Gartner: a Windows összerogy saját súlya alatt
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Én szétkapkodtam az enyémet. Egy 500 as meg egy 160 asom van. DVD isokat tartalmazó partíciókat 60-120gb méretûre hagytam, míg a kis progik, képek, doksikat tartalmazókat 20-30 ra hagytam. Egy esetleges defrag esetén szét unom az életem mire összekapja magát. Ha kiírok ezek közül pár progit, iso-t vagy bármit megnézhetném a lemezelérési idõmet write közben. A Burn prof tech. pedig szép-jó, de egy 3000 darabra szétesett dvd iso kiírásánál megnézhetném, hogy mikor érné el a sebesség az általam ideálisnak tartott 4x-est. Megoldás lehet még ha mégis egyben hagyod, hogy írás elõtt töredezettség mentesítessz. A gond az, hogy egy 500-as vinyónál 500-as partíción az irás másnap kezdõdne el 😊 Ennél még az is jobb ha tartassz, egy 5-10 gigás partíciót üresen és az írás elõtt átmásolod oda a kiírni kívánt adato(ka)t. Nem vagyok híve az egybe mindent megoldásnak. A partíciókat felfoghatod könyvtáraknak is. És kevés olyan emberel találkoztam (0) aki az 500-as partícióját egyben hagyta, majd azon belül mappák nélkül teleszórta képekkel, zenékkel, doksikkal filmekkel, stb az egészet. Biztos jó dolog az asztali keresõ, de én szeretem a rendszerezettséget. Biztos az én degenerációm 😊
\"...köztudott hogy ha a torrent kliensek hibát észlelnek lezárják a merevlemezt!!!!és hát velem is ez történt utána vetem egy másik vinyót...\" #21196 XD
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Nekem most 3 HDD és 2 DVD van a gépemben, de a C: drive helye is megvan, plusz pár virtuális drive, network drive-ok, szóval nem kellene még pár partíció...
Ez ugyan kicsit off, de vajon ésszerû viselkedés ma egy 250 GB-os merevlemezt egybe partícionálni? Kell-e defragmentálni a Vistánál? Mennyi idõnként? Mennyi ideig tart egy 60%-ig telt (75 GB (!) szabad területû) 250-es egység töredékmentesítése? Ja, hogy engedjem el a háttérben. Hátha nem rontja el, miközben pl. egy egy helyi SQL adatbázist kezelek...
...de emlékeim szerint a Win95 2 terrabyte merevlemezt volt képes kezelni.
Ez azért nem ugyan az. Nem 2 terabyte-os winyot volt képes kezelni, hanem 2 terabyte winyot. Tehát a winyók nem lehettek nagyobbak 32 gb-nál, de scsi-ra kötve az összméret nem lehetett nagyobb 2TB-nál.
\"...köztudott hogy ha a torrent kliensek hibát észlelnek lezárják a merevlemezt!!!!és hát velem is ez történt utána vetem egy másik vinyót...\" #21196 XD
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Az XP-n viszont megy.
A neten annyi thread van "Vista Flashplayer Error"-ra, hogy képtelenség kinyomozni, hogy mi lett elb*szva...
"Ezen a sz*rhatár Vistán most meg az Adobe Flashplayer döglött meg."
Az természetesen elképzelhetelen, hogy a nagy és tévedhetelen Adobe b* volna el. Esetleg Generál User Error van?
Polllen:
Érdekelne az alternatíva, mert nem vagyok oda a 7-es Neroért.
"Amúgy eszembe jutott még 1 dolog...Többen írták az oprendszer fogalmát(háttérben fut, nem veszed észre és mindent megtesz a programok megfelelõ futásáért, bla-bla)...A vistában a legtöbb és legjelentõsebb változások pontosan észrevehetlenek, a háttérben futnak, hogy nekünk jobb legyen...akkor miért kell sírni, hogy nem ad semmi látványos újat?"
Ha nem sírnak, akkor nem lehet a jó népet maradásra bírni (ami ugye azért jó mert a régi rendszert már eléggé ismerik és így nem kéne újat tanúlni), illetve nem lehet hírdetni a Linux-über-alles filozófiát. <#kacsint>#kacsint>
P.S.: Aero már még Plex néven volt 3D felület ként jelen a 2003-ban kiadott Longhorn 4029-ben, hol volt akkor még az XGL és társai? (Videóval is alá lehet támasztani)
Amúgy eszembe jutott még 1 dolog...Többen írták az oprendszer fogalmát(háttérben fut, nem veszed észre és mindent megtesz a programok megfelelõ futásáért, bla-bla)...A vistában a legtöbb és legjelentõsebb változások pontosan észrevehetlenek, a háttérben futnak, hogy nekünk jobb legyen...akkor miért kell sírni, hogy nem ad semmi látványos újat?
Kezd tele lenni a hócipõm, le fogom cserélni 1 év szenvedés után XP-re...
A 7-es Nero bizonyos kiadásai illetve az újabb kiadásai Vista kompatibilisek.
Amúgy Enemy Territory: Quake Wars-t (2007. okt) és Stalker-t tolom vista alatt, meglepõ módon QW tavaly mikor fraps-szel teszteltem ugyannyi fpst produkált, mint xp alatt.
Vista újítások(csak néhány):
- teljesen új megjelenítési mód(igen aero)(windowsban új a linux fanoknak)
- elõtöltés(tudom sok embert zavar, hogy "felzabálja" a memót, de ennek köszönhetõen érezhetõen gyorsabban indulnak a nagyobb alkalmazások, pl. QW és más progik meg nem lesznek lassuak)
- átrendezett start menü(, ami nekem logikusabb, mint xpben)
- többet nem írok, mert dolgozni is kell néha...😞
És hogy miért váltottam? nem azért mert az újra nyáladzom vagy mert sznob vagyok, hanem mert kellett egy legális oprendszer és nem veszek 30kért xp profot, ha ugyanennyiért megkapom az újabb kiadású windowst, ami nálam már megjelenéskor sem okozott kompatibilitási problémákat...(egyedül a régi nerom halt be, de nem volt nehéz ingyenes alternatívát találni)uh nekem megfelel a vista home premium, te viszont továbbra is *makmarci-moderated* maradsz...😛
Minden további érv/álérv irreleváns. Ez lesz, ezt kell majd szeretni
/*WTF?!*/
/*WTF?!*/
UAC, Aero, Sandbox-os IE, Sidebar, DX10, ReadyBoost, ReadyBoot, új minõségesebb hangrendszer (alkalmazásonként szabályozható hang, igaz ehez ki kellett vágni azt a dsound-ot ami, Win98/NT4 óta velünk van és rengeteg instabilitásnak volt a forrása), normális új Autorun, gyorskeresés, új Explorer (nem IE), új átgondoltabb Start Menû, összeomlik a videókártya driver már nem kék halált látsz csak egy üzenet az alsó sarokban, Superftech, ütemezett defrag a háttérben, új hálózati központ (hálózat topológiával), aki használja új sokkal kényelmesebb és magasabb funkciónalitású ütemezõ, Task Manager hasznosabb infokkal tud szolgálni, mint az eddigiek és tud szolgáltatás(ok)ról folyamat(ok)ra ugrani és fordítva, Virtuális könyvtárak (elmentett keresés, dinamikus összeállításuak).
Egyenlõre ennyí jutott az eszembe, ha törném rajta a fejemet biztos tudnék még összeszedni.
Köszönöm... ígérem utána meghúzom magam ebben a topikban !!!! <#falbav>#falbav><#banplz>#banplz><#eplus2>#eplus2>
Ki nem szarja le a Visztát?
Itt valami olyan kavarás van, hogy hw 5.1 ami dsound-al ment, az vista alatt nem megy. Creative audigy-hez írt wrappert openAL-re, de máshoz nem igazán van.
Az új hang alrendszer, amiben az egyes alkalmazások hangereje külön külön állítható, kárpótol ezért a kellemetlenségért.
\"Kinézet hajhászó átlagfelhasználó\" by GyP
-drmkaud.sys és társai biztosítják a DRM rendszert (Win98 óta velünk van csak nem ilyen komponensekben csücsûlt)
-a peauth.sys (ez új, ám valójában csak a védett, azaz "nem" debugolható folyamat létrehozásáért és védett környezetéért felelõs)
-mfpmp.exe (új védett folyamat), akadás mentes váltás biztosítása a feladatta csak mp3 és wma WMP11-el történû lejátszása esetén jelenik meg.
-Audio Graph Isolation Service (Win98 óta velünk van, csak eddig a direct showban bújkált, most mivel az MS lassan nyugdíjba akarja küldeni a DShow-t le kellett választani róla), processzort és memóriát mérhetõen és bizonyathatóan nem eszik annyít, mint ahogy egyes anti-Vista oladakon hangoztatják.
-a DRM nem akadályoz meg abban, hogy illegális tartalmakat lejátsz vagy terjesz, sõt legális tartalamaqk lemásolását sem gátolja, kivéve ha DRM-es és valami nem kûlsõ cuccal probálnád megtenni.
-a DRM támogatása videó kártya driverbõl egyszerûbb és minden féle trükköt nélkülöz (egyszerû védett módú viselkedésbõl illetve a 3D-és rendel targatek alaptulajdonságaiból következik)
- a TPM nem DRM
Végezetûl 3500+-os egymagos AMD-én a wma/mp3 lejátszás minõségtõl föggõen 3-10% CPU használattal jár, mpg/wmv lejátszás alig magasabb CPU használattal valamivel, mint XP alatt, DivX/Xvid, stb lejátszása meg pont ugyan annyíval (ez természetesen csak WMP11 alatt értendõ ha Media Player Classic-kal történik a lejátszás, nincs audio graph isolation, se mfpmp.exe), A Cereon M440-es 1,86GHz-es laptopomon, pedig kb. 2-8% CPU használéat mérhetõ WMp11 és mp3/wma esetén.
Mindenkinek további jó (tév)hit terjesztést kívánok és szép álmokat.
Az XP persze csak akkor fut, ha szükség van rá egy XP-s programhoz. Beletenném még azt az opciót is, hogy már az indításkor ki lehessen választani, hogy "XP mode"-ban induljon a gép, pl. ha az ember már eleve tudja, hogy játszani akar egy régi játékkal.
A 32 bites Vista-ban van NTVDM és WoW32 (Win16 on Win32), a 64 bitesbõl mindketõ hiányzik csak Win64 van és WoW64 (Win32 on Win64). XP-bõl dobbták ki az OS/2 és a POSIX futtó-alrendszert. (Server 2k3-ban visszajött SFU néven R2-es ben benne is van nem kell letölteni a netrõl, Vista Enterprise és Ultimate változatokban pedig SUA név alatt érhetõ el)
A Vista nem Winnt3 kermnel-rel van hanem a sáját 6-osával, ami az 5-ös tovább fejlesztése. Egy kis összehasonlítás:
-Winn3.x: csrss.exe (Win32 futtató-alrendszer szíve) futtatja a videókártya driver nagyobb user módú komponensét, mely a winsrv.dll-hez kapcsolódik, kernel módpan pedig ott van a miniport driver a kártyához, még nem WDM-es a driver modellje
-Winnt4: A videó kártya driver korábban user módban futó komponensét mostatól a Win32k.sys-hez csatalkozva kernelmódban végzi (XPDDM). Megjelenik a kedetleges WDM (Windows Driver Modell)
-Winnt5: A videókártya driver modell csak ránc felvarrást kap (Win32k.sys-be belekerûl a D3D támogatás, AGP támogatást külön driverbe helyezik át). Megjelenik a végleges WDM
-Winnt5.1/5.2: a téma és a GDI+ támogatást opciónálisan hozzá csapják az XPDDM-hez.
-Winnt6: megjelenik az új WDDM, amely úgy mûködik, hogy minden 3D-t (WPF, OpenGL, D3D) hazsnáló progihoz tartozik egy teljes értékû user módú driver, mely üzenetek küld a kernel módú komponensnek, a kernel módú komponens csökkentett funkcionalitású (IO, kommunikáció vetzzérlése, usermodú üzenet csomagok szétdarabolása és végrehajtása) a korábbiakhoz képest ám új szerep körrel bõvûl (biztosítani kell az interface-t, a GPU ütemezéshez és a memória mûveletekhez). A kernel módban található egy speciális modul mely ütemezést és a virtuális memória kezelést biztosít (DXGKrnl.sys) valamint ú.n. shared surface támogatást OpenGL és D3D alaklmazások között (elsõ sorban a DWM számára), továbbá néhány komponens a 2D megvalósításához (Win32k.sys, cdd.dll, DXG.sys). A hang rendszernél kidobbták a régit és helyette új sokkal inkább user módban mûködõ WaveRT modellt vezetekbe (mûködési elve hasnló az OpenAL-éhez). Továbbá lecserélték az AGP driver interface-t és még néhány rendszer közeli driverét (IDE, SCSI, SATA, stb), bevezették a User Mode Driver Framework-ot, lecserélték a hálózati inetface-t, de a driverek többsége még mindig WDM (igaz már bõvített, de a régiek is mûködnek). Továbbá XP-s hang és videó kártya driverek is mûködõ képessek bizonyos limitációkkal (XP-s videó kártya driver esetén nincs 3D felület és DX10 illetve D3D9Ex sincs. XP-és hang kártya driver esetén különösebb változást nem fogunk tapasztalni, OpenAL/WASAPI ugyanúgy mûködik továbbá a DSound továbbra is csak emuláció valamely kettõ felett)
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
A Win2000 nyûgei is...
Win95 nem is ismerte a FAT32-t. Csak a késõbb OSR2 változatba tették már bele, de ott még (mint az egész OSR2) elég bugos volt.
Win98-ban nem volt 32GB-s korlát a partició méretére. Volt egy 127GB-s korlát, ami egyrészt a megvalósításból adódott, de mivel egyébként sem támohatta a 48 bites LBA-t, ezért nem volt jelentõsége.
A Win2000 pedig, bár kezelte a 32GB-nél nagyobb particiókat, nem tudtál ilyet létrehozni a saját particionáló/formázó progijával. Ha nagyobb particiót akartál, akkor csak az NTFS-t választhattad.
KVP-nek sokban igaza van. De virtuális gépekrõl azóta lehet beszélni, amióta az x86 CPU-k teljesítménye túlnõtt az igényeken. (ma csak a játékoknak kell a kakaó a felhasználói gépeken). Azelõtt az emulátor a használhatatlanságig lassította az alkalmazást.
És most a terabájtról:
http://en.wikipedia.org/wiki/Terabyte
El kell olvasni ezt a linket végig. Kiderül belõle (én is meglepõdtem) hogy az 1000 GB a terabájt, az 1024 GB-nak _más a neve_: "tebibyte". És ezt a szabványügyi szervezetek javasolják!
A marketingesek megint gyõztek. Igen, az IT-ben a 2 hatványok voltak, amíg a kereskedõk el nem kezdtek játszani vele (hogy ugye az 1024 megabájtos merevlemezen 1,2 decimális megabájt adat fér el...) -- és most tessék, már más a neve a köznépi és az informatikai mennyiségeknek...
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Ez a szoftver elerheto a microsoft developer network-rol power toys neven, bar a legtobb embernek nem igazan van ra szuksege, mivel az opciok szetszorva is elerhetoek a vezerlopult kulonbozo reszein.
"Ott a pont. Nem szabadna egy új OS-be a régieket belegányolni, hanem helyette egy wmware szerû programmal a régi OS kerneleket bele kellene tenni az új OS-be és ha régi OS-re írt programot akar valaki futtatni, azt megteheti egy virtuális gépen. Természetesen csak opcióként v. igény szerint telepítve."
Az apple ezt csinalja. A powerpc-ken csak emulatorobol futott az m86k-s kod. Az x86-os apple pc-ken mar csak emulatorbol fut a ppc-s kod, tehat az m86k-s kodot egy ppc-s emulatorban futo emulator futtatja macos9 alatt (macos classic).
A windows nt regen tartalmazott os/2-es es posix-os alrendszert is, a win16 es az ntvdm (doxbox) melett. Aztan a win2k idejeben eltunt az os/2-es es a posix-os alrendszer. Az utobbit cygwin-es csapat visszatette win32 wrapper-kent. Most a vista-val kiszedtek az ntvdm-et tehat mar csak a win16/win32/win64 alrendszerek vannak benne, bar opciokent felrakhato az ms fele posix is. A win7 eseten meg csak az alap kernel lesz fent alrendszerek nelkul, tehat a win64-et is csak akkor kell felrakni ha kell. (meg a win32-ot ha nem csak vista64 windows live only jatekokkal akarunk jatszani)
Ha infós vagy ezt gondold át egy kicsit pontosabban ^^
+1 login képernyõ is csilli-villi (minek?).
Semmi más nincs.
Belépsz login képernyõn, majd fogad egy üres asztal, nincs start menü, nincs tálca, se semmi, csak egy konzol és mindent ott csinálsz. Notepad scriptek írására van illetve szöveges állományok olvasására. Az elõbb említett ablakokat is megfelelõ paranccsal indíthatod.
Ember, neked Linux kell 😊
Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petőfi Sándor/
Késõbb, a Win2000 környékén a FAT32 lett az univerzális, amit még a Linux is tudott írni-olvasni, sõt, futott is róla 1-2 disztribúció, ha a perverz használója ezt akarta (ma, az NTFS-sel nem ennyire barátságosak a Linuxok... legalábbis alapértelmezésben nem.)
A cikk (a gartneresek megnyilvánuása) tulajdonképpen utánlövés annak a közhangulatnak, hogy nem nagyon kell a Vista a nagy és közepes fogyasztóknak, a noteszgépesekre meg rálõcsölik -- talán utána kellene érdeklõdni, hogy közismert legyen: a Microsoft (Magyarország is) elõnyösebb feltételekkel adja a Vistát, mint az XP-t, a hardveres meg hülye lesz lemondani még arról a gépenként néhány ezer forintról is.
Ja és még nem volt olyan új laptop amire ne lehetett volna xp tenni (max kell az ich8).
lehet drivereket találni csak sokszor keresni kell.
Egyszerû felhasználóként javasolnám az új oprendszerekbe beépíteni, egy olyan grafikus, jól áttekinthetõ panelt a tálcán, mint amivel a "csilivilit" lehet már mostanság is állítgatni! Na annál jobbat!😊 Valami grafikus regedit félét! Az összes, de csak olyan szolgáltatást, melynek nélkülözése nem bénítja meg a rendszer mûködését az alapvetõ igényeken kívül, KI és esetleg a késõbbiekben, ha úgy gondolja az ember vissza, tehát BE tudja kapcsolni KI/BE gombbal. Az alaphelyzet lenne a full. Ebbe beleértem a Windows feladatkezelõ: folyamatok, msconfig - szelektív indítás "ákom-bákom.exe, dll-k. érthetõ leírását is. Mi történik, milyen szolgáltatás nem lesz elérhetõ kikapcsolása esetén... Figyelné és vizsgálná a késõbb telepített programokat is és a szándékos használaton kívül, amik ezek közül még is a háttérben futkároznak, leállíthatók lennének, amennyiben nem okoznak problémát. Nagyon egyszerû, áttekinthetõ, egyértelmû felületre gondolok: Név, leírás hozzá, Ki/Be gomb, %-os megjelenítés, hogy mennyi energiát takarítunk meg.
Hangsúlyozom, hogy ezen a panelon csak olyan dolgokat lehetne kikapcsolni, ami csak meggyorsítaná a gépet, tehermentesítené akkor, amikor játszani szeretnénk, vagy csak grafikai munkát akarunk végezni, stb. Ezeket a kikapcsolt dolgokat alul listázná, esetleg összesítve, százalékosan mérhetné a rendszererõ spórolását, néha figyelmeztetne. Minden egyes leállítható programot, funkciót érthetõen leírna és fejreállás nélkül ki-be lehetne õket kapcsolgatni! Láttam ilyen hasonló kis progit (XP-AntiSpy) néven. Haladó felhasználók részére is lenne külön, mondjuk advanced mód, amiben már olya dolgokat is kilehet lõni, ami más programok mûködésére is hatással lennének, ezt viszont „sikítva” jelezné és listázná is. Megvalósítható? Milyen jó dolog lenne, ha a szerviz csomagokba beleépítenék, vagy letölthetõ formában még jó állapotú, korábbi windowsokhoz hozzáadható lenne ez a kiemelt tálcán található („saját erõ – tartalékok”😉 nevü gomb! Sok problémát megelõzne, talán nem kéne hat fajta op rendszert fejleszteni, a felhasználó döntené el, hogy miket használ az elérhetõ lehetõségekbõl és ez nem korlátozódna ilyen dolgokra, mint legyen-e árnyékolása a betûknek, vagy nem, stb. Tudom, hogy hasonló funkcik már integrálva vannak ide-oda a windows-ba, de nem találom elégségesnek.
Koncentráltan, egyszerû módon, kéne megvalósítani!
Ha jó ötletnek tartjátok, akkor finomítsátok és juttassátok el oda, ahol érdemben tudnak tenni érte! 😊 Üdvözlettel 1 felhasználó!
Ma pl. nekem csak az XP kernel lenne fel a gépemen, mert annál régebbi programokat nem futtatok. DOS v. Win2000 v. win98 nem kellene.
A Software gyártóknak pedig ezzel párhuzamosan ki kellene dolgozni az XP mellett a Vista verziót. Mivel az MS fejlesztõ rendszereket is készít, ezért ez lehet, hogy egy sima újrafordítás lenne, kisebb javítgatásokkal...
Ettõl függetlenül én jobban örülnék annak, ha telepítéskor választhatnék, de addig nincs, megoldom másképpen.
A kompatibilitásról is sokat lehet vitázni, hogy szemét új windowson már nem fut ez-az, de például hétvégén vista alatt játszottam a Resident Evil 1-gyel(1995)...Elõtte meg a Command & Conquer 1-gyel...Mindkét játék 95-98 környékén készült és fura módon fut, mert a készítõi vették a fáradtságot, hogy a szabványnak megfelelõen készítsenek programot...(nem csak win98-ra vagy nem csak xp-re írták) mert pl a Manhunt meg se nyikkan vistán, bár a megjelenésekor már lehetett tudni ezt-azt róla...
A vista atomlassúságát meg egyszer már én is szeretném megtapasztalni, mert nálam olyan mint az xp...És agyontelepítve mindennel is ugyanolyan sebességû, mint installkor...
\"Now, let\'s kill that fucking band. ... Fuck you everybody, good night! \"
3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.