Gyurkity Péter

A Samsung és a Microsoft az SSD-k gyorsításért

Mégis lehet valami a SanDisk korábban elhangzott panaszában, miszerint a Vista nem optimális az SSD-meghajtók kezeléséhez. A Samsung most szintén együttműködik a szoftvercéggel, hogy közösen javítsanak a helyzeten.

Néhány héttel korábban meglehetősen nagy visszhangot váltott ki a SanDisk vezérének kijelentése, miszerint saját meghajtóik kizárólag a Windows Vista alatt nem hozzák az elvárt sebességet. Ez már csak azért is meglepő megfigyelés, mert a cég tavaly még igyekezett minden érdeklődőt biztosítani a megfelelő kompatibilitásról, másrészt pedig a riválisoknak sikerült szinten tartaniuk, illetve javítaniuk megoldásaik sebességét.

A vezérigazgató azzal magyarázta a lemaradást, hogy a vezérlők fejlesztésekor nem szenteltek kellő figyelmet a Vista nagyobb igényeinek, ezért csak most vált nyilvánvalóvá a különbség. Érdekes módon a napokban a Samsung is jelezte, hogy a Microsoft mérnökeivel közösen dolgoznak az operációs rendszer javításán, illetve frissítésén, annak érdekében, hogy minél nagyobb sebességet érjenek el az SSD-meghajtókkal. Ezzel gyakorlatilag megerősítették a rivális panaszainak létjogosultságát, alátámasztva azt a megfigyelést, miszerint a Vista pazarlóan bánik az erőforrásokkal, illetve nem megfelelően kezeli az új háttértárolókat.


Az indoklás szerint az operációs rendszer nem ismeri fel a különbséget a két különböző technológiát alkalmazó meghajtók között, márpedig az SSD-k jóval nagyobb szektormérettel dolgoznak (4 kB a megszokott 512 byte helyett. Amint ezt pótolják, a Vista egycsapásra gyorsabban kezeli majd az új fejlesztéseket, igaz erre nemcsak a redmondi szoftvercég által kifejlesztett operációs rendszeren van szükség. A Sun szintén dolgozik a támogatáson a ZFS (Zettabyte File System) alatt, amely a Solaris rendszerek része, a kiegészítést pedig a Snow Leopard, vagyis a Mac OS X 10.6 is integrálja majd.

Ami a kapacitást illeti, jelenleg a 128 GB-os példányok számítanak a legnagyobbnak, ám az év végére több gyártó is megduplázná ezt - nyilván embertelen áron, mivel a legtöbb meghajtó is jóval drágább a hagyományos merevlemezekhez képest. A fogyasztást eközben csökkentenék, az élettartam és a megbízhatóság terén pedig igyekeznek előrelépni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MasterChief #19
    Remek ez a nagy felhajtás az SSD -k körül, de az igazság az, h néhány éven belül belül sorozatgyártásba kerülhet a memsistor technológiával ellátott adattárolók. Ezek elérési, olvasási és írási sebessége meghaladhatja a mostanság még csak divatba jövő DDR3 -as memóriaegységekét, mindezt úgy, h az adatok tárolásához nem használ energiát. Képzeljünk el egy olyan rendszert ahol nem másolgatjuk folyton a lassú winchesterről a memóriába és vissza az adatot, hanem egyből egy memsistoros tárolón férünk hozzá mindenhez. A lehetőségek végtelenek, nanosecondomok alatt betöltő Windows, azonnal induló programok és az adatok egy áramszünetnél sem vesznének el. Szerintem ez a jövő, nem pedig holmi SSD-k.
  • RealPhoenixx #18
    Dez: az ocso szunetmentes xar, csak par pillanatig birja ilyen gepen (marmint ami van), a 8G ram meg ocso volt, igaz, en meg 50e-ert vettem (mert markas), de ez van.
    Mindenesetre a kovetkezo gepem, mar biztosan rammal lesz telepumpalva, es valszeg inkabb nezek valami olcsobb server lapot, amibe sok viszonylag olcso ramot lehet belenyomkodni (csak nehogy kiugorjanak *hehehe*), oszt azon lesz minden nyomi program (etc), ill. a rendszer pedig csak kulon buszon csungo hardwerre fogom pumpolni (igy valszeg raid 0-as lesz).

    Es 2*4 raid nulla winchit baszkuralok bele oprendszeres raidbe, vagyis vagy 0+1-be vagy 5-be :)
    *az egesz elgondolas alapja: megbizhatosag, hibajavitas, nagy sebesseg, es megfelelo ar/teljesitmeny viszony*

    NB: multkorjaban nezegettem valami server lapokat, es talaltam olyant, amibe ha nem is tobb szaz G ramot lehet pakolni, de akkor is sima DDR2-esek mennek bele, az ECC modszer pedig nem vagom miert nem pusztulusz ki, hiszen elegge gyopar, es xar, most vagy csinalnanak valami normalisat, vagy pedig inkabb lennenek jobban preferalva a desktop lapok is, es valaki csinalhatna mar olyan programot, amely szoftveresen biztositja a ramoknak a hibajavitasat, mint ahogy a microfos reszerol van biztositva szoftveres raid lehetoseg szinten, es ez esetben pedig nem lesz a raid tomb hardware fuggo, etc
  • hpteso #17
    Jook a fiuk.
  • dez #16
    Úgy értette, miért nem használsz? Nem fér el a 8GB ram mellett? :)
  • Turdus #15
    <káröröm>
    hehe, nem tudok nem röhögni azon, hogy csak Vistával lassú
    </káröröm>
    Minden más rendszeren (így pl a Solaris és Mac alatt) ez nem gond, lévén van tunefs nevű csodaparancs, amivel beállítható a blokkméret :-)

    Egyébként amiről sosem szól a fáma: mennyi írásciklust bír ki egy ilyen? Sokra megyünk a sebességgel, ha csak negyed annyiszor írható, mint a winchester. Ez azt jelenti számomra, hogy min RAID5-be kötve érdemes használni, ami 3x ár kapásból. Én még várnék vele. Majd ha 1 éve használják több helyen, és jönnek a megbízhatóságra vonatkozó konkrét adatok, akkor váltok (a cikkben szereplő "élettartam és a megbízhatóság terén pedig igyekeznek előrelépni" nem sok jót ígér).
  • RealPhoenixx #14
    Snorbi: nem szunetmentes tap, hanem lementette siman a ramdrive cucc a benne tarolt dolgokat, hogy ezt most idoszakonkent vagy hogyan csinalja meg nem tom, de szerintem ha rendesen csinalja, akkor az a kovetkezo keppen lehet: ha erzekeli, hogy "idle" allapotban vannak a winchik, akkor automatikusan lementi a dolgokat.

    Tungi52:
    Meg le kell irnom azt (majd elfelejtettem), hogy ramdriveket hasznalnak szerverekben is, a nagyon gyakori muveleteket igenylo adatbazisokhoz, etc, vagyis ha oda mernek ilyesmiket hasznalni, akkor nyugodtan merheted te is otthon hasznalni :)
  • RealPhoenixx #13
    Egyebkent lehetne gyorsabb drive a RAMDRIVE-nel is.

    Vagyis: elobb utobb a CPU-kban akkora lesz a cache meret, hogy majd abbol csinalhatunk lassan dramdrive-t, csupan a pontossag kedveert az lesz a neve: CACHEDRIVE :)
    Ennek sebessege pedig +1 dekad, marmint a ramdrivehez kepest, vagyis, a ramdrive a sima drivehez kepest 25*-os sebessegu, akkor ez pedig mar 250*-es klesz :)

    EZ KELL NEKEM !!!!! :)
  • snorbi #12
    Esetleg szünetmentes táp?
  • RealPhoenixx #11
    Tungi52:

    Latom vagod, hogy hogyan kell rendesen ramdrivezni.

    Viszont ajanlok valamit a figyelmedbe: olyan ramdrive cuccost hasznalj, ami alapbol lementi egy file-be azt, ami a ramdriveben talalhato, nalam igy van, es rendesen fainul muxik, foberlom lebaszta a villanyt, mert ugy gondolta hogy a villanyszereles abbol all, hogy nesze essunk neki mint majom a farkanak, s en is ettol az aramkimaradasos dologtol fostam.
    Szval nem ujkeletu ez a mentsuk le, mentsuk le tema, vagyis ma mar megbizhatobbak ezek a cuccok :)
  • arty #10
    olcson szart.

    a te zsáner szonid meg drágán árul szart :D az jobb?