Berta Sándor

Egér 3D világokhoz

Az új beviteli eszköz kifejezetten a virtuális 3D-s világokhoz készült és egyszerű nagyítást, objektummozgatást és -forgatást, valamint számítógépes rajzolást és modellezést tesz lehetővé.

Az Axsotic 3D-Spheric-Mouse nevű egér nem igazán hasonlít a hagyományos modellekre, azonban nem is a külcsín a döntő, sokkal inkább a belbecs. A készülékkel bárki az eddiginél könnyebben tapasztalhatja meg a virtuális 3D-s világok lehetőségeit, ugyanakkor hatékony segítséget jelent nem csak a számítógépes tervezésben, de a játékok során is. "Kényelmesen játszhatunk a segítségével a Quake, a World of Warcraft vagy a Counter Strike programokkal. Ugyan mindez rendkívül jópofa dolog, de még számos további fejlesztésre szükség van" - jelentette ki Valentin Heun, az Axsotic társalapítója.


Az Axsotic 3D-Spheric-Mouse igazi különlegessége az egykezes irányítás megvalósítása. A 3D-s játékoknál általában az egér mellett különböző billentyűket is használni kell, de mindez hamarosan a múlté lehet, ugyanis a cég kifejlesztett egy olyan firmware-t, amely lehetővé teszi az egykezes irányítást. Ezáltal felszabadul a felhasználó második keze, amely teljesen új játékélményt biztosít. Eredetileg az Axsotic a számítógépes tervezők számára alkotta meg az egeret, amelyet kiegészítőnek szántak a tábla PC-khez és a hagyományos egerekhez. Így lehetővé válik, hogy egy mérnök virtuális figurákat vagy objektumokat mozgasson, miközben a másik kezében lévő grafikai eszközzel az adott 3D-s modell egyes részletein dolgozzon.


A beviteli eszköz előnye, hogy a használatához nincsen szükség külön meghajtóprogramokra, támogatja az Autodesk Maya, a 3ds Max, illetve a Maxon Cinema4D és Body Point szoftvereit. Egyaránt telepíthető és futtatható Mac OS X 10.4 vagy frissebb, valamint Windows XP vagy újabb operációs rendszereken. A termék várhatóan jövőre jelenik meg a boltok polcain.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hazardgreen #11
    de az egér nem azért egér,mert hasonlít egy egérre?
    ez inkább valami használhatatlan szkifis trágyának tünik :D
  • shaddam #10
    Ha úgyvesszük akkor a ps move is egy 3d egér.
  • Szefmester #9
    Én ezt a +D egeret ismerem, és amint a cikk dátuma is mutatja nem friss dolog... és nekem egykezesnek tűnik.
  • Kensin #8
    Ott van még a Leonar3Do is, bár nemtom hogy azt mennyire lehet pontosan használni, amellett hogy elfárad a karod, és a szemednek sem tesz talán túl jót...

    Arra azért kíváncsi lennék, hogyan lehet ezzel "kényelmesen játszani a Quake, a World of Warcraft vagy a Counter Strike programokkal".

    Űrhajós játékokhoz gondoltam ki egyszer egy hasonló cuccot mint ez, csak a gömb labda nagyságú, két kézzel fognád, és az ujjak helyén lennének gombok. (Extrém esetben hüvelykujjaknál joystick-ok)

    Csak hát nem gyártok kontrollereket, meg a jó űrszimulátoros játékok kihaltak a Freespace 2 óta...
  • bakagaijin #7
    Nem hiszem, a trackball egy "hátára fordított egér": a szabadsági fokok számában nincs különbség. De hogy mire gondol az nem világos, életképes 3d-s egerek közül én is csak a connexion különféle változatait ismerem.
  • jaspercry #6
    trackball-ra gondolsz?
  • ADAMEX9 #5
    Én már rég kiszemeltem egy Connexion SpaceNavigatort:
  • closed #4
    Nagyjából 15-20(!) éve vannak a piacon 3D egerek(szakzsargonban "rat" vs "mouse") Nem baj, sőt tök jó, ha fejlesztenek újabb, könnyebben és intuitívabban használható darabokat, csak ne állítsák be újdonságnak, mert marhára nem az. A cikk mentségére szóljon, hogy kiemeli, hogy az egykezes használat benne az új (tényleg nem ismerek korábbról egykezes patkányt), és ez tényleg a konkurencia fölé emelheti ezt a cuccot.
  • bino512 #3
    egy kis fejlesztés...és ha tényleg olyan jó akkor nagyban könnyiti meg az ember dolgát:D várós:D:D:D
  • defiant9 #2
    Én inkább egy klasszikus joystick tetejére tettem volna a golyót, akkor első tűz gomb(ok) is használható maradt volna.