Gyurkity Péter

Az ECS szerint öt alaplapgyártó marad talpon

Az Elitegroup Computer Systems vezetésében úgy vélekednek, hogy az alaplapok piaca egészséges és fényes jövő előtt áll, az elkövetkező években azonban igencsak lecsökkenhet a gyártók száma.

David Liu alelnök a DigiTimes-nak adott interjúban beszélt az ágazati várakozásokról és reményekről. Ebben kifejtette, hogy véleményük szerint néhány éven belül csak az igazi nagyok maradnak állva az alaplapgyártó cégek közül, többen eltűnnek majd a süllyesztőben. A helyzet természetesen nem ilyen egyszerű, hiszen több márka létezik, mint gyártó, mindenesetre a létszámcsökkenés ellenére fényes jövőt várnak a vállalatnál.

"Úgy vélem, a végső szám valahol 5 körül alakul majd, lehet ennél több, de kevesebb is. A nagy játékosok még befolyásosabbá válhatnak, előfordulhat, hogy néhányan a jövőben is több márkára építenek majd, hiszen az eltérő szegmenseket így jobban lefoghatják. Így a kisebb gyártók is életben maradhatnak, ám tevékenységük súlypontját valószínűleg áthelyezik majd a tervezésre, ezzel is csökkentve költségeiket" - magyarázta Liu. A módszer ma sem ismeretlen, hiszen például az Asustek számára is bevált az Asrock bevezetése, az Abit pedig az Universal Scientific tulajdonában van.

Ami a piac alakulását illeti, az ECS-nél optimistán tekintenek a jövőbe. Véleményük szerint a gyors technológiai fejlődésbe vetett hit kedvező számukra, az újabb processzorfoglalatok, buszrendszerek és és memóriatípusok megjelenése újabb forgalmat generál. Ez persze nem mindig jó hír a felhasználók számára, akik lassan alig igazodnak el a jelzés és márkarengetegben, a gyártóknak azonban maga a Kánaán, és ez az állapot az ECS szerint 2010-ig mindenképpen fenntartható. Az AMD és az Intel versenye maga a hajtóerő, itt az alaplapgyártók újabb és újabb feladatokat és megrendeléseket kapnak.

Az ECS egyébként nehéz perióduson van túl, jelenleg pedig főként az Asrock által támasztott verseny jelenti az egyik legnagyobb kihívást. A cég néhány év alatt a belépő szintről sikeresen küzdötte fel magát a legnagyobbak közé, napjainkban az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító gyártó az ágazatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Xmas76 #5
    Már nem azért, de itt a végső számról van szó. Azt pedig mindenki tudja,hogy az csak 42 lehet...

    Egyébként pedig arról nem nyilatkozott, hogy mikorra becsli, hogy 5 gyártó marad. 100 éven belül lehet, hogy előfordul majd valamikor...
  • Enlight #4
    Ne beszéljünk már félre!! Mindenki tudja, hogy 7 gyártó fog talpon maradni...ez tuti!! Talán több, talán nem kevésbé több, sőt, az is lehet, hogy többé-kevésbé kevesebb, de akkor is 7 ;)
  • Axon #3
    Birom az ilyen kijelentéseket:
    "Úgy vélem, a végső szám valahol 5 körül alakul majd, lehet ennél több, de kevesebb is."

    Én is felcsapok szakértőnek.
    Szerintem 6 gyártó marad majd talpon, lehet ennél több, de kevesebb is.
  • An-Dee #2
    Nekem is egy epox lapom van, sőt ez már van a 3. De ECS is jó.
  • sailor470 #1
    AZ olyan nagyok mint pl. az Epox szépen csendben eltűnnek majd....
    Az első lépés az volt, hogy M.o.-ról is eltűntek...
    Pedig nagyon tuningbarát alaplapjaik vannak/voltak.