Gyurkity Péter

Végleg visszavonult a Windows 3.11

A hír némileg meglepő, ám igaz: a Microsoft most vonultatta vissza végleg a Windows 95 előtt kiadott operációs rendszerének megmaradt változatait. A Windows 7 esetében az SSD-k jobb kihasználását mutatják be hamarosan.

A BBC arról számolt be, hogy egyes változatok az eredeti verzió megjelenése után pontosan 18 évvel távoznak végleg a színről. Egészen pontosan a Windows 3.11 for Workgroups nevű szoftverről van szó, amelyet néhány cég egészen mostanáig alkalmazott egyes speciális termékekben, mivel a beágyazott rendszert még mindig hasznosnak találták. A jövőben azonban semmilyen támogatást nem nyújt Redmond ezen őskori fejlesztésekhez.

A hír meglepő lehet, hiszen a később megjelent Windows 95 már évek óta nem beszerezhető (jóllehet az eBay oldalain még a mai napig kínálnak egyesek új, felbontatlan dobozos példányokat). A Windows 3.11 esetében eredetileg 2001-ben szánták el magukat a visszavonásra, ám néhány cég (így például a Virgin és a Qantas légitársaságok) továbbra is használták azt, többek között a repülés közben vetített filmek lejátszásához, illetve egyes jegykiadó automatákban. Csak emlékeztetőül, álljon itt a hivatalos rendszerkövetelmény: 640 kB memória, 7 MB szabad hely a merevlemezen, CGA/EGA/VGA videokártya és kijelző, valamint legalább 10 MHz-es processzor.


A szoftvercég természetesen ma nem erre, hanem készülő új operációs rendszerére, a Windows 7-re fókuszál. A PDC után most a WinHEC 2008 konferencia következik, ahol szintén bemutatót tartanak az új szoftverről, ám ezúttal az SSD-meghajtók előnyeire, a Windows 7 által kínált javításokra és tökéletesítésre koncentrálnak majd. Elemzők egyetértenek abban, hogy a magas árak mellett a Windowsban elhelyezett megfelelő támogatás hiánya tartja vissza az új technológiát a gyors elterjedéstől, az ismertető többek között ezen aggályokat hivatott eloszlatni.

A Microsoft az ígéretek szerint az SSD-k élettartamáról, a technológia a Windows családon belül tervezett jövőjéről, valamint az írási sebesség javításáról ejt majd szót. Kíváncsian várjuk, hogy milyen előnyöket kínál majd az új szoftver ezen a téren.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ropiharcos #48
    Helló!
    Ha van itt olyasvalaki, aki szokott használni Madtrackert és tud válaszolni az alábbi kérdésemre, azt sírva-esengve kérem, írjon nekem egy emailt: [email protected]
    A kérdés: A Madtracker többféle hangmintát kezel, amiket a 300 - as kóddal meg lehet hajlítani fel is, meg le is, de ezt nem hajlandó megtenni a különféle pluginok hangjaival. Hogy lehetne azokat is hajlítani?
  • Garrett27 #47
    mármint tökéletesen műxik a zombihálózat részeként...
  • Garrett27 #46
    dejó volt régen, a C64 után jött az első IBM PCm amelyre win 3.11 került.. 11 db floppyn volt a setupja még, emléxem, és a 8 MB rammal is ment szépen a Word 6 meg az MS Access 2. Mielőtt a wfw 3.11 felkerült rá, autoexecből a Norton Commander indult el, és T602 volt a szöveges szerkesztő, no meg a dBase III+ az adatbázis kezelő ..anno :D
  • szaboi #45
    correction:
    The Hungarian Grammar is much complicater than the English Grammar

  • szaboi #44
    meg egyébként is nem akarom szétoffolni a topikot, nem szoktam politizálni, csinálják helyettem az A betűs csatornán.
    Használtam win 3.11 et, jó volt, dos os játékok, simán futottak rajta, sőt a norton commander el, le tudtam játszani a pc hangszóróval,(ami csak pittyegni tud, mert akkor nem volt hangkártyám)kissebb hangokat, zenedarabokat.
  • szaboi #43
    Egyébként ez az ország nem hülye, csak beleuntak az emberek a marakodásba,...

    na jó itt nem politizálok, mert rühellek.
  • szaboi #42
    Maybe you could tell me whats YOUR fucking problem with hungarian language you éjhól(STFU if you can't understand this), if you live abroad you jerk, you should speak in engilsh it's basic.
    But if you live in this stupid little country, you shouldn't hate your MOTHERLANGUAGE!!!!F*king r*tard.

    Magyar az anyanyelved, hogy azt a rézdöngős rézangyalát a flancoló fajtádnak, vagy angol? Mekkora a szókincsed, vagy tudod mi az a szó hogy szókincs, nyelvgyönyör,szóalkotási választék,(mondhatnék még szinonímát, de este van)
    Én felsőfokon kommunikálok angolul, fordítok, és értelmezek, de tiszteletbe tartom ha valaki veszi a fáradtságot hogy megkönnyítse a felhasználók dolgát egy magyarítással.

    'Az elv olyan mint a fing,addig tartja az ember ameddig tudja'

    Nemcsak angol,német,spanyol nyelv van a világon, sokkal több NEHEZEBB nyelv van a világon mint ezek, tudom mert a 2ik at középfokon, a 3ik at tanulom.

    a Magyar nyelv sokkal nehezebb mint az Angol nyelv The English Grammar is much complicate than the Hungarian Grammar (if you write that you found a typo, f.u.!)

    Oda kellett volna figyelni Magyar Nyelv órán, és nem fotellábnak használni a könyvet, mert az úgyis felesleges.

    No Reply's plz.
  • A1274815 #41
    Azt uge te sem gondolod komolyan, hogy az Index bulvár cikkeinek bárki aki épelmélyű hidgyen?

    Inkább annak hiszek, amit látok is.
  • vajon kiki #40
    Azoknak a hajthatatlan Vistazi monitorhuszárok kedvvért, akik tűzzel-vassal védik-féltik a sz*ros operációs rendszerüket, most itt egy cikk, amely részletesen azt taglalja, hogy még maga a Microsoft is elismeri, hogy mekkora egy rakás sz*r ez a Vista és nem győzik majd a hibákat kijavítgatni a következő verzióban, de váltig állítják és próbálják szépíteni amit még lehet, hogy az gyorsabb, jobb stb.. lesz annak ellenére , hogy Vista alapú lesz.
  • vajon kiki #39
    sajna nekem nincs semmi magyar nyelvű cucc a gépemen leszámítva a magyar szövegbeviteli rendszereket linux és windows alatt :)

    ez kb. annyira sznobizmus, mint a zeneszerrkesztés a Mac-en (hogy egybe válaszoljak Benedecko #33-as kérdésére, miszerint : miért MAC-elnek a kompózerek)

    Lehet zenét szerkeszteni egy rakás gépen, mégis a Mac-es kompózerek a Mac-et választották. Szép is jó is, de nem azért választották, mert "a" program, amit használnak az ezt, vagy azt tudja, vagy ebben , meg abban tud többet, hanem egyszerűen vagy csípőből utálják a PC-t és a Microsoftot, vagy egyszerűen nagyon szeretik a Mac-et :)

    Szal nekem kb. ugyanígy ELVBŐL nincs semmilyen magyar nyelvű szoftver, és/vagy magyarítás a gépemen.