Napi Online

Sok a baj a telefonos ügyfélszolgálatokkal

A hazai ügyfélszolgálati tevékenység fogyasztói elégedettségét felmérő vizsgálat szerint megállapítható, hogy minden harmadik hívó elégedetlen a telefonos ügyfélközpontok minőségével.

Minden tizedik telefonáló a kapcsolást sem tudta megvárni, míg az ügyfélszolgálatokhoz fordulók kétötöde szerint sokat kellett várni az ügyintéző jelentkezésére. A válaszadók a telefonközpontok hatékonyságát is kifogásolták, 8 százalékuk egyáltalán nem jutott közelebb problémája megoldásához, míg több mint egyharmaduknak további ügyintézésre volt szüksége - mondta Herczog Edit, európai parlamenti képviselő.

Az érintett, elsősorban energiaszolgáltató cégek tapasztalatainak figyelembevételével az ügyfélszolgálati tevékenységet, ezen belül a telefonos call centerek működtetését kellene uniós normák szerint szabályozni. Éppen ezért a képviselő benyújtott egy javaslatot az EP-nek, hogy egy olyan, ágazatokra kiterjedő hatástanulmányt kellene készíteni, amely elvezethet az egységes európai fogyasztói charta megalkotásához, amely uniós szinten szabályozná az ügyfélszolgálatok minőségi követelményeit.

Ebben szabályozni lehetne többek között azt, hogy a call centerek segítségével milyen ügyeket lehet elintézni, milyen adatokra van a fogyasztónak szüksége, ki és milyen arányban viselje a telefonköltséget, mikor ingyenes valóban ez a szolgáltatás és milyen területekre lehetne kiterjeszteni a telefonos ügyintézést.

Ma még leginkább csak az energiaszolgáltatók, bankok, biztosítok, telefontársaságok alkalmazzák ezt a fajta ügyintézést, ám ennél jóval szélesebb körben kellene megteremteni ennek a lehetőségét. Herczog Edit jelezte azt is, hogy reményei szerint a következő törvényhozási ciklusban sor kerülhet a hatástanulmány elkészítésére, amely egyáltalán alapja lehet az egységes uniós szabályozás megteremtésének. Az ügyfélszolgálatok működésére az EU országaiban sehol sincs jogszabály, egyedül Franciaországban próbálkoztak egy javaslattal, de azt sem fogadták el. Az ügyfélszolgálatok hazai működését az érintett területre vonatkozó törvények, köztük a villamosenergia- és gáztörvény szabályozza, de ezek csak általánosságban határozzák meg az érintett szolgáltatók kötelezettségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • birdo #4
    Volt, hogy egy órai várakozás után szétkapcsoltak....nem, hogy ügyintézőt.
  • gemi #3
    Szerintem is elég gáz ez a megoldás.Az is bosszantó,hogy gyakran sokféle kódot kell megadni mire valamit intéznének és olyan is előfordul,hogy mire az 5.almenüben vagy,csak akkor derül ki,hogy még az is kellett volna.Lehet jobb megoldás volna,hogy lenne egy olyan,hogy pl felhívok egy telefonszámot, akkor elküldi sms-ben a menüt a mobilomra . A menü pedig így nézne ki,pl :536 gázmérőállás bejelentéssel kapcsolatos probléma 537 szolgáltatás szüneteltetése stb.. és a végén ott lenne,hogy mi kell hozzá.Az ember szépen elolvasná a menüt a telefonján, ellenőrizné,hogy minden megvan az ügyintézéshez, majd hívná a call centert és beírná a direkt kódot:)
  • petipetya #2
    A probléma az, hogy sok nagy cég kiadja a munkát nevesincs call centerek-nek. Az ilyen hazai call centerekben nem fizetik meg a dolgozókat, nem fizetnek jutalékot, magyarán tojnak a dolgozóra, így a mezei operátor minek strapálja magát és minek legyen elhivatott? Ilyen helyen dolgozom, és ezt tapasztalom.
  • zsolt501 #1
    Az nem kifejezés hogy sok a baj kimondottan rengeteg és ez sajnos az összes ügyfélszolgálatra jellemző.