Gyurkity Péter

A DVD minőségén javítana a Toshiba

Miután cég végleg kiszállt a nagy felbontású formátumok versenyéből, új tervvel álltak elő, ami szintén elodázhatja a Blu-ray szabványra történő átállást: a hagyományos DVD minőségét hoznák fel, hi-def közeli szintre.

A Toshiba terveiről a japán Yomiuri Shimbun napilap rántotta le a leplet, néhány érdekes részlettel szolgálva az elképzeléssel kapcsolatban. Bár a pontos technikai háttér leírás ezúttal is hiányzik, maga a gondolat, hogy a hagyományos DVD-tartalmak minőségének nagyfokú javításával elodázható lehet a nagyfelbontásra történő átállás, mindenképpen figyelmet érdemel.

Erre épül ugyanis a Toshiba elképzelése, amely speciális felbontásjavító megoldással növelné a tartalmak értékét. A tervek szerint a jól ismert 720x480 NTSC, illetve 720x576 PAL felbontást 960p-ra növelnék, ami egészen pontosan 1702x960-as, illetve 1440x960-as új felbontást eredményezne. Ez már a valódi nagyfelbontáshoz (1080p, vagyis 1920x1080) közeli minőséget jelentene, ennek birtokában pedig sokan nagy valószínűséggel elhalasztanák a generációváltást és a jelenleg még meglehetősen nagy összeget kívánó beszerzéseket.

Arról sajnos nem szól a fáma, hogy pontosan miként is festene egy ilyen speciális megoldás a Toshiba mérnökeitől. Az biztos, hogy a hagyományos DVD értéke ezzel ugrásszerűen javulna, ám azt sem felejthetjük el, hogy a kompatibilitás nagy valószínűséggel nem megoldott kérdés, vagyis a megoldás kizárólag a Toshiba DVD-meghajtóin lenne elérhető - ez rögtön csökkenti a fejlesztés értékét, hiszen alapvető módon lekorlátozza a vásárlói kört.

Egy ilyen hátrány esetén pedig tovább folytatódna a Blu-ray lassú, de biztos térhódítása, amely az előrejelzések szerint 2012-re kényszeríthet ki fordulatot az optikai formátumok szegmensében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #86
    Hát azért én szükségesnek nem nevezném. Ötször többet érne egy hd műsorszórás magyarországon mint az, hogy a kibaszottsok vérgagyi tengerfilmből mit nézek meg HD-ban és mint "csak" dvd minőségben. Tudom tudom, te filmközben mindig megállitod, rázoomolsz és kielemzed a hátteret. Arra tényleg kell a BR, sőt kötelező, tehát moströgtön menj és vegyél azonnal. Csak akkor azt nem tudom, hogy miért nem teszed. (Lehet hogy mégsem annyira szükséges?)
  • willcox #85
    "Már ha tudod mire célzok." - fogalmam sincs, de az igazat megvallva nem is érdekel. Remélem, végre lekattantál rólam. Azért egy jó tanács: mielőtt legközelebb másba belekötsz, előtte alaposan ellenőrizd le, hogy mindent jól csináltál-e.
  • Mardel #84
    Legyőztél a rutinoddal.

    Már ha tudod mire célzok.
  • dez #83
    Igen, magam is írtam már itt vagy 2x. De a Cell használatát hol írják? Számomra jópont lenne.
  • dez #82
    És ki akarja ezt tenni? Inkább csak te akarod a hülyeségedet másokra erőltetni. Mivel hülyeség, amit szajkózol, hogy a BD szükségtelen. Jellemző mondat számos cikkből a neten: "A UPC HD-s adásainak elég jó a minősége - bár a Blu-ray minőségét természetesen nem éri el."
    Viszont nem kötelező megvenni! Ha te inkább DVD-t nézel a 37"-es tévéden, csak rajta!
  • willcox #81
    Na végre. Lusta is vagy, meg ostoba is, de azért még neked áll feljebb. Nevetséges.
  • csomi #80
    Semmilyen felskalazo algoritmus vagy eljaras nem lehet egyenerteku az eredeti informaciot tartalmazo keppel vagy frammel. A felbontas az megfelelo, de a semmibol nem lehet pixelt varazsolni csak becsulni esetleg. Ha ilyen modszeren torik a fejuket nalam biztos buko, de valszeg annal is aki mar belekostolt a HD izebe.
  • DrGreen #79
    Sajnos nem rémlik hol, de említették, hogy a kép valósidejű átméretezésével speciális algoritmussal (ami fejlesztés alatt? áll még) akarja egy cég megoldani a fenti problémát - ami indokolhatja a Cell chipek használatát a meghajtóban erőforrás igényessége miatt (lásd másik hírfordítás).

    Így a kompatibilitás megmaradna, és minőségromlás nélkül lenne meg a felbontásnövekedés. Ez akár hihetően is hangzik, a mostani állóképek nagyítására készült speciális programok képességeit tekintve.
    Pl.: PhotoZoom, on1 Genuin Fractal, Alien Skin Blowup, stb...
  • narumon #78
    Szerintem kapja be az aki drága és szükségtelen dolgokat akar másokra erőltetni.
  • fv #77
    Mekkora flame lett a semmiből, mi?

    "Miután cég végleg kiszállt a nagy felbontású formátumok versenyéből, új tervvel álltak elő, ami szintén elodázhatja a Blu-ray szabványra történő átállást" - A Toshiba meg bekaphatja a nagy véreres f@szt.