Gyurkity Péter

Érkezőben a mini SSD

Az Intel negyedére csökkentette az új SSD meghajtók méretét és fogyasztását, amivel a nettopok és netbookok szegmensébe akar betörni. Az OCZ eközben tovább gyorsít saját típusain, elérve a 170 MB/s-ot.

A processzorgyártó hivatalos ismertetője szerint az új Z-P230 típusjelzésű mini SSD meghajtók két eltérő kiszerelésben érkeznek. Az első egy 40 érintkezős ZIF formátum, a második pedig egy mini-card dizájn, amely kifejezetten a helytakarékosság szempontjai alapján készül. Mindkét változat a kisméretű nettopokban kaphat helyet, legalábbis a gyártó reményei szerint.

A ZIF-példányok mérete 38 mm x 54 mm x 3,2 mm, míg a mini-card típus esetében ez 30 mm x 50,95 mm x 3,8 mm. A fogyasztást szintén sikerült kevesebb mint negyedére csökkenteni a még csak most elterjedőben lévő 1,8 hüvelykes SSD-khez képest, ez ugyanis üresjáratban alig 1,65 mW, teljes terhelés alatt pedig 314 mW. A súly 11 és 8 gramm, ami szinte alig észrevehető, ha a kezünkben tartjuk a megoldásokat. Ami a kapacitást illeti, a 4 és 8 GB-os példányok már elkészültek, egy 16 GB-os változat pedig még az idén érkezik. Érdekes módon a készülékeket hagyományos PATA-interfésszel szerelik, a már elterjedt SATA helyett.



Az OCZ szintén nem tétlenkedik, ezúttal ismét frissítette saját termékeinek listáját, mégpedig a Core Series V2 sorozattal. Ezek hagyományos méretű példányok, amelyek elsősorban a sebesség terén kínálnak majd újdonságot: olvasási iramuk immár eléri a 170 MB/s-ot, írásban pedig 98 MB-ot nyújtanak másodpercenként. Mindegyik változat egy mini-USB illesztőt is kap, amely az esetleges firmware frissítéseket teszi majd lehetővé.

A fenti változatok 30, 60, 120 és 250 GB-os kapacitást kínálnak majd a vastagabb pénztárcájú felhasználók számára. Azt sajnos még nem tudni, hogy pontosan mikor és milyen áron válnak majd elérhetővé az új jövevények, ám az első körben nyilván nem lesznek éppenséggel könnyen beszerezhetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Czibu #7
    Legogadom, hogy a gyárak polcai roskadnak az ilyen dolgokból. Terás winyókat pár hónapja még 60ezerért lehetett venni, most meg már 30 alatt hozzá lehet jutni. Így megy ez a számítástechnikában. Várni kell. Senki sem fog kifizetni egy 64gb-os példányért 160ezeret. ssd.hu árak
  • L3zl13 #6
    Nem tudom megérteni ezt a fanatikus utálatot a mozgó, forgó adattároló rendszerek iránt.
    Persze, az SSD-nek vannak előnyei, de mondjuk egy műsoros "lemeznél" ezeknek pont nincs sok jelentősége.
    Arhiválásnál megint csak másodlagos a gyors elérési idő...
  • dez #5
    Köszi, majd ha 4-8 GB-onként 100 Ft-ért adják a flash-t.
  • ocsieu #4
    Gondolom barii BR-íróra gondolt... Olvasónak nem sok értelme van... Kiváncsi lennék, milyen népszerűek lennének pl az SSD-k, HDD-k, pendriveok ha azokat is csak olvashatnád, netán az írható példányok (vagy maga az írásfnkció) 3-4x drágábbak lennének... Aki teheti, és csöppnyi esze van, távol tartja magát BR-től... Pendrive, SD-kártya, bármi, csak NE mozgó, forgó, "KORONG-alapú" adattároló!!!
  • roliika #3
    Blue= PS3. SSD= noti. Mindengyikből fogyott néhány millió meg még fog is.
  • barii #2
    imádom ezeket.. itt jönnak a bravúrjaikkal, a BluRay is 200 gigás már meg 8 rétegű vagy mennyi, csak épp az egy rétegút sem veszi senki, meg az SSD-t sem nagyon
  • Kovász #1
    Szép-szép, csak az ára csökkenne már inkább:)