Gyurkity Péter

Indulnak a Seagate SSD miatti perei

A világ legnagyobb merevlemezgyártója beváltotta ígéretét és máris megindította az első olyan bírósági pert, amelyben az SSD-technológiával kapcsolatos szabadalmak megsértését kéri számon riválisain.

A gyártó a héten jelezte, hogy megindították a bírósági pert a korábban Simple Tech néven tevékenykedő STEC céggel szemben. A bejelentés nem meglepő, hiszen már márciusban közölték, hogy nem tartják szerencsésnek a leendő konkurensek lépéseit, már csak azért sem, mert számos általuk kidolgozott technológia jelenik meg hozzájárulásuk nélkül ezekben a termékekben.

A Seagate szerint számos olyan szabadalmat használnak fel a riválisok, amelyet ők, illetve a Western Digital dolgozott ki, és eddig még nem járultak hozzá ezek külső alkalmazásához. Éppen ezért az SSD-meghajtóval jelentkező cégek jó része szabadalmat sért, amit nem néznek tétlenül. Ígéretüket most beváltották és megindult az első per, amelyet várhatóan több másik követ majd. Az STEC időközben válaszolt is a kihívásra és közölték, hogy szerintük megalapozatlan a vád, már csak azért is, mert a cég 18 éve a szabadalmak, a szellemi tulajdon tiszteletben tartásával végzi munkáját.

A Seagate magatartása újabb kérdéseket vet fel, hiszen idén januárban még arról értekeztek, hogy az SSD egyelőre nem rendelkezik jó esélyekkel a piacon. Szerintük az asztali és mobil PC-k meghibásodásait túlságosan nagy arányban okozzák ilyen chipek, így a mozgó alkatrészek hiánya nem jelent olyan nagy előnyt, mint ahogy azt korábban gondolták. A perrel kapcsolatban elmondták, hogy egyelőre nincs szó különösebben nagy összegekről, hiszen a piac még csak most indul el a növekedés útján, ám éppen ezért szeretnék még időben tisztázni a dolgokat.

Egyelőre kérdés, hogy a riválisok mennyiben tudják elhárítani a Seagate támadását, az azonban nyilvánvaló, hogy a piacot uraló óriás nem hagyja, hogy elmenjenek mellett az új megoldással elsőként kísérletező konkurensek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #15
    De, láttam már szabadalmat. Az pl. közel sem volt ennyire vázlatos, nagyon is konkrét volt, és csak 1-2 fontos részlet hiányzott.
  • maestro85 #14
    Szerintem meg annyira nem egyértelmű, majd az ügyvéd ügyessége eldönti. A tartalmaszerint nincs semilyen más kritérium, azon felül, hogy nem flejtő memória, így egy mp3lejátszót miért is sorolnának oda, és a többi hasonló méretű elektronikus eszközt? Azt nem írták, hogy multimédiás lejátszásra alkalmas. Csak hogy van egy kontroller, amivel képes lesz aztán működni, vagy működteti egy másik egység. Ennek a formának szerintem van létjogosultsága. iPOD is levédette a kezelőfelületét, pedig technológialiag az sem nagy szám, beláthatjuk, csak egy jó ötlet. Technológialiag ez sem nagy szám, csak egy jó ötlet. És itt ezeket védik. Én támogatom a Seagate-et és a WD-t. Nyomják csak. Nehogy már a méz szopogassa a medvét.
  • assdf #13
    a mondat helyesen:
    Pont azért mert nem mérlegelik hogy mit lehet levédeni és mit nem
  • assdf #12
    Igen csak mára ez a szabadalmasdi már a visszájára fordult és a technologia kerékkötője lett.
    Pont azért mert mérlegelik hogy mit lehet levédeni és mit emlékezzünk. (emlékezzünk csak rá hogy néhány éve valaki le akarta védetni a kereket és majdnem sikerült is neki...)
    Itt is gyakorlatilag az van hogy levédetek mindent ami egy gyufásdoboztól egy köbméteres méretig terjed és bármilyen elektromos eszközz van benne...
    ennyi, aztán fizethet nekem a fél világ hisz ennek a kritériumnak kb 99%-ban minden elektromos eszköz megfelel
  • maestro85 #11
    Akkor még nem láttál szabadalmat? A feltaláó nem a kész találmánnyal meny be, mert ahogy azt kiviszi féltve örzött kutatólaborjából, bárki ellophatja és sajátjaként mehet levédetni. Csak az elvek szoktak megjelenni, a rajzok is nagyon vázlatosak szoktak lenni. Te is féltenéd a találmányod, ha feltalálnál valami nagyon jót, nagyon újat. Ez nagyon is érthető.
  • waterman #10
    ez igaz az összes pendrivera is..
    még jó hogy nem azt védették le, hogy egy kb egy izé ekkora doboz, lehet gyufásskatulyányitól a cipősdoboz méretűig, van benne elektronika, lóg ki belőle pár kábel és adatot tárol. pongyolán ez igaz a cipősdobozra is amiben cd-k vannak és ég benne egy 25 wattos lámpa. nem értem, hogy gondolják ezt a pert a seagatenél.
  • dez #9
    (Mármint ez a sematikus leírás.)
  • dez #8
    Csak azt nem értem, hogy lehet ilyet egyátalán levédetni. Ez nem egy találmány, senem komoly szellemi termék.
  • gkalcso #7
    U.S. Patent Nos.:
    6,404,647 (issued in 2002)
    6,849,480 (issued in 2005)
    6,336,174 (issued in 2002)
    7,042,664 (issued in 2006)
  • gkalcso #6
    US patent 6,404,647 (2002) Ha jól értem, akkor ebben az van leírva, hogy egy nyomtatott áramkörre szerelt nem felejtő memória, ami mellett van egy controller és egy csatlakozó, melyek elektromosan össze vannak kötve, így az egy különálló egységet képez.