MTI

Mindenki bekerül az angol DNS-adatbázisba

A teljes brit lakosságra, valamint az összes külföldi beutazóra kiterjedő DNS-adatbázis létrehozását szorgalmazta szerdán a brit igazságszolgáltatás egyik vezető bírája, aki szerint a jelenlegi brit rendszer - jóllehet már most is a világ legnagyobb ilyen adatbankja - "igazságtalan, mert hiányos".


Sir Steven Sedley
Sir Steven Sedley, a Lordok Háza - a legfőbb jogi fellebbviteli fórum szerepét is betöltő brit felsőház - lordbírói testületének tagja a BBC rádiónak azt mondta: jelenleg esetleges, hogy ki kerül be az országos DNS-adatbankba. Ha valakit bármiért őrizetbe vesznek, DNS-mintát is vesznek tőle, amely azután az adatbankban marad, akár elítélik az illetőt, akár nem - mondta. Ugyanakkor "rengetegen sétálgatnak szabadon, jóllehet DNS-mintájukból (ha lenne) kiderülne, hogy bűnözők" - tette hozzá. Sir Steven szerint ráadásul a kisebbségek aránytalanul nagy mértékben vannak jelen az adatbázisban, ami "védhetetlen". A bíró szerint ennél igazságosabb lenne, ha mindenki benne lenne a DNS-bankban, "akár bűnös, akár ártatlan". Hozzátette: ez vonatkozik a Nagy-Britanniába beutazó külföldiekre is.

Az 59 milliós brit lakosságból mintegy 4 milliónak a mintáit tárolja a 12 éve létrehozott mostani DNS-bázis, amely a népességhez mérve a legnagyobb a világon. Angliában és Walesben a jelenleg hatályos törvények alapján minden őrizetbe vételi eljárás során DNS-mintát vesznek az őrizetestől, és az anyag örökre a rendszerben marad, függetlenül a mintavétel okától, és attól, hogy az eljárás alá vont illetőt elítélték-e valamiért, vagy sem. Ez ugyanúgy vonatkozik a gyilkossággal gyanúsítottakra, mint azokra, akiket közlekedési vétség miatt kísérnek be egy rendőrőrsre. Az adatbankban több tízezer gyermekkorú - 10-17 év közötti - személytől is vannak minták. Skóciában törölni kell a DNS-mintát a helyi adatbankból, ha az illető ellen, akitől levették, végül nem születik elmarasztaló végzés.

Sir Steven szerint a mindenkire kötelezően kiterjesztendő DNS-adatszolgáltatás célja "abszolút szigorúan csak a bűnfelderítésre és -megelőzésre korlátozódna". A kormány első reagálásában nem zárkózott el egyértelműen a javaslattól. Tony McNulty illetékes belügyi államminiszter szerdán a BBC-nek azt mondta: jóllehet jelenleg nincsenek kormányzati tervek az adatbank teljes körűvé tételére, "az ember soha ne mondja azt, hogy soha".

A javaslat ellen azonban még kormányzati szakértők is felemelték szavukat. Stephen Bain professzor, a DNS-adatbázissal foglalkozó országos stratégiai tanács tagja kijelentette: a DNS-adatokat törvénytelen vagy akár törvényes úton is fel lehet használni olyan célokra, amelyekre "ma még nem is gondolunk ... ezt a szellemet már nem lehetne visszatuszkolni a palackba".

Tony Blair egyetértett a bővítés tervével, ám a jelenlegi miniszterelnök ellenzi, és mint szóvivője szerdán közölte, a brit kormánynak nem áll szándékában az egész ország lakosságát átfogó kötelező vagy önkéntes DNS-adatbázis létrehozása. A nagy londoni reptereken amúgy is gyakran hosszú sorok kígyóznak a vámvizsgálatnál, ezért DNS-adatok ellenőrzésével és felvételével tetézni a procedúrát komoly fennakadásokat okozna - mutatott rá a szóvivő.

Emberi jogi csoportok már korábban többször is felhívták a figyelmet a brit lakosság személyes adatainak rendkívül széleskörű állami nyilvántartására. Tavaly év végén került nyilvánosságra például az a jelentés, amely szerint Nagy-Britannia messze a legmegfigyeltebb ország az ipari demokráciák között: az országban jelenleg 4,2 millió, kifejezetten a lakosság mozgásának megfigyelésére felállított zártláncú tévékamera működik, vagyis minden 14 lakosra jut egy. Nagy-Britanniában sokkal több közterületi kamera működik, mint a jóval nagyobb területű Egyesült Államokban - állt a jelentésben. A szakértők szerint egy átlagos hétköznapon mindenkiről, aki közterületen megfordul, 300 kamera készít felvételt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hellion #33
    Te vagy az én emberem.
  • dez #32
    Biztos, hogy azt akartad írni, hogy a társadalmi problémákat egyes személyek okozzák (okozat okozói)? :)
  • Metamorfo16 #31
    Hát mindenesetre érdekes kezdeményezés, de én nem a "mindenhez jogom van" című sztorival magyarázom a nem tetszésemet.... Ha egy kódszámot rendelnek a polinukleotidláncodhoz, akkor azt valamiféleképpen vissza is lehet fejteni, és ha tárolják melletted a "hagyományos" infókat is, akkor buktad ha valaki feltöri, megszerzi, visszafejti...
    Én nem vagyok az az optimista, mint it sokan, mert már bármit el tudok képzelni erről a világról... Bármit... Szóval nem kell mindig csak a jó oldalát nézni, mert a visszaélésekre mindig is voltak, és lesznek is vevők...
    De a cikk sem teljesen pontos.... nem tér ki mindenre
  • rigidus #30
    Igy felreerthetoen hangzik: "okozat okozoit"
    JAV: "okozatot okozo szemelyeket"
  • rigidus #29
    > Sokkal inkább a többségnek van oka a félelemre.

    De ennek a tobbsegnek a faji alapon valo szelektalasa is megtortenhet ha egy ilyen adatbazis illetektelen kezekbe kerul.

    A baj azzal van, hogy a rohamosan romlo kozbiztonsag ellen nem az okozo tenyezoit probaljak minel jobban ellehetetleniteni (tarsadalmi zulles), hanem az okozatot csokkenteni, vagy az okozat okozoit utolagosan felkutatni.

    Ebbol kifolyolag ezt a fajta "bunuldozest" inkabb ahhoz lehetne hasonlitani, mint ha egy repedezo, rozsdasodo viztartalyt probalnank ugy szintentartani, hogy egyre tobb es tobb vizet probalnank bele merni ahelyett, hogy a javitasara es/vagy uj viztartalyra valo cserere oszpontositanank.
  • kvp #28
    "Az hogy valaki zsidó az genetikai alapú?"

    Ha a vallast vesszuk akkor nem, viszont ha a nephez valo tartozast akkor igen. Az egyik olyan neprol van szo amely bamulatosan jol orizte meg az eredeti genkeszletet, sok zsido kozott a mai napig kimutathato hogy melyik torzshoz tartoztak annak idejen az osei. (meglepo modon a palesztinok is hasonlo genkeszlettel rendelkeznek, tehat ok valojaban a zsidok muzulman es kereszteny vallasu rokonai)

    A problema a masodik vilaghaboruban is az volt, hogy csak a szarmazast neztek es ez alapjan valogattak. Ez volt a mai napig oly nepszeru fajelmelet alapja. Ez olyan, mint hogy minden arab osokkel rendelkezo ember terrorista. (meg ha valojaban hivo kereszteny is a csaladja kozel ketezer eve)

    Az angolok altal bevezetesre varo rendszerrel az a baj, hogy nagyon pontatlan, ugyanakkor a segitsegevel a dns kb. olyanna valik mint annak idejen a sarga csillag volt.
  • lammaer #27
    Az hogy valaki zsidó az genetikai alapú?
  • Ronny #26
    én nem hiszem, hogy ettől kellene félnünk. A világ egy teljesen más irányba indult el az elmúlt pár évtizedben. Sokkal inkább a többségnek van oka a félelemre.
  • immovable #25
    You rang M'Lord?
  • rigidus #24
    > Most gondold el, hogy mennyivel könnyebb dolga lesz egy ilyen agyament társaságnak (aki valójában megnyerte a 2.vh-t és csak látszólag veszetette el...), ha DNS mintákkal dolgozhat.

    Pont ez jutott nekem is eszembe, hogy egy ilyen adatbazisbol qrva konnyen szet lehet valogatni, hogy ki a zsido/nemzsido, cigany/nemcigany, sarga/nemsarga, stb. Ez nem csupan egy nyomozati segedezkoz, hanem egy etnikai haboru/irtogatas valodi csodafegyvere es megalapozoja is egyben. A mai vad vilagban pedig tobb mint orultseg ilyet letrehozni.