Gyurkity Péter

Jövőre jön az új Nano az Intel Atom ellen

A VIA a napokban jelezte, hogy a mobil szegmensben az Intel processzorai ellen induló új Nano chipek 2009-ben készülnek el, igaz az ikermagos változat a korábbi híreknek megfelelően 2010-ben debütál majd.

Kínai, illetve tajvani források számoltak be arról, hogy a VIA nemrég értesítette PC-gyártó partnereit az új Nano-változatok elkészültének várható időpontjáról. A hírből kiderül, hogy 2009 második felében egy újabb verzió érkezik az Atomoknál erősebbnek bizonyult chipekből, 2010-ben pedig végre elkészül az ikermagos változat, amelyre mindenképpen szükségük lesz a verseny folytatásához.



A VIA számára a problémát elsősorban az Intel mérete, tartalékai, és jelenlegi piaci súlya jelenti, hiszen ezekre támaszkodva a rivális sokkal előnyösebb helyzetből indul - arról nem is beszélve, hogy az Atomok korábban jelentek meg, így szinte ellenállás nélkül hódították meg a mini-noteszgépek szegmensét (annak ellenére, hogy a processzorgyártó eredetileg nem is ezen eszközökbe szánta fejlesztését, hanem a még kisebb, internetképes újításokba). A később érkező Nano így igencsak nehezen kapaszkodott meg a piacon, jóllehet nagyobb teljesítménye révén bizonyos előnyöket is fel tud mutatni a riválissal szemben.

Most arról számolhatunk be, hogy a Nano 3000 sorozat első példányai 2009 első negyedévében készülnek majd el, a kereskedelmi forgalomban azonban csak a harmadik negyedévben bukkannak fel ezek a chipek. A nagy különbség az eddig megjelent változatokhoz képest, hogy a 3000-es típusjelzéssel ellátott példányok támogatják majd az SSE4 utasításkészletet (ezzel nyilván az ikermagos sorozatnál sem lesz gond). A két maggal szerelt változatok 2009 második felében készülnek el, a sorozatgyártás azonban csak 2010 elején indulhat be, vagyis addig az Atom 330 chipek egyeduralmára számíthatunk a mini-noteszek területén.

A Nano 3000 a Fujitsu 65 nanométeres gyártástechnológiájával készül majd, az ikermagos változatoknál pedig egyelőre a cég 45 nanométeres, illetve a TSMC 40 nanométeres technológiája jött szóba a VIA háza táján, mint lehetséges jelölt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #18
    (Gy.k. nem megy mindig minden egysége egy procinak, főleg az ilyen fogyasztás-optimalizáltaknak. Ami éppen nincs használva, azt lekapcsolják. Azonban 2 szál jóval több egységet használ ki egyidőben, mint egy.)
  • dez #17
    Biztos, hogy ezt nekem címezted?

    Egyébként most olvastam, hogy a híres 2-magos + HTT-s Atom alaposan visszaveszi az órajelet, ha be van kapcsolva a HTT, hogy ne ugorjon meg a fogyasztás... (Nem tudom, mennyire igaz, de logikosan hangzik.)
  • frontway #16
    Ez a gáz a neten, hogy még az intel lapján leírtaknak sem lehet hinni.Különben sem hinnék egy olyan cégnek, aki egy vadi új proci (atom) alá egy idejét múlt magas fogyasztású chipsettet rak és mellé egy HD-t nem támogató VGA-t integrál. BULLSHIT. De azért az mkv-s HD anyagok, minden gond nélkül fut rajta. Ugyan már királylány, kinek van pénze BlueRay diskeket venni és olyanokat meghajtón lejátszogatni. Az nem ilyen gépet vesz magának.
  • dez #15
    Ja, oké.
  • shabba #14
    Abban is van HTT. Ezen az oldalon amit linkeltél véletlenül elírták. Az 1080p 330-nál elég határeset, erősen releasetől függ mit visz. El tudom képzelni hogy a warez releasek amik kisebb bitrátával készülnek még elégséges a kapacitása, de mondjuk egy valódik Blu-Ray lemez esetén ami jóval nagyobb bitrátát használ, ráadásul titkosítva is van aminek kikódolása további erőforrásokat követel, ott már kevés lesz az ereje. Erősen codec függő mit bír Atom, egy jó codec-kel amihez jól passzul a HTT igen komolyan megugrik a teljesítménye. Én úgy emléxem CoreAVC jól fexik neki. Anno ősszel PH-n valaki tesztelte különböző kombinációkkal 1 vagy 2 mag, HTT-vel HTT nélkül és igen sokat dobott rajta a HTT.
  • dez #13
    Akarom mondani 1.6 GHz-es, de mindegy.

    Viszont az Intel szerint a 330-asban nincs HTT, és talán ők jobban tudják: LINK

    A 230-asban van, de az csak egy-magos: LINK

    Szóval úgy tűnik, még nem józanodtál ki. (Duplán látsz.) :)
  • dez #12
    Hiszem, ha látom, hogy az az 533 MHz-es, telj./órajelben a régi Celeronokra hajazó proci, dual-core és HTT ide vagy oda, simán visz egy rendesebb bitrátás h.264 kódolású 1080p-s anyagot. Esetleg mpeg2.
  • frontway #11
    Nekem a 20eFt-os D945GCLF2 atom330as kétmagos lapom van (2008október). Ez magonként hyper threados is, tehát 4coret látsz a task managerben. 1080p-s filmek is gond nélkül futnak rajta. SVIDEO csatin keresztül TVre is simán tolja a cuccot PAL B színesbe.
    A chipset coler 6300rpm-el megy. Ez BUG! És még szabályozni sem lehet a speedfan progival. Ezt leszerel és mondjuk x360 GPU borda rárak (nekem ez volt itthon) és már passzív is a cucc. Egy modcom feel 202-es házban, meg abszolút passzív, mert notebook tápos a ház. Meg van oldva és máris gyorsabb mint bármelyik VIA!
  • nyalógép #10
    Köszi
  • shabba #9
    Az a gond a cikkel hogy totál úgy kezeli az Atomot, mintha megrekedne a 2008 májusában elstartolt állapotában. 2009 3. negyedévben jön majd egy frissített 65nm-es Nano, viszont addigra annak már az Atom 2. generációs chipjével kell versenybe szállnia. Ami már egy System on Chip(SoC) lesz, integrált memória vezérlővel, IGP-vel, integrált video encoder, dekóder egységgel, egy és natív 2 magos felépítéssel. Ráadásul a célpiacoknak megfelelően több mint egy tucat SoC variáns készül majd belőle, attól függően hogy mely piaci területre szánják majd.

    2010 nyara felé érkezik majd a Nano 45nm-es variánsa 1-2 chipes kialakítással. Viszont addigra már az Atom 3. generációja is igen csak közel lesz, ami akkora már 32nm-en fog készülni.