Gyurkity Péter

2012-ig tartja magát a DVD

Dacára a Blu-ray HD DVD felett aratott győzelmének, az utódformátum egészen 2012-ig nem tudja majd meghódítani az optikai adathordozók szegmensét, így a DVD még további négy évig tarthatja magát.

Ezúttal az IDC szakemberei számoltak be saját előrejelzésükről, amely a hagyományos DVD-nek jósol további sikeres éveket. A korosodó szabvány uralma ugyanis a következő évtizedre is kitolódhat, mivel a Blu-ray nemhogy 2008-ban, de még az elkövetkezendő években sem tudja majd igazán felgyorsítani terjedési ütemét.

A kutatócég az elsődleges okot a nagy felbontású versenyfutás győztesének árában látja. Az asztali és PC-s írók és a média ára belátható időn belül nem csökken arra a szintre, amely a vásárlók nagy többsége számára is elfogadható lenne, így marad a lassú térhódítás, és a piac kisebb szelete feletti uralom. "A DVD-írók továbbra is az ODD-gyártók kenyerét és vaját jelentik majd. A Blu-ray győzelme ellenére idén marad a visszafogott érdeklődés a vásárlók részéről, amelyet a magas árak jelentette további negatív tényezők kísérnek majd" - magyarázta Wolfgang Schlichting, az IDC kutatási igazgatója.

A Blu-ray elfogadottsága és térhódítása az otthonokban igazán 2009-től gyorsulhat fel, ám a piac döntő többségét csak 2012-ben tudják majd lefoglalni, eközben pedig a DVD-gyártók tovább szorítják le saját termékeik árait. A DVD végre igazi tömegtermékké válik, mindennapossá a többség számára, ám ez valójában pályafutásának az utolsó szakasza.

2011-ben már egészen nyilvánvaló lesz a generációváltás folyamata, ekkor 100 millió Blu-ray készülék találhat gazdára. A három-öt éves periódus egy évre rá zárulhat le, ebben pedig az új, megfizethető árú BD-ROM meghajtók játsszák majd a főszerepet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)