Gyurkity Péter

Vírus a Nemzetközi Űrállomáson

A Nasa megerősítette, hogy a Nemzetközi Űrállomás legénysége vírust fedezett fel az általuk használt számítógépeken, a javításon a földi személyzet dolgozik. Nem ez az első eset, hogy kártevő jut fel az állomásra.

Az ügynökség szóvivője nyilatkozatában annyit árult el, hogy egy féregvírus jutott fel az űrhajósok által használt néhány laptopra, amelyeket a legtöbbször elektronikus levelek fogadására, illetve küldésére használnak. Ezek a számítógépek nincsenek összeköttetésben a fedélzeti rendszerekkel, így nagyobb bajt nem okozhatott a vírus, mégis zavaró, hogy sikerült a behatolás. Mindazonáltal nem ez az első alkalom, hogy vírussal kell bajlódniuk a legénység tagjainak.

Azóta az is kiderült, hogy egészen pontosan a W32.Gammima.AG féregről van szó, amely az általunk begépelt jelszavakra és egyéb fontos információra vadászik, a billentyűleütések naplózásával. A Symantec ismertetője szerint ezen jelszavakat elsősorban online játékokban használják fel a készítők, így nyilván az állomáson nem sok sikerrel járhattak. A szóvivő kiemelte, hogy legfeljebb kényelmetlenséget jelent számukra az ilyen és hasonló vírusok felbukkanása, ám azért a személyzet azon dolgozik, hogy ez a jövőben ne, vagy legalábbis minél ritkábban forduljon elő.

Azt persze nem kötötték az újságírók orrára, hogy a számukra egyszerűnek minősülő kártevő miként juthatott fel az állomáson használt laptopokra. Egyes vélemények szerint a belső hálózat, illetve hordozható adattárolók lehetnek a felelősek, ezt azonban nem lehet megállapítani - főleg nem a hivatalos információ hiányában. A vírust először nagyjából egy éve fedezték fel, így egyáltalán nem számít újnak - a lényeg azonban az, hogy az állomás működtetése szempontjából fontos rendszerekre nem jutott fel (nem mintha ott sok kárt okozhatott volna, már csak jellegéből adódóan is).

A Nasa számára tehát marad a blama, komolyabb következmények nélkül - kérdés, hogy megelőzhetők-e az ilyen esetek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #21
    Én is várom már a megváltó Linux eljövetelét.
  • turul16 #20
    Windows. :)
    "a lényeg azonban az, hogy az állomás működtetése szempontjából fontos rendszerekre nem jutott fel" - nem windows.
  • torcipepe #19
    windowst kötnek netre vírusírtó és tűzfal nélkül, hát ne is csodálkozzanak. én még linuxra is tettem vírusölőt.
  • Tetsuo #18
    NASA is shit nowadays.
  • god25 #17
    Linux forever. Ubuntu-t nekik! :)
  • Troppauer #16
    Miért kell winfostalicskát használni egy ilyen helyen????????????????
    Ez már röhejes!
  • Xmas76 #15
    Ez a cikk már tegnap fent figyelt a terminal-on. Ott azt is megemlítették, hogy a hazaüzengetésre és egyéb kísérleti adatok feljegyzésére használt laptopokon, ahol a fertőzés terjed, nincs is vírusvédelmi szoftver telepítve.
  • AranyKéz #14
    Hátmégha betárcsázós féreg került volna fel. Mekkora telefonszámlát csinált volna nekik.
  • bertino #13
  • Turdus #12
    Hát erre csak azt tudom mondani, hogy gratulálok. Meg is érdemlik, sz*rból nem lehet várat építeni (egész pontosan lehet, de mint a fenti példán látszik, nem érdemes).