Gyurkity Péter

DirectX 10.1 a következő GeForce kártyákban

Friss értesülés szerint az nVidia követi riválisai példáját és legkorábban az év végén elkészíti következő sorozatát, amelyben már megtalálható lesz a technológia legújabb verziója. Ezalatt a mostani generáció ára is csökken.

A friss, még ropogós hírről ezúttal a Tom's Hardware számolt be, mégpedig saját forrására hivatkozva, akinek kilétét nem szeretnék felfedni. Éppen ezért az általuk látott prezentációkat sem mutathatják be, vagyis kénytelenek vagyunk megelégedni a szöveges információval, mindenféle képi gyönyör nélkül. Az általuk közölt adatok azonban így is fontosak, legfőképpen azok számára, akik a DirectX 10.1 támogatását hiányolták eddig a cég részéről.

Az AMD ugyanis az új Radeon HD 4000-es sorozat tagjaiban már megoldotta a támogatást, sőt immár az S3 is kínál ilyen kártyákat, bár az ő esetükben a teljesítmény nyilván nem szerepel a legfontosabb kritériumok között. Az nVidia eddig valahogy hanyagolta a kérdést és hivatalosan minden ilyen irányú érdeklődésre mély hallgatás a válasz. A jelek szerint azonban a háttérben nagyon is komolyan dolgoznak a lemaradás behozásán és már készül a soron következő újabb GeForce család, amelynél pótolják majd a hiányosságot.



Az ígéretek szerint az első példányok az asztali szegmensben legkorábban az utolsó negyedévben, illetve az év elején jelennek meg, míg a noteszgépekbe szánt változatok jövő tavasszal válnak majd elérhetővé. A DirectX 10.1 támogatás tehát itt már megoldott lesz, sőt az ígéretek szerint a teljesítményre sem lesz majd panasz, mivel ez az előzetes adatok szerint akár kétszerese is lehet a jelenlegi generáció tagjainál mértnek. Kérdés, hogy akkor mi szükség volt az éppen csak megjelent GeForce 200 sorozatra? Erre rögtön két választ is találunk: egyrészt valamivel át kell hidalni az addigi eltelő hónapokat, másrészt pedig az első mendemondák a földöntúli teljesítményről nem mindig válnak be.

Az azonban biztos, hogy szép lassan beindul a mostani generáció, a 200-as kártyák árának csökkenése. Egyes online boltokban a GeForce GTX 260 némi kedvezménnyel már 260 dollárért kapható a tengerentúlon - reméljük a folyamat gyorsan halad tovább a maga útján. Erre persze szüksége is van a cégnek, hiszen az AMD most végre bealkotott a Radeon HD 4000-es fejlesztésekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #46
    Te beszélsz hozzáértésről? Ennyi marhaságot nem sokan tudnak összehordani mint te. A legerősebb videokártya a gt280, legnagyobb fogyasztással, és árral. A legjobb ár/érték arányú a 48xx, nem csak kicsit, nagyon, mert 75% teljesítményt hoz a gt280-hoz képest, MÉG DX9-ben is, nemhogy dx10-ben.

    Aki szerint a gt280 jó kártya, az a hülye, mikor 2 4850 olyan szinten péppé veri mindenben, hogy az borzalmas, és még úgy is olcsóbb :D

    "Viszont ha azt nézzük hogy az AMD procik mennyivel gyengébbek az INTEL-ekkel szemben az megint pont az nv-nek.."

    Trabant gyengébb mint a wartburg, ezért a ferrari szar(márkák helyére tetszőleges márkát lehet írni). Kb hasonló kapcsolatot írtál le. Mit szívtál?

    Nem javítottak ki assasins creedben semmit, egyszerűen kikapcsolták a dx10.1-et. Az a kifforratlan képződmény(dx10) nekem elég stabilan megy world in conflict alatt :D

    A leáldozott dolog tényleg hülyeség, főleg ahogy az eddig konzol excluzív játékok jönnek pc-re, ebben az 1-ben igazad van.
  • Jacek #45
    Assasin Creed az egyetlen 10.1-es jatek ami hasznalta is tenyleg amit kell, es nem kijavitottak hanem egszeruen kikapcsoltak a 10.1-et:DDD kesz vicc az egesz..
  • Theodolit #44
    16.sor ps helyett pc
  • Theodolit #43
    hi!
    Ti tényleg nagyon nem értetek a dolgohoz azt látom...
    A vga ugyebár javarészt játékokra van használva vagy pedig videoszerkesztés,3d-s grafikus szerkesztésre...általában a játék teljesítményre mennek a vga gyártók mert annak nagy a piaca mig a tervezésnek igen pici..
    igyaztán ha a játékok nagy részében jobban teljesit az nv kártya akkor az jobb mint az ati kártya...
    a mostani legerősebb egymagos videokártya az NV GTX280 ezt akárki tagadhatja hülyeséget mond..
    Az is igaz hogy a legjobb ár érték aránnyal az ATI 4850/70(bár ez nem annyira)
    vezet..
    Viszont ha azt nézzük hogy az AMD procik mennyivel gyengébbek az INTEL-ekkel szemben az megint pont az nv-nek..
    És ha jól emlékszem eddig egyetlen egy játéknál volt jobb a dx10.1 mint a dx10 mégpedig az assasins creednél..ahol az nv elérte hogy ezt a gyorsulást javitsák ki hogy az ő kártyáik legyenek a jobbak...
    És végül dx10 csak vistán van ami még egy kiforratlan képződmény tehát felesleges azon vitatkozni hogy milyen vga dorombol majd szebben egy instabil oprendszer alatt..
    bocs a stílusért nagyon szájba rágos csak látom kicsik vagytok még az ilyesmihez...
    Jah és hogy a pc-s játékoknak leáldozott egy nagy baromság (erre a legjobb példa a CRYSIS ami nem jelent meg konzolra csak ps-re és ez elég furcsa volna ha valóban leáldozott volna szegénykének)egy sablon szöveg ugyan igy hallotam már a konzoloknak leáldozottat tehát marhaság e.. a pc-n ugyanis még mindig 20 több dolgot lehet csinálni játékon kivul mint konzolon..
  • dez #42
    Csak szeretnéd.
  • HM #41
    És neked mennyire fáj, hogy a ps3 egy elavult f*s?
  • dez #40
    Cikket javítani? Hol éltek? Már évek óta nem javítanak semmit, és a fórumot is hanyagolják. :/

    A témához: most aztán főleg sokan fognak GT200-asokat venni...
    Egyébként szerintem ezek az év végén jövő cuccok a GT200-as beharangozott kisebb csíkszélességű változatai lesznek - és úgy tűnik, kicsit módosítottak is rajta.
  • dez #39
    jópofa fícsört = GS
  • dez #38
    Kicsit el vagy tévedve te is. :) Csak textúrázásban volt eddig is jóval gyorsabb az Nvidia, Vertex Shaderben, és főleg Geometry Shaderben éppen ellenkező volt a helyzet (részben ezért nem is erőltették a játékokban ezt az amúgy jópofa fícsört), és a GT200-asok sem fordították ezt meg. Viszont az ATI 4000-esek feljöttek textúrázásban.
  • Dzson #37
    Fáj az igazság mi?