Gyurkity Péter

Már a darabszám terén is vezet az SSD

A merevlemezek viszont a kapacitás tekintetében megőrizték megszokott előnyüket.

A háttértárolók területén folyamatosan zajlik az eddigi talán legfontosabb technológiai váltás, ahogy az SSD-k lassan minden szempontból átveszik a vezetést a hagyományos merevlemezektől. Legutóbb arról írtunk, hogy egyes felmérések szerint ez már a megbízhatóság terén is megtörtént, viszont most egy részletes anyagban olvashatunk arról, hogy az újonnan értékesített példányoknál hogyan áll a verseny.

A Trendfocus már február végén jelezte, hogy a tavalyi év során az SSD-kből nagyjából 28 százalékkal több példány kelt el a piacon, ami a fent említett változás szerves részeként következett be. A piackutató cég most egy újabb felmérést tett közzé, amelyben az első negyedéves számokra fókuszálnak, ebből pedig az derül ki, hogy a darabszám tekintetében már nagyra nőtt az új tárolók előnye, viszont a kapacitás terén még nem történt meg a nagy váltás. Előbbi esetében kifejezetten érdekes (és fontos), hogy már 3:2 arányban vezetett az SSD, hiszen az első 3 hónap során nagyjából 99 millió SSD-t értékesítettek a különböző gyártók, míg az HDD-k terén ez 64 millió darab volt, de a gyártók száma is fontos részlet, hiszen SSD-meghajtókat 12 különböző cég adott el, HDD-ket viszont ennél jóval kevesebb szereplő árult.

Ami a másik fontos mérőszámot, az összesített tárolókapacitást illeti, itt még a hagyományos merevlemezek vezetnek, az első negyedévben ugyanis ezeknél 288 exabyte volt a végleges szám, miközben az SSD-k szegmensében 66 exabyte volt a teljes eredmény. Továbbra is ez számít kiemelt szempontnak a merevlemezeknél, ez a felhasználók és az adatközpontok számára is nagyon fontos (utóbbiak szintén elsősorban a gyorsabb boot és gyorsítótárazás érdekében vetik be az SSD-ket), viszont a bevételeknél látható különbség már nagyon jól jelzi az idők változását – a Gartner becslése szerint a tavalyi 20 milliárd dollárról jövőre 22 milliárdra növekszik majd a HDD-k területe, míg az SSD-k esetében ezek a számok egy másik előrejelzés alapján 34,86 milliárdról ugrik majd fel 80 milliárd dollárra.

Az SSD-gyártók szegmensében a Samsung vezet, a dobogó második és harmadik helyén viszont már vegyes a kép, attól függően, hogy a darabszámot vagy a kapacitást vesszük előre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!