Gyurkity Péter

Kiszáll az alaplapgyártásból az Abit

Bár már korábban is felmerültek pletykák a cég kivonulásával kapcsolatban, ezúttal véglegesnek tűnik a döntés - az Abit a jövőben a fogyasztói elektronikai termékekre koncentrál, alaplapokat nem gyártanak majd.

A cég 2006-os felvásárlása óta Universal abit néven szereplő gyártó immár hivatalosan is felvette az új nevet, egyes források pedig arról számoltak be, hogy a közeljövőben fontos döntést hoznak majd nyilvánosságra. Eszerint a vállalat végleg felhagy az alaplapok gyártásával, és ezt követően más jellegű termékekre koncentrálnak majd - ez utóbbiakból az idei Computex alatt némi ízelítőt is kaptunk.



A döntéssel kapcsolatban először még májusban jelentek meg hasonló pletykák, akkor azonban a cég illetékesei azt hevesen cáfolták. A forrás szerint akkor valóban így gondolták, mostanra azonban megváltozott a cégen belüli vélekedés és úgy döntöttek, hogy meglépik a fontos változást jelentő manővert. Mindez azt jelenti, hogy a piacról fokozatosan eltűnnek majd az Abit márkájú alaplapok, a cég pedig az olyan termékek gyártására rendezkedik be, mint például a Computexen bemutatott Funfab képnyomtató, emellett pedig külön hangsúlyt kapnak várhatóan a mobil internetes eszközök (MID), amelyek 2009 elején bukkanhatnak majd fel.

Ami a meglévő és már értékesített alaplapokat illeti, a cég az értesülés szerint kötelezettséget vállal a már korábban aláírt szerződések teljesítésére, vagyis nem fogják lemondani a már élő megrendeléseket. A vásárlók számára biztosított 3 éves garancia sem vész majd el, probléma esetén a gyártó igyekszik orvosolni a gondokat.

Az alaplapgyártók mezőnyének lecsiszolódására már jó ideje számítanak az elemzők és maguk a gyártók egyaránt. Az ECS már korábban arról beszélt, hogy a megtisztulás után 5 nagyobb cég marad majd életben a piacon - kérdés, hogy ez milyen hatással lesz az árakra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MaSzKa #31
    az AMD790-es lapokat azért nem adták ki mert akkor kötöttek valami szerződést az Nvidiával

    és akkor jöttek ki helyettük a 8200-as chipsetes lapok
  • duke #30
    Abit mar legenda,annak idejen mindenki Abit BH6-ot akart 300-as celeronnal.Kis szerencsevel meg 500-on is ment,de a 450 mindenkinek ment.Az elso bios-bol tunningolhato lap.
  • dara #29
    A gyártó utolsó két évben felmutatott teljesítménye alapján nem meglepő. A piaci trendeket nem követték, így borítékolható volt a bukás. Vicc, hogy a mai napig nem voltak hajlandóak kiadni AMD790-es lapokat.

    Régen Abit fan voltam, de teljesen kiábrándultam belőle. Régen attól voltak jók, hogy figyelték és követték a célközönségük elvárásait. Az utóbbi két évben nagyon eltávolodtak a felhasználóik igényeitől.
  • arty #28
    én is elégedett voltam velük, habár egy BF6 nekem is kondis lett

    nf7-s tényleg nagyon jo lapjuk volt, akkoriban minden ismerősnél az ment ... mai napig működik, akinek még megvan :)

    én mostanában (elmult jopár év) csak asrockot vettem, azokkal sincs para, csak tuningra kevésé alkalmasak, jobban ki kell fogni a procit hozzá

    ASUS-t, MSI-t soha többet. volt. 1x. (ill asus még a pentium1 érában, de azokkal se voltam elégedett, akkor álltam át abitra)

    RIP
  • bmw #27
    En is inkabb Abit lapot vettem regebben, az NF7-S 2. volt a legjobb.:)
  • fixpont #26
    Sajnalom, mindig Abit lapom volt. :-(
  • Sanyix #25
    Nem csak abit, anno mindenféle cuccra rárakták azt a szart. Nekem pl egy sapphire 9600pron- volt ugyanolyan... ugyanolyan hangja is lett.
  • atomkrumpli #24
    óóó azok a felejthetetlen abit hűtő ventilátorok
  • MaSzKa #23
    Abit ST6 de ezt is úgy kaptam hogy codegen táp leégette
  • MaSzKa #22
    nah akkor felsorolom:
    KG7
    KD7-Raid
    NF7-S2G
    NV8
    KV8 Pro
    KN9 Ultra
    IP35

    meg volt NF7-S 2.0 is de azt úgy kaptam hogy codegen táp leégette