Berta Sándor

Rekordot döntöttek a legális letöltések Németországban

Idén összesen 220 millió eurót költöttek a németek játék-, szoftver-, zene- és filmletöltésekre. Ez az összeg 27 százalékkal magasabb a tavaly regisztrált értéknél.

Ezzel párhuzamosan persze a legális letöltések száma is nőtt és várhatóan az idei év végéig eléri a több mint 49 milliót. Ez derült ki a GfK piackutató intézet által készített felmérésből. "Úgy tűnik, hogy a számítógépes letöltésekre eddig még nem volt hatással a világot sújtó gazdasági-pénzügyi válság és számuk valószínűleg még jövőre is nőni fog. A letöltési piacon jelenleg semmit sem lehet érezni a krízishelyzetből" - hangsúlyozta Achim Berg, a BITKOM szakmai szervezet alelnöke.


Berg elmondta, hogy a kedvező folyamat elsősorban annak köszönhető, hogy egyrészt egyre több német háztartásban van már szélessávú internethozzáférés, másrészt a különböző szoftverek, zenei albumok és filmek ára jelentősen csökkent az elmúlt időszakban. Ehhez társul, hogy folyamatosan bővül a kínálat. Az elemzésből az is jól látható, hogy a január és szeptember közötti időszakban egy legális számítógépes letöltés Németországban átlagosan 4,09 euróba került, ami rendkívül kis összegnek mondható.

"Ebben a piacban még nagy növekedési lehetőségek rejlenek. Minden bizonnyal azonban a jövőben az emberek inkább a mobil készülékeiket használják majd a letöltéseknél" - tette hozzá Achim Berg. Németországban már most vannak olyan régiók, ahol bizonyos mobil- és okostelefonokkal DSL-szintű adatátviteli sebesség érhető el. A letöltők 64 százaléka férfi, 36 százaléka nő. Nőtt a 40 év feletti letöltők száma, akik az online vásárlók 29 százalékát tették ki. A BITKOM alelnöke szerint ez az adat is azt bizonyítja, hogy a letöltés már rég nem csak a fiatalokra jellemző.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #13
    A ds 2004es(50k), a wii 2006os(70k), az x360arcade 2008as (45k) ismerek nem egy olyan embert aki 2 évente 100ezret költ a pcjére, és warezol.
  • Polllen #12
  • chuky123 #11
    "Idén összesen 220 millió eurót költöttek a németek játék-, szoftver-, zene- és filmletöltésekre. Ez az összeg 27 százalékkal magasabb a tavaly regisztrált értéknél." "Ezzel párhuzamosan persze a legális letöltések száma is nőtt" Most ezt nem értem. Föleg a mondat első részét miért költöttek 220 milliót az illegális letöltésre? Mert itt erröl van szó. Ja persze be kellet kötni a combos netet lehet ezt számolták költésnek.
  • GG #10
    idáig 4en töltöttek le legálisan most már 5en vannak ez 25% nővekedés de csak azért tévejedet el azaz ember mert nem volt kapható az a cd :P
  • vajon kiki #9
    jó akkor majd mától a kedvedért meghúzom magam és lábujjhegyen fogok kalóztorrenteket letőteni
  • feamatar #8
    ezért van kitalálva a budget kategória. így a játékoknak meg a zenének sincs semmi respectje, értéke, míg lehet őket letölteni is. letöltöm a játékot mert nekem nincs pénzem játékra... amikor egy játék 2000Ft. mondjuk egy Fable 1. Jah hogy mert régi és ótvar a grafika vagy mi a fene? nem. értéktelenek, legalább is a nagytöbbség számára mert ingyen is megszerezheti. így ezáltal elfojtva az indie és freeware játékok piacát, a kis fejlesztők előtti lehetőséget a megélhetésre.
  • feamatar #7
    még jó hogy 3 konzolra volt pénzed minimálbér alatt...
  • ziipp #6
    Épp ez a lényeg, nem is biztos, hogy ez lopás.
  • WoodrowWilson #5
    Én nem mondom, hogy nem töltök le, sőt, de azért ez a vajon kiki féle "ki ha én nem" hozzáállás, hogy még büszke is vagyok a lopásra nem tetszik.
  • zola2000 #4
    Egyszer a square-enix of america hivatalos fórumán volt egy ilyen vita, hogy a letöltés az lopás. A lényeg az, hogy mikor írtam (angolul persze) hogy magyarországról írok és átszámítva kb 300 dollár a havi fizetésem, akkor valahogy elhallgattak még a legnagyobb warezellenes emberkék is. Tehát ez esetben megértik az ilyen "lopást". Ha majd 1000 dollár lesz a fizetésem akkor megvenném a 60dolláros játékot de így egyszerűen nem tudnám.

    Mondjuk azért minden évben megveszem azt a játékot ami a legjobban tetszett ami idén a dragon quest: chapters of the choosen volt (nds), de kb ennyi.