Gyurkity Péter

Szövetség az SSD egységesítéséért

Egészen pontosan a háttértárolók tesztelésének szabványosítását szeretné elérni a távol-keleti gyártókból alakult szövetség, még mielőtt fellendül a piac. Az Apacer eközben kombó megoldással kísérletezik.

Tajvani források számoltak be arról, hogy több gyártó csatlakozásával megalakult az SSD Alliance, amely a tesztelési szabványok első verziójának kidolgozását tartja legfontosabb céljának. Bár a flashmemóriára épülő SSD-meghajtók már jó ideje megtalálhatók a piacon és egyre több termékben jelennek meg, leváltva ezzel a hagyományos merevlemezeket, az egységes tesztelési eljárás még mindig hiányzik, amely később komoly visszatartó tényező lehet.

Ez természetesen elsősorban a gyárt cégeket érinti, a vásárlókat kevésbé - nem csoda, hogy előbbiek közül többen is igyekeznek bepótolni a hiányosságot. A résztvevők között megtalálható a chipgyártó Toshiba, a memóriagyártó A-Data Technology, Transcend Information és Silicon Power Computer & Communications, az IC-tervezésre szakosodott ASMedia Technology, CoreSolid Storage és JMicron Technology, valamint a tesztelési feladatokat végző Allion Test Labs. Céljuk, hogy még az igazi robbanás előtt kidolgozzák a közös szabványt, amely hozzájárulhat a forgalom fellendítéséhez.

A közös eljárás a megfelelő írás/olvasási sebesség, valamint az üzemidő, az úgynevezett "kopási", elhasználódási szintek megfelelő mérését hivatott lehetővé tenni. A vásárlói igények és a forgalom felfutása esetén erre mindenképpen szükség lesz, nemcsak a gyártók, de a szövetség szerint a vásárlók érdekében is. Éppen ezért megpróbálnak olyan nagy neveket rábírni a csatlakozásra, mint a Hynix Semiconductor, az Intel, a Micron Technology és a Samsung Electronics.

Az Apacer ugyanezen idő alatt egy érdekes, kombó megoldást fejlesztett ki, amely egyaránt tartalmaz multi-level cell (MLC) és single-level cell (SLC) NAND flash chipeket. A 2,5 hüvelykes, legfeljebb 96 GB-os tároló ezzel szerintük megfelelő ár/teljesítmény szintet ér el - a használat során a számítógép két külön egységet lát, a kialakításnak megfelelően. Az arányt a vállalat elmondása szerint bármikor módosíthatják, követve a vásárlói igényeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Benedekco #1
    na ezt a hibrid holmit elmagyarázhatná valaki, mert ez így nekem kínai