Berta Sándor

Sarkozy kitart internetellenőrzési tervei mellett

A francia elnök levélben szólította fel José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét a távközlési csomag módosítására.

Nicolas Sarkozy szerint az adott szövegrész megakadályozza majd, hogy a szerzői jogsértési ügyekben elrendelhető legyen a vétkesek és a gyanúsítottak internethozzáférésének blokkolása. A Liberation francia napilap megszerezte a dokumentumot és azt azonnal meg is jelentette Ecrans nevű szakmai blogjában. Az anyagban Sarkozy felszólította Barrosót és Viviane Reding távközlési és médiaügyekért felelős európai uniós biztost, hogy személyesen is támogassák a 138-as kiegészítés törlését a távközlési csomag tervezetéből. A francia államfő azzal indokolta kérését, hogy ez a szövegrész gyakorlatilag lehetetlenné teszi az internetes kalózok elleni harcot, és a kalózok tevékenysége a francia és az európai médiaipar létét fenyegeti. Az ágazat "pénzügyi egészségét" viszont biztosítani kell.

A 138-as kiegészítést Catherine Trautmann és Guy Bono francia szociáldemokrata európai parlamenti képviselők javaslatára került a tervezet végleges változatába és a célja az internetblokádok megakadályozása.

A módosítórészt szeptember 24-én, az utolsó pillanatban, számos konzervatív EP-képviselő támogatásával sikerült elhelyezni a tervezet szövegében. A 138-as kiegészítés kimondja, hogy egyetlen felhasználó sem figyeltethető meg, ellenőrizhető és az internethozzáférése sem blokkolható bírói engedély nélkül.

Sarkozy levelében sürgette a zeneszámokra vonatkozó szerzői jogvédelem időtartamának meghosszabbítását is, mondván erre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy a zeneipar számára megtérüljenek a különböző fejlesztések és beruházások. Ráadásul így biztosítva lenne, hogy a zenészek egész életükben profitálhassanak a munkájukból. Az Európai Unióban a szerzői jogvédelem időtartama a dalok esetében jelenleg 50 év, ezt azonban 95 évre akarja felemelni a zeneipar és az Európai Bizottság.

Sarkozy levele részben elkésett, hiszen szeptember 24-én az Európai Parlament 573 igen szavazattal, 74 nem voks ellenében elfogadta a kiegészítést. Az Európai Bizottság és az Európai tanács ugyanakkor még tárgyalni fog a csomagról. Utóbbi november 27-én tűzi napirendjére a kérdést. Amennyiben a két szervezet az Európai Parlament határozatával ellentétes döntést hozna, a kérdés újra az EP elé kerül, amely jövő tavasszal tárgyalhat a tervezetről újra. Akkor viszont már Csehország tölti majd be az EU soros elnöki tisztét.

Mint ismeretes, a fájlcserélők internethozzáférésének blokkolásáról szóló elképzelés tavaly novemberben merült fel Franciaországban, a tervezetét idén júniusban fogadta el a francia kormány. A HADOPI nevű kormányzati hivatal ellen tiltakoztak nem csak a civil szervezetek, de a helyi internetszolgáltatók is. Legutóbb pedig a német kormány jelezte: nem támogatja a HADOPI-rendszer bevezetését. Ennek ellenére Nicholas Sarkozy elnök és kormánya ragaszkodott a hivatal felállításához, sőt az államfő idén márciusban már egy fő internetellenőrt is kinevezett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisgabo #27
    mikor voltam melót keresni, 10-ből 9 munkaadó vágta le, hogy: 100k nettó természetesen minimálbérre berjelentve...

    idővel ideg letteem és beugattam /nem érdekelt már a meló se / mi az hogy természetesen minimál? akkor nem 100k mocsok, hanem 120. nem is vett fel.


    szal jó lenne, ha a mezei tróger melós jogait is védené valaki, bár ezt ebben az idióta, minimálbéresek országában elvárni....
  • arty #26
    te afrikában voltál az emlult években? vmi eldugott helyen, ahol nincsenek hírek?

    de akkor minek kommentelsz? menj vissza
  • arty #25
    Sárközi úrra ráférne egy vagyonosodási vizsgálat ... (melyik politikusra nem?)

    biztos találnánk befizetéseket a kedves jogvédő tetüládáktól :(
  • Sanyix #24
    nem, a feri nem választási csalással került oda, hanem úgy hogy az ország lakosainak nagy része hülye és naív. (főleg mert 2. alkalomra is átb@szták őket)
  • tar86 #23
    Választási csalással került oda ahol most van, úgy mint Feri.
  • floatr #22
    ez jó
    Valószínűleg pénze van ebben az iparágban ennek az ál-franciának. Miki bácsi keményen hajt, valakik biztoss jól megtámogatják...
  • Griphons #21
    Már a franciák is megbánták, amikor megválasztották ez a Sarházy-t :)
  • Praetor #20
    "...ez a szövegrész gyakorlatilag lehetetlenné teszi az internetes kalózok elleni harcot, és a kalózok tevékenysége a francia és az európai médiaipar létét fenyegeti..."

    Őstehetség a fickó, jól nyomja a lózungokat. Csak azt nem értem, hogy miért nem én vagyok a francia elnök. Ilyen dumákat én is össze tudok hordani.
  • NEXUS6 #19
    Ja, ja kicsit elszált velem a ló.;)

    Szal tényleg pénzbe kerül minden. Éppen ezért ezek után kérek mindenkit, hogy (természetesen a saját érdekében) a bankszámlámra önként és dalolva utalja át a következő pénzeket:
    - minden egyes üziért, emilért az aktuális postai díjszabásnak megfelelő összeget;
    - minden letöltött zenei albumért átlag 3500 Ft-ot;
    - minden megnyitott hirportálért a népszabi aktuális példányonkénti árát;
    - a wikiéert és egyéb alapvető info forrás használatáért az Encycloppedia Britannica árat (az az 1 295 fontot), plusz egyéb tematikus oldalak használatáért 6000 Ft-ot portálonként;
    - szkájpért a távolsági díjszabásnak megfelelő telefonhasználati díjat;
    - Internet Tv, jutub miegymás 3000 Ft-os havi díjat;
    - Flash játékokért menetenként 20 Ft-ot;

    Több most nem jut eszembe, de szóljatok nyugodtan. A szolgáltatónak kifizetett díjat természetesen nem vonhatjátok le, hiszen a szolgáltatónak csak az alap infrastruktúráért fizettek.

    Az internet használatához további jó szórakozást kívánok, de aki rendetlenkedik, vagy nem fizet az jól ki lesz tiltva innét, értem!?

    ;)))
  • FoodLFG #18
    Ha erre a Sárközire nézek, akkor egy bukott embert látok, akit kilóra megvettek különböző érdekcsoportok, mint egy tehenet.
    Most olyan a feje lehet, mint egy kis durcás óvodásnak.