SG.hu

Csak presztízs az állami notebook

A hazai intézményeknél több mint 600 ezer személyi számítógép üzemel. legalább egy PC-t valamennyi szervezet használ, de a technológiai fejlettséget tekintve jelentős különbségek figyelhetők meg a szegmensek között.

Ma már a személyi számítógépek szinte valamennyi intézményi folyamat támogatásának alapeszközeiként funkcionálhatnak, az eszközellátottság legalábbis már nem áll a szoftveres támogatás útjában. A BellResearch kutatása szerint 2004 óta teljesnek mondható az intézményi pcpenetráció. Bár az elterjedtségben nem mutatható ki elmozdulás, az állomány összetételére vonatkozó adatok mégis változásokról árulkodnak.

A kevésbé helyhez kötött, így a rugalmasabb munkavégzést támogató hordozható eszközök, amelyekre még számos szervezetben a vezetői kiváltságok megtestesítőjeként tekintenek, minden második intézményben találhatók meg. A közszféra szegmenseit jellemző eltéréseket jól tükrözi a notebookok eltérő penetrációja. Míg a központi költségvetési intézmények mindegyikében megtalálható legalább egy hordozható számítógép, addig a jellemzően hátrányosabb finanszírozási helyzetben levő egészségügyi szféra intézményeinek csak kétötödében, de a sokaság egészére vonatkozó átlagos érték is csupán 55 százalék.


Bár a legutóbbi felmérést megelőző egyéves időszakban csaknem 10 százalékkal növekedett a hordozható számítógépek penetrációja, amennyiben arányukat a teljes installált bázishoz viszonyítjuk, még mindig kevesebb mint egytizedes eredményt kapunk. Ezzel szemben az üzleti szférában, a 10 fő feletti cégek körében a jelentés ehhez hasonló, 59 százalékos penetráció mellett jóval magasabb, közel kétötödös notebookrészesedést mutat. Ezt úgy interpretálhatjuk, hogy míg a közszférában a hordozható számítógép ritkaságszámba megy [a mintegy 600 ezres installált bázisból csak körülbelül 50 ezer számítógép hordozható eszköz], addig a hazai vállalkozásoknál egyre inkább a hétköznapok része.

Az persze egyelőre megválaszolatlan kérdés marad, hogy a jellemzően helyhez kötött, fix munkaidővel jellemezhető munkakörülményeket kínáló intézményi szegmensben a hordozható gépek kecsegtetneke hasonló előnyökkel, mint a rugalmas munkavégzésre nyitottabb versenyszférában, vagy inkább presztízstényezők, esetleg a rohamosan csökkenő áraik indokolják a választásukat. A presztízshatás jelentős motiváló erejére utal, hogy míg a penetrációt tekintve a központi költségvetés a közszféra összes többi szegmensét messze megelőzi, az installált bázishoz viszonyítva koránt sincs ekkora különbség.

Az eszközszintű mobilitás élenjáróiként aposztrofálható kéziszámítógépek [pda-k] és okostelefonok [smartphone-ok] terén hasonló jellegzetességek rajzolódnak ki, mint a notebookoknál, de még markánsabbak a szegmensek közti eltérések. Összességében a közszférában ezek az eszközök unikumnak számítanak, csak az intézmények töredékénél [4 százalék] találhatók meg. Ezzel szemben a központi költségvetésből finanszírozott szegmensben 50 százalék körüli a penetráció, ami a vállalati szféra nagyvállalati szegmensének egyharmados adatánál is jócskán kedvezőbb érték.

A PDA-val vagy okostelefonnal rendelkező 600-700 intézmény harmada ebből a szegmensből kerül ki, a teljes, 3 ezer körülire tehető állomány kétharmada ezekben az intézményekben található. Noha penetráció tekintetében az intézményi szféra nem marad el a vállalati sokaság mögött, az eszközállomány méretét összehasonlítva az utóbbi toronymagasan vezet 46 ezres adatával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redfish #2
    Dehogyisnem!...

    Jáccik rajta a gyerök lövöldözőset!...

    A lényeg, hogy "ami jár, az jár!"... Vállalati (szolgálati) autó, GPS, új bútor bőrkanapéval, koloniál szekrénysor, többmilliós fizetés, szupertelefon...
    Basszus, az autóba MUSZÁJ ám éjjellátó- és hőkamera, TV- és DVD monitorok, hűtőszekrény, bőrhuzat...
    Ja, és 1 év után a többmilliós végkielégítés, no meg mindezt megkapja nevetséges áron, mert az utód ugyis új autót, bőrkanapét, notebookot, szupertelefont, stb. fog kapni.

    Emberek!
    Gazdag ország vagyunk mi, van itt pénz, csak MI nem állunk jó helyen!
    MI élvezhetjük a "megszorításokat", ezek meg néhányan a Káanánt (a mi zsebünkre).

  • god25 #1
    Presztízs! Így van. :D
    ...és 2,5 Milliárdért futnak rajta MS szoftverek.

    ...de használni egyik majom ill. gizike sem tudja. (Tisztelet a kivételnek.)