106
-
BenceYCE #106 Olvastam.
Én szétkapkodtam az enyémet. Egy 500 as meg egy 160 asom van. DVD isokat tartalmazó partíciókat 60-120gb méretűre hagytam, míg a kis progik, képek, doksikat tartalmazókat 20-30 ra hagytam. Egy esetleges defrag esetén szét unom az életem mire összekapja magát. Ha kiírok ezek közül pár progit, iso-t vagy bármit megnézhetném a lemezelérési időmet write közben. A Burn prof tech. pedig szép-jó, de egy 3000 darabra szétesett dvd iso kiírásánál megnézhetném, hogy mikor érné el a sebesség az általam ideálisnak tartott 4x-est. Megoldás lehet még ha mégis egyben hagyod, hogy írás előtt töredezettség mentesítessz. A gond az, hogy egy 500-as vinyónál 500-as partíción az irás másnap kezdődne el :) Ennél még az is jobb ha tartassz, egy 5-10 gigás partíciót üresen és az írás előtt átmásolod oda a kiírni kívánt adato(ka)t. Nem vagyok híve az egybe mindent megoldásnak. A partíciókat felfoghatod könyvtáraknak is. És kevés olyan emberel találkoztam (0) aki az 500-as partícióját egyben hagyta, majd azon belül mappák nélkül teleszórta képekkel, zenékkel, doksikkal filmekkel, stb az egészet. Biztos jó dolog az asztali kereső, de én szeretem a rendszerezettséget. Biztos az én degenerációm :) -
KarmaXXL #105 Én az ImgBurn-t használom Vistán, jóval karcsúbb, mint a Nero -
floatr #104 Ha az aero ugyanaz lenne, mint a 2003-as változata, akkor most nem lett volna gond az i915G-vel. Mellesleg ez alapján lett volna 4 évük arra h optimalizálják, ehelyett a konkurencia lépte ezt meg a nulláról. -
BlackRose #103 Ezért logikus a UNIX-ok directory rendszere, nincs C, D, A stb., hanem minden logikusan a hierarchiába mount-olva, aztán egyáltalán nem kell törödni a particiókról a betűkről sőt az sem érdekli az embert hogy több féle filesystem is egy hierarchiába van mount-olva teljesen gátlás nélkül. Nem inteligensebb ez a mérnöki munka ez a "design"? Persze a mai Windowsnál is lehet bár látszólag hasonlót csinálni, csak az a baj, hogy senki sem használja mert megszokta a féleszű A, C, D, ... -
JTBM #102 Mindenképpen érdemes egyben hagyni.
Nekem most 3 HDD és 2 DVD van a gépemben, de a C: drive helye is megvan, plusz pár virtuális drive, network drive-ok, szóval nem kellene még pár partíció... -
bbenoe #101 Daliás idők voltak! (A "tebibyte" dolgot olvastad?)
Ez ugyan kicsit off, de vajon ésszerű viselkedés ma egy 250 GB-os merevlemezt egybe partícionálni? Kell-e defragmentálni a Vistánál? Mennyi időnként? Mennyi ideig tart egy 60%-ig telt (75 GB (!) szabad területű) 250-es egység töredékmentesítése? Ja, hogy engedjem el a háttérben. Hátha nem rontja el, miközben pl. egy egy helyi SQL adatbázist kezelek... -
BenceYCE #100 Az előző hsz-omból kimaradt egy kérdés. A legnagyobb winyó amit tudott kezelni az a 32GB. A 40-es vinyóknál előjött ugyebár az a jumper ami 32gb-ra korlátozta a méretét, hogy win95-alól is használható legyen. Az elírással együtt a mondat így szólt:
...de emlékeim szerint a Win95 2 terrabyte merevlemezt volt képes kezelni.
Ez azért nem ugyan az. Nem 2 terabyte-os winyot volt képes kezelni, hanem 2 terabyte winyot. Tehát a winyók nem lehettek nagyobbak 32 gb-nál, de scsi-ra kötve az összméret nem lehetett nagyobb 2TB-nál. -
BenceYCE #99 Köszönöm a javítást! -
BlackRose #98 Megkérdezték Bill Gates-t, mi a véleménye a Vistárol, mire ő azt felelte: "...ask me that question when the next version of Windows ships..." szerintem ez mindent elmond. :) -
JTBM #97 Másnak sem megy. Király... -
JTBM #96 Nem tudom, ki b*szta el, de pár napja nem megy az Adobe Flashplayer és nem is tudom beüzemelni.
Az XP-n viszont megy.
A neten annyi thread van "Vista Flashplayer Error"-ra, hogy képtelenség kinyomozni, hogy mi lett elb*szva... -
bbenoe #95 Nyugi, ha az amcsi rendszergazdik nagyon sírnak, akkor prolongálják az XP-t. Miért hagynának az SP3-nak csak 2-3 hónapot? Lesz az egy év is... -
A1274815 #94 JTBM:
"Ezen a sz*rhatár Vistán most meg az Adobe Flashplayer döglött meg."
Az természetesen elképzelhetelen, hogy a nagy és tévedhetelen Adobe b* volna el. Esetleg Generál User Error van?
Polllen:
Érdekelne az alternatíva, mert nem vagyok oda a 7-es Neroért.
"Amúgy eszembe jutott még 1 dolog...Többen írták az oprendszer fogalmát(háttérben fut, nem veszed észre és mindent megtesz a programok megfelelő futásáért, bla-bla)...A vistában a legtöbb és legjelentősebb változások pontosan észrevehetlenek, a háttérben futnak, hogy nekünk jobb legyen...akkor miért kell sírni, hogy nem ad semmi látványos újat?"
Ha nem sírnak, akkor nem lehet a jó népet maradásra bírni (ami ugye azért jó mert a régi rendszert már eléggé ismerik és így nem kéne újat tanúlni), illetve nem lehet hírdetni a Linux-über-alles filozófiát.
P.S.: Aero már még Plex néven volt 3D felület ként jelen a 2003-ban kiadott Longhorn 4029-ben, hol volt akkor még az XGL és társai? (Videóval is alá lehet támasztani) -
Polllen #93 Köszi az infot, tudok róla, de tényleg jobb alternatívát találtam...:)
Amúgy eszembe jutott még 1 dolog...Többen írták az oprendszer fogalmát(háttérben fut, nem veszed észre és mindent megtesz a programok megfelelő futásáért, bla-bla)...A vistában a legtöbb és legjelentősebb változások pontosan észrevehetlenek, a háttérben futnak, hogy nekünk jobb legyen...akkor miért kell sírni, hogy nem ad semmi látványos újat? -
JTBM #92 Ezen a sz*rhatár Vistán most meg az Adobe Flashplayer döglött meg.
Kezd tele lenni a hócipőm, le fogom cserélni 1 év szenvedés után XP-re... -
A1274815 #91 "...(egyedül a régi nerom halt be, de nem volt nehéz ingyenes alternatívát találni)"
A 7-es Nero bizonyos kiadásai illetve az újabb kiadásai Vista kompatibilisek. -
Polllen #90 Mindig nagyon jót nevetek az ilyen "okos" embereken...Légyszives olvasd el még1x a hozzászólásom! Amit kiragadtal a programkompatibilitásról szólt...Arról, hogy mennyi minden nem fut vista alatt és hogy mennyi minden van, amit rendesen megírtak és fut minden windowson...
Amúgy Enemy Territory: Quake Wars-t (2007. okt) és Stalker-t tolom vista alatt, meglepő módon QW tavaly mikor fraps-szel teszteltem ugyannyi fpst produkált, mint xp alatt.
Vista újítások(csak néhány):
- teljesen új megjelenítési mód(igen aero)(windowsban új a linux fanoknak)
- előtöltés(tudom sok embert zavar, hogy "felzabálja" a memót, de ennek köszönhetően érezhetően gyorsabban indulnak a nagyobb alkalmazások, pl. QW és más progik meg nem lesznek lassuak)
- átrendezett start menü(, ami nekem logikusabb, mint xpben)
- többet nem írok, mert dolgozni is kell néha...:(
És hogy miért váltottam? nem azért mert az újra nyáladzom vagy mert sznob vagyok, hanem mert kellett egy legális oprendszer és nem veszek 30kért xp profot, ha ugyanennyiért megkapom az újabb kiadású windowst, ami nálam már megjelenéskor sem okozott kompatibilitási problémákat...(egyedül a régi nerom halt be, de nem volt nehéz ingyenes alternatívát találni)uh nekem megfelel a vista home premium, te viszont továbbra is *makmarci-moderated* maradsz...:P -
floatr #89 Khm, egy nagyon nagy előnye lesz az XP-vel szemben: idén nyártól már csak ezt lehet majd kapni, pont.
Minden további érv/álérv irreleváns. Ez lesz, ezt kell majd szeretni -
#88 Ütemezett defragról jut eszembe: prioritásos IO (magyarul pl defrag mellett is normálisan lehet dolgozni, HDD kerregésen kívül nem sokat lehet észrevenni). És ha valamelyik process felzabálja az összes memóriát, jóval kezelhetőbb marad, mint az XP. -
#87 Ugyan nem tartozom a megszólítottak táborába, de azért röviden válaszolok: kényelmesebb, mint az XP. Kicsit bővebben: új keresős legfőképpen annak kezelőfelülete. Tudom, XP-re is elérhető pl MS DesktopSearch és a Google megoldása (bár ezek kezelőfelülete sokkal rosszabb, mint a Vistáé), meg ne hagyjam szét a dolgaimat, s akkor "felesleges" (bár aki megkérdőjelezi a hasznosságát, az sem próbálta még ki, ez a kereső a fájlok tartalmában is keres, amely pl egyetemi jegyzeteknél jön jól, ha gyorsan meg akarok találni valamit, valamint msn logoknál, hogy nem kell egyenként végignéznem, ha keresek egy információt), de pl Startmenüből való programindítás is könnyebben megy. Previous Versions is hasznos (lenne, de épp tegnap hagyott cserben, mikor véletlenül rossz fájltípust töröltettem parancssorból, s kezdhettem újra az addigi munkát, tudom, láma én), alkalmazásonkénti hangerőszabályozásról nem is beszélve, valamint ez nem lassul be idővel, mint az XP (1 éves Vistámat HDD csere miatt húztam újra, s az újat nem érzem gyorsabbnak, mint elődjét, pedig hidd el, az kapott hideget-meleget, szar béta Security szoftvereket). -
A1274815 #86 Már párszor felsoroltam több tucatot: volt amikor a belső változásokat is, volt amikor csak azokat amivel egy felhasználó találkozik és észre is veheti, de íme:
UAC, Aero, Sandbox-os IE, Sidebar, DX10, ReadyBoost, ReadyBoot, új minőségesebb hangrendszer (alkalmazásonként szabályozható hang, igaz ehez ki kellett vágni azt a dsound-ot ami, Win98/NT4 óta velünk van és rengeteg instabilitásnak volt a forrása), normális új Autorun, gyorskeresés, új Explorer (nem IE), új átgondoltabb Start Menű, összeomlik a videókártya driver már nem kék halált látsz csak egy üzenet az alsó sarokban, Superftech, ütemezett defrag a háttérben, új hálózati központ (hálózat topológiával), aki használja új sokkal kényelmesebb és magasabb funkciónalitású ütemező, Task Manager hasznosabb infokkal tud szolgálni, mint az eddigiek és tud szolgáltatás(ok)ról folyamat(ok)ra ugrani és fordítva, Virtuális könyvtárak (elmentett keresés, dinamikus összeállításuak).
Egyenlőre ennyí jutott az eszembe, ha törném rajta a fejemet biztos tudnék még összeszedni. -
#85 például az AERO -
arrakistor #84 hát ha azért telepítettél Visztát, hogy 10-13 évvel ezelőtti játékokkal játsz, akko csak gratulálni tudok .. még szerencse, hogy nem te vagy az egyetlen aki ilyen roppantul kihasználja a Viszta újdonságait és előnyeit, amelyet rajtam kívül is már többen megkértek az itt a Visztát istenítő emberkéktől, hogy sorolják már fel, vagy LEGLALÁBB EGYETLEN NYAMVADT (!) FÍCSÖRT említsenek már meg !!!!!
Köszönöm... ígérem utána meghúzom magam ebben a topikban !!!! -
A1274815 #83 Van egy DSound WASAPI wrappel alapból a rendszerben, de szemben a WASAPI-val és az OpenAL-el és az ALchemy-vel ez nem támogatja a HW bufferelést és az EAX-et, 5.1-et támogatja, csak nem a régi HW gyorsítással összevont konstanssal kell inicializálni. Erről bővebben lehet olvasni a DXSDK ide vonatkozó dokumentációjában. -
Yv@n #82 "ugyanúgy működik továbbá a DSound továbbra is csak emuláció valamely kettő felett"
Itt valami olyan kavarás van, hogy hw 5.1 ami dsound-al ment, az vista alatt nem megy. Creative audigy-hez írt wrappert openAL-re, de máshoz nem igazán van.
Az új hang alrendszer, amiben az egyes alkalmazások hangereje külön külön állítható, kárpótol ezért a kellemetlenségért. -
Yv@n #81 Nos igen, valami ilyesmire gondoltam. 8 valótlan pont, mint ellenérv :) -
fflx #80 érdekes, hogy xp-hez vadászni kell a drivert, meg hogy nem megy fel a laptopra a xp csont nélkül... naháááát, felháborító. egyesek pedig micsoda elvárásokkal vannak. -
A1274815 #79 Még egy kicsi a DRM-ről, pedig már annyíszor leírtam, de hiába:
-drmkaud.sys és társai biztosítják a DRM rendszert (Win98 óta velünk van csak nem ilyen komponensekben csücsűlt)
-a peauth.sys (ez új, ám valójában csak a védett, azaz "nem" debugolható folyamat létrehozásáért és védett környezetéért felelős)
-mfpmp.exe (új védett folyamat), akadás mentes váltás biztosítása a feladatta csak mp3 és wma WMP11-el történű lejátszása esetén jelenik meg.
-Audio Graph Isolation Service (Win98 óta velünk van, csak eddig a direct showban bújkált, most mivel az MS lassan nyugdíjba akarja küldeni a DShow-t le kellett választani róla), processzort és memóriát mérhetően és bizonyathatóan nem eszik annyít, mint ahogy egyes anti-Vista oladakon hangoztatják.
-a DRM nem akadályoz meg abban, hogy illegális tartalmakat lejátsz vagy terjesz, sőt legális tartalamaqk lemásolását sem gátolja, kivéve ha DRM-es és valami nem kűlső cuccal probálnád megtenni.
-a DRM támogatása videó kártya driverből egyszerűbb és minden féle trükköt nélkülöz (egyszerű védett módú viselkedésből illetve a 3D-és rendel targatek alaptulajdonságaiból következik)
- a TPM nem DRM
Végezetűl 3500+-os egymagos AMD-én a wma/mp3 lejátszás minőségtől föggően 3-10% CPU használattal jár, mpg/wmv lejátszás alig magasabb CPU használattal valamivel, mint XP alatt, DivX/Xvid, stb lejátszása meg pont ugyan annyíval (ez természetesen csak WMP11 alatt értendő ha Media Player Classic-kal történik a lejátszás, nincs audio graph isolation, se mfpmp.exe), A Cereon M440-es 1,86GHz-es laptopomon, pedig kb. 2-8% CPU használéat mérhető WMp11 és mp3/wma esetén.
Mindenkinek további jó (tév)hit terjesztést kívánok és szép álmokat. -
JTBM #78 Windows alatt az MS simán készít egy olyan virtuális gépet, ami 99%-ban olyan gyors, mint az eredeti. Ami itt problémát okoz, az a memória, abból nagyon sok kell egy 2 OS-t párhuzamosan futtató gépbe. (Mondjuk Vista alatt még XP is.)
Az XP persze csak akkor fut, ha szükség van rá egy XP-s programhoz. Beletenném még azt az opciót is, hogy már az indításkor ki lehessen választani, hogy "XP mode"-ban induljon a gép, pl. ha az ember már eleve tudja, hogy játszani akar egy régi játékkal. -
A1274815 #77 " windows nt regen tartalmazott os/2-es es posix-os alrendszert is, a win16 es az ntvdm (doxbox) melett. Aztan a win2k idejeben eltunt az os/2-es es a posix-os alrendszer. Az utobbit cygwin-es csapat visszatette win32 wrapper-kent. Most a vista-val kiszedtek az ntvdm-et tehat mar csak a win16/win32/win64 alrendszerek vannak benne, bar opciokent felrakhato az ms fele posix is. A win7 eseten meg csak az alap kernel lesz fent alrendszerek nelkul, tehat a win64-et is csak akkor kell felrakni ha kell. (meg a win32-ot ha nem csak vista64 windows live only jatekokkal akarunk jatszani)"
A 32 bites Vista-ban van NTVDM és WoW32 (Win16 on Win32), a 64 bitesből mindkető hiányzik csak Win64 van és WoW64 (Win32 on Win64). XP-ből dobbták ki az OS/2 és a POSIX futtó-alrendszert. (Server 2k3-ban visszajött SFU néven R2-es ben benne is van nem kell letölteni a netről, Vista Enterprise és Ultimate változatokban pedig SUA név alatt érhető el)
A Vista nem Winnt3 kermnel-rel van hanem a sáját 6-osával, ami az 5-ös tovább fejlesztése. Egy kis összehasonlítás:
-Winn3.x: csrss.exe (Win32 futtató-alrendszer szíve) futtatja a videókártya driver nagyobb user módú komponensét, mely a winsrv.dll-hez kapcsolódik, kernel módpan pedig ott van a miniport driver a kártyához, még nem WDM-es a driver modellje
-Winnt4: A videó kártya driver korábban user módban futó komponensét mostatól a Win32k.sys-hez csatalkozva kernelmódban végzi (XPDDM). Megjelenik a kedetleges WDM (Windows Driver Modell)
-Winnt5: A videókártya driver modell csak ránc felvarrást kap (Win32k.sys-be belekerűl a D3D támogatás, AGP támogatást külön driverbe helyezik át). Megjelenik a végleges WDM
-Winnt5.1/5.2: a téma és a GDI+ támogatást opciónálisan hozzá csapják az XPDDM-hez.
-Winnt6: megjelenik az új WDDM, amely úgy működik, hogy minden 3D-t (WPF, OpenGL, D3D) hazsnáló progihoz tartozik egy teljes értékű user módú driver, mely üzenetek küld a kernel módú komponensnek, a kernel módú komponens csökkentett funkcionalitású (IO, kommunikáció vetzzérlése, usermodú üzenet csomagok szétdarabolása és végrehajtása) a korábbiakhoz képest ám új szerep körrel bővűl (biztosítani kell az interface-t, a GPU ütemezéshez és a memória műveletekhez). A kernel módban található egy speciális modul mely ütemezést és a virtuális memória kezelést biztosít (DXGKrnl.sys) valamint ú.n. shared surface támogatást OpenGL és D3D alaklmazások között (első sorban a DWM számára), továbbá néhány komponens a 2D megvalósításához (Win32k.sys, cdd.dll, DXG.sys). A hang rendszernél kidobbták a régit és helyette új sokkal inkább user módban működő WaveRT modellt vezetekbe (működési elve hasnló az OpenAL-éhez). Továbbá lecserélték az AGP driver interface-t és még néhány rendszer közeli driverét (IDE, SCSI, SATA, stb), bevezették a User Mode Driver Framework-ot, lecserélték a hálózati inetface-t, de a driverek többsége még mindig WDM (igaz már bővített, de a régiek is működnek). Továbbá XP-s hang és videó kártya driverek is működő képessek bizonyos limitációkkal (XP-s videó kártya driver esetén nincs 3D felület és DX10 illetve D3D9Ex sincs. XP-és hang kártya driver esetén különösebb változást nem fogunk tapasztalni, OpenAL/WASAPI ugyanúgy működik továbbá a DSound továbbra is csak emuláció valamely kettő felett) -
#76 Ja, akkor az nem is számít -
bbenoe #75 Rémlett, hogy csak a Win98SE-ben volt "natív" fat32... Olyan régen volt...
A Win2000 nyűgei is...
-
L3zl13 #74 Szerintem meg te kevered a dolgot.
Win95 nem is ismerte a FAT32-t. Csak a később OSR2 változatba tették már bele, de ott még (mint az egész OSR2) elég bugos volt.
Win98-ban nem volt 32GB-s korlát a partició méretére. Volt egy 127GB-s korlát, ami egyrészt a megvalósításból adódott, de mivel egyébként sem támohatta a 48 bites LBA-t, ezért nem volt jelentősége.
A Win2000 pedig, bár kezelte a 32GB-nél nagyobb particiókat, nem tudtál ilyet létrehozni a saját particionáló/formázó progijával. Ha nagyobb particiót akartál, akkor csak az NTFS-t választhattad. -
bbenoe #73 Hogy ne legyek off, először
KVP-nek sokban igaza van. De virtuális gépekről azóta lehet beszélni, amióta az x86 CPU-k teljesítménye túlnőtt az igényeken. (ma csak a játékoknak kell a kakaó a felhasználói gépeken). Azelőtt az emulátor a használhatatlanságig lassította az alkalmazást.
És most a terabájtról:
http://en.wikipedia.org/wiki/Terabyte
El kell olvasni ezt a linket végig. Kiderül belőle (én is meglepődtem) hogy az 1000 GB a terabájt, az 1024 GB-nak _más a neve_: "tebibyte". És ezt a szabványügyi szervezetek javasolják!
A marketingesek megint győztek. Igen, az IT-ben a 2 hatványok voltak, amíg a kereskedők el nem kezdtek játszani vele (hogy ugye az 1024 megabájtos merevlemezen 1,2 decimális megabájt adat fér el...) -- és most tessék, már más a neve a köznépi és az informatikai mennyiségeknek...
-
#72 24 giga az kb 5 DVD , vagy 30 film divx-ben -
#71 24 GB ide vagy oda mit számít -.- -
kvp #70 "Hangsúlyozom, hogy ezen a panelon csak olyan dolgokat lehetne kikapcsolni, ami csak meggyorsítaná a gépet, tehermentesítené akkor, amikor játszani szeretnénk, vagy csak grafikai munkát akarunk végezni"
Ez a szoftver elerheto a microsoft developer network-rol power toys neven, bar a legtobb embernek nem igazan van ra szuksege, mivel az opciok szetszorva is elerhetoek a vezerlopult kulonbozo reszein.
"Ott a pont. Nem szabadna egy új OS-be a régieket belegányolni, hanem helyette egy wmware szerű programmal a régi OS kerneleket bele kellene tenni az új OS-be és ha régi OS-re írt programot akar valaki futtatni, azt megteheti egy virtuális gépen. Természetesen csak opcióként v. igény szerint telepítve."
Az apple ezt csinalja. A powerpc-ken csak emulatorobol futott az m86k-s kod. Az x86-os apple pc-ken mar csak emulatorbol fut a ppc-s kod, tehat az m86k-s kodot egy ppc-s emulatorban futo emulator futtatja macos9 alatt (macos classic).
A windows nt regen tartalmazott os/2-es es posix-os alrendszert is, a win16 es az ntvdm (doxbox) melett. Aztan a win2k idejeben eltunt az os/2-es es a posix-os alrendszer. Az utobbit cygwin-es csapat visszatette win32 wrapper-kent. Most a vista-val kiszedtek az ntvdm-et tehat mar csak a win16/win32/win64 alrendszerek vannak benne, bar opciokent felrakhato az ms fele posix is. A win7 eseten meg csak az alap kernel lesz fent alrendszerek nelkul, tehat a win64-et is csak akkor kell felrakni ha kell. (meg a win32-ot ha nem csak vista64 windows live only jatekokkal akarunk jatszani) -
bbenoe #69 http://en.wikipedia.org/wiki/Terabyte -
#68 "Terabájt = 1000 GB"
Ha infós vagy ezt gondold át egy kicsit pontosabban ^^ -
#67 Ha a grafikus felület alatt egy kék háttért értesz (meg sem tudod változtatni) és egyetlen ablakot. Akkor igen.