Gyurkity Péter

Egymilliárd egérnél tart a Logitech

Belegondolni is rossz, hogy mennyi sajtot pusztítana el a Logitech életre kelő hadserege - a cég eddig egymilliárd számítógépes egeret gyártott le, az ünnepi esemény pedig egybeesett az egér bemutatkozásának 40. évfordulójával.

A cég a hét közepén jelentette be, hogy fontos mérföldkőhöz érkeztek, eddigi pályafutásuk során ugyanis immár egymilliárd egeret szállítottak le. A hivatalos blogoldalon szép kis történetet kerekítettek a Billie névre keresztelt műanyag rágcsáló elkészülte köré, az ünnepi eseménnyel kapcsolatban pedig megjegyezték, hogy ez egy jóval fontosabb évfordulóval esett egybe.

1968-ban ugyanis nagyjából ekkor készült el a világ első számítógépes egere, mégpedig Doug Engelbart úttörő munkája eredményeként. A Logitech 1981-es megalakulásakor a szakember ötletére alapozta jövőjét, az egy évre rá elkészült Logitech P4 egér pedig az első volt a hasonló fejlesztések hosszú sorában. A kereskedelmi forgalomban először 1985-ben bukkant fel a cég terméke, 1996-ra több mint százmillió készüléket szállítottak le, 2003-ra pedig elérték a 700 milliós határt. Jól jelzi a piac alakulását, hogy napjainkban több mint 100 országban vannak jelen, naponta 376 ezer példányt gyártanak le, ami havi szinten 7,8 millió egeret jelent.

Ez persze a számítógépek jellegének módosulásának is köszönhető, hiszen az egykor szigorúan üzleti célokra használt eszközök mára mindennapos társakká váltak az otthonokban, az irodákban, és a folyamatosan úton levőknek sem kell lemondaniuk az általuk nyújtott szolgáltatásokról. Ami a jövőt illeti, a cég az egér szerepének és kialakításának változására számít, bár üzleti szempontból továbbra is az egér és a billentyűzet kombinációjának lesz a legtöbb értelme. A digitális otthoni szórakoztató központok elterjedése azonban a hang-, illetve az érintés alapján történő vezérlés, valamint egészen új megoldások szerepének növekedését vetítik előre.

Addig persze a nagy többség számára marad a jól megszokott egér, amelynek egyetlen hátránya van: a túlzott használat folyamatos fájdalommal járhat a csuklónál és a kézfejnél, nem beszélve a fokozatos kopásról a középső, valamint a mutatóujj esetében. Kevés olyan újítást ismerünk azonban, amely az említett túlzott használat esetén ne járna valamilyen hátránnyal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jim Morrison #22
  • Skyline #21
    Nemtom miaprobléma de jópár gamer egeret megpróbáltam anno egérválasztás elött,Microsoft és razer nagyonjóságosak voltak de sajnos G5 és G9 azért felülmúlja mind2 gyártó agyonhype gamergereit pontosságban,és ez a lényeg na csumi:D
  • bakagaijin #20
    Sajnos elfelejtették, hogyan egeret gyártani. 5-10 évvel ezelőtti egereik baromi jók, tartósak, jó használni őket, de aztán valami történt... Mostanában egy A4Tech lazán leveri. Régen az A4 eldobható, óccsó egereket gyártott, aztán megtanulták hogy kell egeret csinálni. A Logitech meg elfelejtette :). Átszerződött a fejlesztési részleg?
  • Tetsuo #19
    eger monnyonle kenyelmetlen es pontatlan..
  • [HUN]FaTaL #18
    Microsoft egér powa, logitech monnyonle':D
  • carlos05 #17
    kb 5 éves a ltech pilot wheel nevű "tucat" egerem... semmi baja pedig sok játékot megélt már
  • viizo #16
    ex110? egyik haverom meg azzal az egérrel szív :)
    a billentyűjét dicsérte, de az egér kuka - a görgője baromi hangosan kattog
  • GG #15
    én most vettem egy ex 110 szuper csak az egér gombja úgy nyikorog mint egy rozsdás ajtó a nyári szélben. Holnap vissza is viszem mert 10 ropi elégé sok nekem azért, hogy éjjel nyikorgással zaklassam a barátnőmet :P
  • k9duli #14
    Én már több mint 3éve rombolom online fpsekkel a mx510 egerüket és semmi baja.
    Biztos vannak kiválló szériák mint ez példáúl.
  • viizo #13
    nálam a logitech elvesztette a jó hírnevét mostanában..

    korábban tizenévig sosem használtam más egereket csak az övékét: tavaly mikor egy hát alatt 4-szer vittem vissza, és cserélték ki állandóan újra vmelyik huszonezres egér+bill kombójukat, mert az egérgörgő pár nap után már olyan hangokat (recsegést) bocsátott ki görgetéskor, hogy a szomszéd szobában is hallották.