Gyurkity Péter

Gyors SSD-vel hódítana a Samsung

A Samsung az SSD-háttértárolók egy új sorozatával szeretne előállni még az év vége előtt, amely nemcsak kapacitásával, de sebességével is maga mögé utasítja majd vetélytársait. A cég nagy előrelépésként tekint a bejelentésre.

A hivatalos közlemény szerint az új sorozat legfontosabb példánya a mobil számítógépekbe szánt, vagyis 2,5 hüvelykes változat lesz, amelyen egészen pontosan 256 GB adatot tárolhatunk el. Ezzel a cég szeretné végleg átlépni az SSD térhódítása előtt álló legnagyobb akadályokat, amelyek között az elégtelen kapacitást, valamint a kis sebességet is megtaláljuk. Mérnökeik mindkét problémára megoldást találtak.

A SATA II interfészre támaszkodó multi-level cell (MLC) háttértároló olvasási sebessége a Samsung saját adatai szerint 200 MB másodpercenként, míg az adatok írása terén ez 160 MB/s. Ezzel 2,4-szeres gyorsulást ígérnek a ma elterjedt átlagos merevlemezekhez képest, miközben a készülék vastagsága alig éri el a 9,5 millimétert. A megoldás fogyasztása szintén figyelemre méltó, hiszen ez aktív állapotban nem éri el az 1 wattot, a pontos érték 0,9 watt körül mozog.


"A 256 GB-os SSD kifejlesztésével a notebook szegmens az evolúció második fontos állomásához érkezik. Ezt a változást ahhoz a folyamathoz hasonlíthatjuk, amelynek során a Sony Walkman készülékektől eljutottunk a flash-alapú MP3-lejátszókhoz. Ez ugyanakkor még csak az első lépés a kisebb, vékonyabb SSD-noteszgépek megjelenéséhez vezető úton" jelentette ki Jim Elliott, a memória marketing részleget vezető igazgató. Az itt említett készülék mellett egy 1,8 hüvelykes változattal is készülnek, ez utóbbi nyilván jelentősen drágább lesz az első példánynál.

Az első darabok legkorábban szeptemberben jelenhetnek meg, a sorozatgyártást pedig az év végén szeretnék felfuttatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bith #6
    az unokádnak...
    :D
  • bigjoe #5
    Ha elérhető áron lesz akkor biztos veszek egyet...
  • fade2black #4
    Meghát az árak. Egy MLCs 64gbs SSD ára 300.000Ft..... El nem merem képzelni mennyi lesz a 256os.

    Ezek az árak mégha félévente feleződnének is amire sok esélyt nem látok akkor is majd 4-5év múlva lesznek emberi árban.
  • waterman #3
    nem kevered. a samsung flash eszközei mind nand flashek. és az első pár széria kifutásáig biztos lesz pár selejt.. de olyat pl alapból nem kell venni, amire nem 3 év garit adnak:)
  • tomcsa4 #2
    Én is az élettartamára. Nem írhatóak olyan sokszor, cachelésnél (mikor virtuális memóriát használnak) mg kimondottan bajos. DE lehet keverem a NAND-dal.
  • metaljesus #1
    azért az élettartamára és a meghibásodási arányra kíváncsi lennék, bár 3-ból 2 azért nem rossz :) meglátjuk mi lesz belőle