Berta Sándor

Súlyos válságban van a Toshiba

A japán konszern egyre nehezebb pénzügyi helyzetben van és most szeretne állami segítséget kapni.

A Toshiba nukleáris üzletága az Amerikai Egyesült Államokban 700 milliárd jenes veszteséget könyvelhetett el. Ez jóval több az eddig becsült 500 milliárd jennél. Mindez arra késztette a társaság menedzsmentjét, hogy haladéktalanul egyeztetéseket kezdjen a helyi pénzintézetekkel, elsősorban a Japán Fejlesztési Bankkal.

A nehéz helyzetben számos ötlet merült fel, így például az is, hogy leválasztják az óriáscégről a memóriachipeket gyártó üzletágat. Emellett szóba került, hogy ebben az új leányvállalatban kisebbségi részesedést szerezne a Western Digital vagy egy befektetési alap, s a vállalkozás akár tőzsdére is mehet. A Western Digital szerepvállalása esetén viszont számítani lehet versenyhivatali vizsgálatra, hiszen a két fél a globális flashmemória-piacon közel 40 százalékos, míg a merevlemezpiacon 60 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A legfontosabb hitelező pénzintézetek mindenesetre jelezték, hogy készek támogatni a konszernt, de cserébe a vezetőktől meggyőző tervet várnak, amely biztosíthatja a túlélést. A Toshiba működését a tokiói tőzsde is ellenőrzi, az elmúlt hónapokban sor került drasztikus átszervezésekre, több ezer munkahely megszüntetésére és cég bizonyos részeinek eladására. A mottó továbbra is az, hogy a társaságnak tovább kell zsugorodnia azért, hogy egyáltalán megmaradjon.

A Toshiba memóriachip-részlege SSD-meghajtókba és okostelefonokba gyárt memóriachipeket és a Samsung mögött a piac második számú szereplőjének számít. Az óriáscég elnök-vezérigazgatója, alelnöke és tanácsadója 2015 júliusában mondott le a posztjáról, miután a meghamisított mérlegeredmények miatt kirobbant a botrány.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #10
    Van legalább ezer olyan cég Japánban, mint a Toshiba. Hasonlóan "patinás" történelemmel, volumennel és debittel.
    Már "néhány" céget megmentett az állam, de milyen áron? Ha tényleg ez a cél, fel kellene számolni a kapitalizmust. Jobb lenne.
  • Fionn #9
    Nem is kell mindet, de thosiba azért nagyobb név sokkal mintse csak úgy eltűnjön a semmibe.
  • Fefy #8
    Azért a Toshiba-t ne úgy kezeld, mint egy Pistike Bt-t. Ha nem is világelső, de meghatározó szerepe van még mindig, szóval egy értelmes(nek tűnő) terv esetén én is finanszíroznám, ha lenne miből.

    Azért az nagyon nem mindegy, hogy egy több ezer embert foglalkoztató cég kér segítséget, vagy egy olyan, ahol dolgozik 5-10 fő. Utóbbit én inkább hagynám veszni, mint előbbit. Természetesen, ha nincs egy használható terve a vezetőségnek, akkor menjen a süllyesztőbe a nagy cég is.
  • Tetsuo #7
    ...Különben meg csak a pénzt viszi. A japán állam nem menthet ki minden veszteséges japán céget...
  • kvp #6
    Igen, a javasolt megoldas a ceg kvazi felszamolasa lenne, eladva (kimentve) az eppen meg nyereseges reszlegeket joreszt kulfoldi tulajdonba. Ez az amit a japan allam valamiert nem akar hagyni.
  • Kotomicuki #5
    Elhiszem, hogy a legnyereségesebb és legbiztosabb üzletágat - a memória csipgyártást - minden haszonleső leválasztaná a cégről, de az a cég biztos bukását jelentené - lásd pl: a MÁV-tól is a 2 legjövedelmezőbb üzletrésze került először magánkézbe, azóta csak azért nem nő ehhez mérten a vesztesége, mert mára már töredéke az egykor volt önmagának.
  • kvp #4
    Tobb rossz felvasarlasuk is volt, de ez a westinghouse fele nuklearis uzletag volt a legnagyobb hiba, gyakorlatilag a brit allamtol megvett ceg evtizedek ota nem volt nyereseges. Szinte minden piacon rosszul allnak, pl. az optikai meghajtogyartas is zuhan es mar bejelentkezett par kinai ceg a szabadalmaikert es a maradek tudasukert. Ezt akarja megvedeni a cegvezetes azzal hogy allami segitseget kernek.

    Persze attol meg a cegcsoport nagyresze veszteseges, meg a vasuti uzletag se megy tul jol. A gond ott van, hogy evek ota kozmetikaztak az adatokat. tehat semmi sem biztos. Az elektronikai reszleguket par eve mar a Japan allam mentette meg, ugy latszik most a maradekot is meg kellene.
  • hungi #3
    az nem szempont náluk látod... :-)
  • fonak #2
    Valszeg veszteséges volt, hiába voltak jó minőségűek a notijaik.
  • Tinman #1
    Mondjuk már akkor meghozták az első hibás döntést, amikor gyak. a teljes EU-ból kivonultak a noti üzletágukkal.

    A 2. hibás döntés meg amelyről a cikk is szól... felvásároltak egy "fekete lyuk" céget, úgy tűnik anélkül, hogy alaposabban utánajártak volna mit is vesznek.

    Szerettem a Toshibát, nálam jobban idehaza kevés ember ismerheti jobban a cég notijait, de mióta kb. leszarják az EU ügyfeleiket én azt mondom irány a felejtés homálya. Ahogy jelenleg állnak ez is vár rájuk...