás torrent fájlt már eltávolították a Pirate Bay üzemeltetői, a torrentezők körében pedig elindult a találgatás, hogy ki állhat a támadás hátterében.

Hazánkban is volt már példa hasonló próbálkozásra. 2007-ben felröppent a hír, hogy ismert letöltő portálokra felkerült a Zuhanórepülés című film néhány jelenete még a megjelenés előtt. A film producere szerint a részleteket a készítők töltötték fel, de a fájlokat egy olyan speciális vírussal látták el, ami akár tönkreteheti a letöltő merevlemezét.

Egyébként pont a vírusok azok, amelyek az illegális letöltésre és fájlcserélésre vonatkozóan egyfajta visszatartó erőt jelentenek az internethasználók körében. A Business Software Alliance egy 2006-os kutatása például arról számolt be, hogy a felhasználók 63 százaléka tart a vírus- és kémprogramoktól. Ennek ellenére nem ez a legjobb módja a kalózkodás elleni küzdelemnek. Vannak ugyanis hasonló, "igazságosztó" céllal készült vírusok, melyek az illegálisan letöltött tartalmakkal együtt a jogszerűen kezelt fájlokat is törlik a számítógépről. Mások amellett, hogy megsemmisítik a fájlcserélőről letöltött adatokat, kiiktatják a megfertőzött rendszer biztonsági szoftverét, így megnyitják az utat más kártevők előtt is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • avman #12
    doktorbácsi látott már?
  • bertino #11
    gecibuta vagy makrók használata terén, odafigyelhetnél néha micsinálsz bazeg
  • vajon kiki #10
    majd nézd meg a viszta szervizcsomag 2-est vagy egy automatiukus frissítést és minden DVD másolásvédelemmel ellátott lemez kalóz másolásáról jelentést küld a központba sőt szándékosan fagyogatni fog bosszúból,ha illegális programot érzékel, vagy ha megpróbálod kiiktatni belőle a trójai megfigyelő rendszert
  • zyppy #9
    degyorsan sikerült.
  • Vorpal #8
    Akkor nálad valami más lehet a gond - mert az én Vistám simán felenged ezekre az oldalakra - menstruáltál már?
  • vajon kiki #7
    "Vírusokkal az illegális letöltés ellen?"

    [nagy] az egyik legismertebb ilyen vírust Windows Vistának hívják
  • aKIRAkechi #6
    Nem lopnál táskát..., Nem lopnál autót...,
    Hát nem lopnék, de ha valahogy le lehetne másolni akkor...
  • zidder #5
    Vírust gyártani nem büntetendő? Mert ha igen akkor a Zuhanórepülés készítőit már felelősségre is lehetne vonni kapásból.
  • god25 #4
    ...és mit kezdenek a LINUX-os gépekkel?
  • avman #3
    Ennek ellenére nem ez a legjobb módja a kalózkodás elleni küzdelemnek. >>
    nemhogy nem a legjobb módja, hanem szimplán bűncselekmény bármilyen ilyen jellegű tevékenység.