Gyurkity Péter

Csúszások az AMD és az Intel háza táján

Mindkét processzorgyártó esetében újabb csúszásról számoltak be a jól értesült források: az AMD a 45 nanométeres gyártástechnológia, az Intel pedig a hibrid Nehalem chipek bemutatását tolta el több hónappal.

A jelek szerint egyik versenyző sem tudja hiba nélkül végrehajtani korábban közölt útiterveit. Az AMD esetében ez nem túl meglepő, hiszen azt már eddig is tudtuk, hogy a 45 nanométeren érkező Deneb magos erőművek az év végi megjelenés ellenére igazából csak januártól lesznek nagy számban kaphatók. Az Intel részéről viszont igencsak kellemetlen a hír, miszerint az integrált grafikus vezérlővel szerelt asztali Havendale sorozat több mint egy év múlva indulhat csak el hódító útjára - az IDF-en tehát egy picit elkapkodták a magabiztos bejelentést.

A tajvani források igazából az AMD két új, alacsony fogyasztású chipjének megjelenését emelik ki, amelyek Athlon 2650e és Athlon X2 3250e néven érkeznek novemberben, elsősorban az OEM-gyártók kínálatát kiegészítendő. Előbbi 1,6 GHz-en fut, fogyasztása mindössze 15 watt, míg utóbbi esetében 1,5 GHz-ről és 22 wattról beszélhetünk. Mindkét fejlesztés még 65 nanométeren készül, az AMD pedig már tárgyalt partnereivel (Asus, Acer és Shuttle) a megfelelő fogadtatásról. Eközben az is kiderült, hogy a hárommagos Phenom X3 8850 októberben érkezik, 2,5 GHz-es órajellel és 95 wattos fogyasztással (ami kicsit magasnak tűnik), ezt pedig egy újabb Black Edition változat egészíti ki decemberben. Ami a 45 nanométeres gyártástechnológiát illeti, az első példányok hivatalosan 2009 januárjában jelennek majd meg.



Ami az Intelt illeti, itt először kedvező hírek érkeztek, mégpedig az első hatmagos processzorok debütálásával kapcsolatban. A Xeon 7400, vagyis a Dunnington sorozat első tagjai szeptember 15-én bukkannak fel, ezek egyben a Penryn magos fejlesztések utolsó mohikánjai. Ezt követően már a szerverek szegmensében is az új Nehalem generáció képviselői érkeznek majd, addig azonban olyan partnercégek, mint a Sun, a HP és a Dell, ezen chipeket alkalmazzák majd saját termékeikben. A hatmagos felépítés és a 16 MB gyorsítótár miatt az Intel szerint a teljesítményre nem lesz majd panasz.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az asztali Havendale sorozat esetében viszont jelentős csúszásra kerül sor, legalábbis egy most kiszivárgott prezentáció szerint, amit nem a nagyközönségnek szántak. Ebből kiderül, hogy az integrált grafikus vezérlővel érkező processzorok sorozatgyártása csak 2009 végén indulhat meg, a boltokban pedig 2010 elején jelennek majd meg ezen fejlesztések kellő példányszámban.

Az LGA1160 tokozást kapott, ikermagos felépítésű, ám grafikus chipet és memóriavezérlőt is tartalmazó fejlesztések támogatni fogják a DDR3 memóriát, a PCI Express 2.0 interfészt, természetesen már 45 nanométeren. A csúszás egyben azt is jelenti, hogy nagyjából egy időben jelennek meg az AMD Fusion chipjeivel, így igen szoros verseny várható a hibrid szegmensben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cliff #18
    Szerintem jelenleg és a nem olyan régmúltban is az AMD-k játékhoz sokkal jobbak voltak, és megkockáztatom, hogy mai napig vezetnek ebben a szegmensben.
    De ha megjön a 45 nm, akkor lesz nemulass...:)
    Hajrá AMD! :P
  • who am I 7 #17
    Pont ezt magyarázom, hogy a "ha" elég sokat számít...
    Jelen esetben, csak annyit, hogy fölöslegesen beszél hülyeségeket..Van intel alkalmazás, amit meg az intel futtat 200%kal gyorsabban..és, akkor mivan?benéz a ló az ablakon?Köze nincs az általános szférához.
  • Sanyix #16
    He? Ezt nem nagyon értem. Az amd-k egy magon, azonos órajelen most kicsit lassabbak, persze csak ha nem memóriaintenzív a program, mert akkor fordítva, az imc miatt. több magosnál memóriahasználatosnál előny az imc, meg a natív sok mag, de sima számítási teljesítményben az intel gyorsabb, ami változhat az új amd prociknál, mert ugye megemelték az ipc-t ugyanannyira mint a core2-ben.
  • Sanyix #15
    de ha a nagyapjának luka lenne, akkor viszont de :D viszont akkor a nagyanyja lenne. Egyébként fejlődik az orvostudomány, lassan megoldható lesz ez is :DDD
  • A1274815 #14
    "Ha nagyanyámnak farka lenne, ő lenne nagyapám."

    Nem, akkor te nem lennél, így nem is mondhatnád ezt.
  • who am I 7 #13
    "Pedig az AMD jelenlegi processzorai kb. 20-25%-al gyorsabbak az intel jelenleg processzorainál (egy mag, azonos órajelen), ha megfelelően megírt (multicore) programot használnak hozzá"

    Ha nagyanyámnak farka lenne, ő lenne nagyapám.
  • JTBM #12
    Az intel egy kicsit elkényelmesedett, ami úgy látszik, mindig bekövetkezik a éppen vezető CPU gyártónál.

    Pedig az AMD jelenlegi processzorai kb. 20-25%-al gyorsabbak az intel jelenleg processzorainál (egy mag, azonos órajelen), ha megfelelően megírt (multicore) programot használnak hozzá.

    Mivel az összes software előbb-utóbb ilyen lesz, ezért az intel nagyon pofára fog esni, ha nem kap most azonnal magához...
  • who am I 7 #11
    Szárnyai nőttek? vagy egy jó nagy fullánk a luka helyett..
  • moikboy #10
    Roald Dahlnak van egy Szuperpempő című novellája, amiben ezzel táplálnak egy csecsemőt és érdekes dolog sül ki belőle.
  • Dark Angel 666 #9
    hol lehet kapni ?