MTI

Évről-évre csökken az sms-forgalom az ünnepek idején

Évről évre egyre kevesebben küldenek sms-t a karácsonyi ünnep idején - közölték a távközlési szolgáltatók.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Vodafone arra számít, hogy az ünnepek idején az egy évvel korábbihoz képest jelentős mértékben nő majd az ügyfelek adatforgalma és az egyre népszerűbb korlátlan csomagoknak köszönhetően a hangforgalom is meg fogja haladni az egy évvel korábbi szintet. A távközlési cég ugyanakkor arról számolt be, hogy az ünnepek idején általában évről évre egyre kevesebben küldenek sms-ben jókívánságokat, helyette ilyenkor a legtöbben személyesen, vagy valamilyen internetes felületen keresztül köszöntik hozzátartozóikat. Az ünnepek idején a számtalan családi és baráti esemény miatt az átlagosnál lényegesen többen küldenek ugyanakkor mms-üzenetet - közölte a Vodafone sajtóosztálya.

A Magyar Telekom ügyfelei körében a mobilinternet-forgalom az ünnepi időszakban évente nagyságrendileg egyharmadával nő, ezen belül a 4G-forgalom emelkedése minden évben többszöröse az előző évinek. Az sms- és mms- forgalom folyamatos, éves szinten 10-20 százalék közötti visszaesést mutat. A cég szerint az adatok alakulása alátámasztja azt a tendenciát, hogy az okos készülékek rohamos terjedésével párhuzamosan egyre többen használják ki a mobilinternetezés nyújtotta kényelmet, a kommunikációs szokások az online irányába mozdulnak el.

A Telenor szintén az adatforgalmának növekedését tapasztalja évről évre az ünnepi időszakban. A cég nem közölt az idei sms-forgalomra vonatkozó várakozásokat, tavaly azonban arról számolt be, hogy 1 millióval több sms-t küldtek az ügyfelei karácsony három napja alatt, mint egy évvel korábban. Ezáltal a karácsonyi sms-forgalom egyedül a Telenornál emelkedett 2014-ben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • aru #3
  Durván drága egy SMS. Amikor 25%-ról 27%-ra vitték az áfát akkor 25%-al emelte meg a szolgáltató a díjat, majd a tranzakciósadók áthárításaképpen kb. újra ennyivel. Szinte duplája a mostani ár a 2010 előtti árnak.
  A mobilnet is kurva drága így biztosan nem amiatt csökken az elküldött SMS-ek száma. Inkább mindenki skype és hasonló módokon kezdi intézni a dolgokat. Nekem pl. a UPC Wi-Free tökéletesen működik mindenütt.
 • Archenemy #2
  Persze, hogy azért. Ott áll az ember a csomó ajándék közt, az okostelójával, és azt gondolja: "Hú, húsz forint az SMS? Az túl sok. Akkor inkább felhívom a nagyit, az olcsóbb."

  Meg hát egy éve még sokkal olcsóbb volt az SMS, mindenki tudja.

  Egy biztos, hogy tuti nem az internet miatt. Az túl prózai, nem lehet rajta siránkozni, sóherkedni meg mást hibáztatni.
  Utoljára szerkesztette: Archenemy, 2015.12.25. 03:01:33
 • Gauge #1
  mert pofatlanul sokba került egy sms, pl?