Gyurkity Péter

Vírus a foci-Eb jegyoldalán

A kártevők egyre nagyobb hányada jelenik meg legális oldalakon, felhasználva a jelentős sportesemények népszerűségét. Jó példa erre az Európa-bajnokságra jegyet áruló oldal feltörése.

A futball-Eb jegyeit árusító euroticketshop.com a Sophos biztonsági cég jelentése szerint trójai vírussal fertőzött, amely a jegyvásárlás közben helyez el kellemetlen meglepetést a sebezhető számítógépeken. Az ObfJS-R néven ismert trójai egy másik internetes oldalra irányítja a böngészőt, amelyen keresztül további kártevők jutnak be a rendszerbe, előkészítve a terepet a gép feletti irányítás átvételére és egyéb célok teljesítéséhez.

A Sophos az esettel kapcsolatban nem mulasztja el megjegyezni, hogy a vírusírók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a legális tevékenységeket folytató internetes portálok, amelyeken gyakran próbálnak meg különböző rejtett kártevőket elhelyezni. Ezek a fenti példához hasonlóan megfertőzik a látogatók rendszereit és további oldalakra irányítják át a sebezhető böngészőket, hogy azután eltérő célokat valósítsanak meg, legyen szó a személyes adatok megszerzéséről, kéretlen üzenetek terjesztéséről, vagy akár botnet-hálózat kiépítéséről.


A cég saját adatai szerint jelenleg minden 14 másodpercben felfedeznek egy újabb fertőzött weboldalt, amely potenciálisan veszélyt jelent a látogatókra nézve. Az érintett oldalak túlnyomó többsége, mintegy 83 százaléka teljesen legális tevékenységet folytat, így még nehezebb kiszűrni a problémát. Nagy népszerűségre tettek szerint a sportesemények hivatalos oldalai, illetve az azokhoz kapcsolódó portálok, mint az euroticketshop.com. A tavalyi Superbowl szintén kiemelt célpont volt a tengerentúlon, az annak otthont adó Miami Dolphins weboldalát annak rendje és módja szerint fel is törték.

A mostani esettel kapcsolatban azt is elmondták, hogy az oldal valószínűleg nem volt előre kijelölt célpont, ehelyett egy általánosabb jellegű támadást kapott be és esett annak áldozatul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba42 #3
    Szopacs. Ez az SG-n is megeshet, pl. kommentírásnál?! :)
  • SA2B #2
    monnyak le
  • LeonSilver #1
    a zinternet monnyon le