Berta Sándor

Áremelkedést hoz az új német szerzői jogi törvény

Szakértők szerint amiatt, hogy a német Bundesrat elfogadta az új szerzői jogi törvényt hamarosan emelkedhet a számítógépek és a nyomtatók ára, akár a készülék árának 5%-át is meghaladhatja.

A jogszabályt folyamatosan bírálták a különböző szakmai szervezetek és szakemberek, mindez azonban nem hatotta meg a Bundesrat tagjait. A törvény szerint a közeljövőben növelik a szerzői jogdíj alá eső eszközök körét és ilyen díjat kell majd fizetni az elektronikus másolókra és adattárolókra is.

Az eredeti elképzelések szerint a szerzői jogdíj az adott termékek árának öt százalékát tette volna ki, a Bundesrat azonban végül az árak gyakori csökkenése miatt nem állapított meg felső határt. A szerzői jogi társaságok azt szeretnék elérni, hogy a nyomtatók esetében a növekedés 10 és 300 euró között, míg a multifunkciós készülékek esetében pedig legalább 76,70 euró legyen. A törvény elfogadása azt jelenti, hogy a szerzői jogi társaságoknak az egyes termékcsoportokra lebontva új tarifatáblázatokat kell készíteniük.

A BITKOM német szakmai szervezet illetékesei attól tartanak, hogy a szerzői jogdíj emelése, illetve kiterjesztése egyaránt hat majd a gyártókra és a vásárlókra. Ez a folyamat negatívan hathat majd a német gazdaságra és nem zárható ki egy jelentősebb áremelkedés sem a számítógép- és a nyomtatópiacon.


Eldőlt ugyanakkor az is, hogy továbbra is csak és kizárólag a nem másolásvédett CD- és DVD-lemezekről lehet magáncélokra kópiákat készíteni. "Továbbra is illúzió marad, hogy egy felhasználó az általa vásárolt zenei CD-t átjátszhassa az MP3-lejátszójára vagy hogy biztonsági másolatot készíthessen róla. Ráadásul az embereknek már arról is meg kell győződniük, hogy az általuk letöltött tartalmat a szolgáltató legálisan tette-e közzé, ez azonban nem mindig lehetséges" - kommentálta a jogszabály elfogadását a német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV).

A Sat+Kabel hírmagazin tudósítása szerint a jogszabály, mivel ma már nincs olyan mű, ami ne lenne másolásvédett, nemcsak a CD-k és a DVD-k esetében nem teszi lehetővé a magáncélú másolatok készítését, hanem azt is meggátolja, hogy bárki rögzítse az internetes vagy az analóg, illetve digitális televíziók műsorát, ha azokat másolásvédelem védi. Ilyen DRM-technológiát használ például a Premiere német televízióadó is.

A várhatóan 2008 elején hatályba lépő új német szerzői jogi törvény ugyanakkor lehetővé teszi a könyvtárak, a múzeumok és a nyilvánosság számára hozzáférhetővé archívumok számára, hogy a birtokukban lévő tartalmakat elektronikusan is a látogatók rendelkezésére bocsássák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yv@n #3
    Nézzétek a dolog pozitív oldalát.

    A készülékek árcédulájára felkerül 5% felár, viszont mindenki államilag hitelesített másoló eszközzel rendelkezik majd, és az illegális másolat fogalma megszűnik, hiszen ha nem, akkor mi alapon jogdíjj :)

    No persze amennyiben mégsem, úgy max eljátszák azt, ami nálunk a nyers cd és dvd lemezekkel van, veszik külfödről.
  • assdf #2
    Ez inkább csak az emberi hülyeség tetőfoka. Ebből számomra csak az jön le hogy a német parlamentben legalább akkora barmok ülnek mint a magyarban.

    Egyébként ez nem más mint annó a nácik kollektiv bünösség elve amikor is minden zsidót ki akartak irtani. Szerencsére most csak magukat szivatják kollektiv.
  • avman #1
    ez van, ha a szorgalom és hozzá nem értés poroszos szigorral, valamint a hagyományos német "egy kiválasztott érdekcsoport seggét nyaljuk" mentalitással párosul.