Gyurkity Péter

Újabb GeForce chipek érkezőben

Az nVidia nem tétlenkedik, a G200 kódnevű vezérlő újabb változataival igyekszik visszanyerni a kezdeményezést. Az újdonság azonban az 55 nanométeres gyártástechnológiában ki is merül.

Az Inquirer saját forrásra hivatkozva számolt be az nVidia terveiről, amelyekben állítólag két újabb grafikus vezérlő szerepel, mégpedig GeForce GTX 270 és 290 néven. Mindkettő az új generáció első jövevényeként megjelent GT200 kódnevű chip közvetlen leszármazottja, az igazi különbség az 55 nanométeres csíkszélességben ragadható meg. A cég igyekszik csökkenteni a költségeket.

Az igazi problémát az nVidia számára a gyártási költségek megugrása, a magas selejtarány, illetve az ATI/AMD szemtelen húzásai jelentik. Utóbbi a Radeon HD 4870 X2 grafikus kártya piacra dobásában manifesztálódott, ezzel ugyanis elhódították a leggyorsabb kártyának kijáró címet, kukázva a GeForce GTX 280 által birtokolt hasonló kitüntetést, amely viszont a leggyorsabb chipnek járt. Az nVidia így hiába hivatkozik a chip erejére, a magas költségek és a viszonylag alacsony forgalom negatív irányba befolyásolják az eddigi eredményeket.

A 270 és 290 gyakorlatilag az eredeti chip 55 nanométeres változatai, különösebb újítás nélkül. A GT200, vagyis az elsőként megjelent változat esetében a selejtarány 60 százalékról indult, ezt mostanra 40 százalékra sikerült leszorítani, az új gyártástechnológia viszont ennek ismételt megugrását eredményezi. A GTX 280 fogyasztása 236 watt, a 260 esetében ez 182 watt, az új változatok pedig várhatóan a kettő között lesznek, 164 és 212 wattal. Méretben is csökkennek az új példányok, a teljesítmény terén pedig szerény emelkedést várnak a jól értesültek - ez persze nem lesz elég ahhoz, hogy megszorítsák a két chippel érkező Radeon HD 4870 X2 kártyákat.

Az nVidia még egy további fejlesztéssel készül, ami szintén két vezérlő egyesített erejére támaszkodik majd - nyilván a nagy rivális ellen irányítva. Erről azonban nem érkezett érdemleges információ, még a kódnevet sem sikerült megszereznie a vállalathoz közel álló forrásnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hdo #18
    Attól függ milyen szemszögből nézzük, akinek vegyes tüzelésűje van, mert családi házban lakik falun, az kíméli a környezetet mert szén/fa égetése helyett, ami füstöt termel, villamosenergiát használ. A magas fogyasztás ellenére még a gáz/kazán/nál is olcsóbb, akinek meg az van.

    Akit meg a távhő melegít, az így járt, mindenesetre irigylésre méltó ha valaki még télen is rövidgatyában meg trikóban izzad a gépe előtt!
  • kjasfhasdfasd #17
    ha ez így megy tivább nem kell radiátor, télen is klímázni fognak az emberek
    ez már környezetszennyezés inkább, mint technikai fejlődés
  • hdo #16
    Konklúzió: Radeon azonos teljesítmény mellett jóval olcsóbb. Valahogy nem bízok olyan gyártónak a termékében ahol ekkora böszmenagy hibaaránnyal gyártanak le valamit, hogy az a kevés ami meg jó lesz átmegy a tesztükön az nekem már nyolc. Azt a fát amin túl sok a feldolgozhatatlan gyümölcs kivágják, nem leszedik a 30 helyett 10 kiló gyümölcsöt és eladják 3x annyiért .... NV már sehol sem lenne ha az intel meg a picipuha nem őket támogatná ....
  • Abu85 #15
    Igen ez a kihozatali arány. kb. 40% volt az elején a G200-nak és 75% az RV770-nek.
    Ez pénzben 5000 dolcsis waferrel számolva 120 dodó az nV chipre és 30 dodó a Radeonra.
  • dez #14
    Ha magasabb órajelen jár, akkor nem gond. Legalább nem GT3xx-nak hívják.
  • dez #13
    Ez véletlenül nem a kihozatali arány, aminek a selejtarány a fordítottja?
  • Abu85 #12
    Persze, hogy nem ... Az RV770-nek megjelenéskor 25%-os selejt arányt mondtak.
    Itt (vége felé) konkrét árakhoz is viszonyítottam a két chip előállítását. Persze azóta a G200 kihozatala 35-45-ről 60%-ra is nőtt, az RV770 meg 85%-nál tarthat. Újra lehet számolna ha van kedve valakinek.
  • NKing #11
    Nagy lapka méret miatt az ostya szélén lévő GPU-k használhatatlanok, és akkor még ami jól sikerült, az se biztos, hogy működik úgy, ahogy annak kellene.
    nV rosszul járt ezekkel a monolitikus GPU-kkal, nagyon nagy a selejtarány. De attól még amit boltban megveszel, annak semmi baja.
  • chronos75 #10
    gondolom a többi gyártónál sem 100%-os a kihozatal.. főleg nem ilyen bonyolult chipek mellett..
  • Abu85 #9
    Nem tették közzé ... az ilyen infók a TSMC-től szivárognak ki. Nincsenek megerősítve, de megbízható adatok.