Alex

Három új készüléket jelentett be a Nokia

A barcelonai mobil világkongresszuson a finn cég három, telefonálásra is alkalmas eszközzel rukkolt elő.

Nokia 6210 Navigator

Ez a vállalat első olyan GPS-sel felszerelt mobilkészülékét, amely a gyalogosok navigálása céljából beépített iránytűvel is rendelkezik. A beépített iránytűt az irányváltoztatást illetve a készülék állásának változását érzékelő "gyorsulásmérővel" kombinálták, így sétálás közben is könnyen követhető a térkép. A készülék elforgatásakor a térkép automatikusan tartja az eredeti irányt. A beépített Nokia Maps 2.0 alkalmazás kidolgozza a kívánt célállomásig vezető leggyorsabb utat, amelyet megjelenít a térképen. A 3.5G kapcsolatnak köszönhetően az egyes látnivalókkal kapcsolatos részletes információk, például a telefonszámok vagy az internetcímek csak egy kattintásnyira vannak.

"A személyes navigáció piaca rohamosan bővül, a mobiltelefonos navigáció pedig a piac leggyorsabban növekvő területe. A Canalys közelmúltban készült piackutatása szerint a mobiltelefon-használók több mint 60 százaléka szeretné, ha készülékén navigáció is szerepelne" - mondta Markku Suomi, a Nokia Connect készülékkategóriájának vezetője. "A Nokia 6210 Navigator a mobilnavigáció következő generációját hozza el a széles fogyasztói rétegek számára. A mobiltelefon-használók világszerte egy olyan készülékkel élvezhetik a navigáció nyújtotta előnyöket, amely az útbaigazítás mellett még kommunikációra is képes."


Nokia 6210 Navigator

Az autóban is könnyen navigálhatunk a készülék gyárilag telepített, egy gombnyomásra működő navigációjának, a teljes körű beszédhangos útbaigazításnak és a házilag felszerelhető autóskészletnek köszönhetően. Ha a felhasználó elvéti a kanyart, a készülék automatikusan új útvonalat tervez. Támogatja az A-GPS (assisted GPS) rendszert, amellyel a GPS adóvevő pillanatok alatt eléri a műholdakat. A készülék a dobozból kivéve azonnal, akár SIM-kártya nélkül is használható. 1 GB-os memóriakártyáján gyárilag telepített helyi térképek találhatók, a térképfrissítések pedig a fogyasztói ár részét képezik. A felhasználók további díjért a Nokia Maps alkalmazáson keresztül prémium tartalomszolgáltatók multimédiás városkalauzait vásárolhatják meg, a maps.nokia.com címen pedig újabb térképeket tölthetnek le ingyenesen.

Emellett persze böngészhetünk az interneten, használhatjuk az azonnali üzenetküldést, az e-mailt és a widgeteket. A készülék emellett egy 3,2 megapixeles kamerát, egy MP3 lejátszót és sztereó FM rádiót is tartalmaz. A telefon az S60 szoftveren alapul, így a felhasználók a már a készüléken lévő programok mellé több ezer új alkalmazást tölthetnek le és használhatnak. Szállítása a tervek szerint 2008 harmadik negyedévében indul, fogyasztói ára pedig adók és kedvezmények nélkül körülbelül 300 euró lesz.

Nokia 6220 classic

A Nokia 6220 classic szintén egy teljes körű szolgáltatást nyújtó készülék, mely a cég közleménye szerint "újraértelmezi a megosztás fogalmát". Ez azt takarja, hogy a telefon kamerájával készített fényképeket és videofelvételeket felcímkézhetjük és megszerkeszthetjük, végül a hálózaton keresztül, telefonról telefonra küldhetjük, vagy akár egy tévéképernyőn is megoszthatjuk egymással.

A masina csúcspontját a Xenon vakus és Carl Zeiss objektíves 5 megapixeles kamera jelenti, amely a cég szerint a piac számos, kizárólag fotózásra használható digitális fényképezőgépével felveszi a versenyt . A HSDPA kapcsolaton keresztül közvetlenül a telefonról frissíthetjük a blogokat és tölthetjük fel a videofelvételeket vagy fotókat közösségi oldalunkra vagy egy képmegosztóra. Az A-GPS funkciónak köszönhetően a fényképeket földrajzi címkékkel láthatjuk el, így azok könnyebben kereshetők és megoszthatók lesznek. A fotókat a beépített TV-out funkció segítségével megnézhetjük a tévéképernyőn, Bluetooth-on telefonról telefonra küldhetjük, vagy megjeleníthetjük a telefon 2,2 collos kijelzőjén.


Nokia 6220 classic

"A Nokia 6220 classic a web 2.0-val ismerkedőknek és a bloggereknek egyaránt segítséget nyújt a könnyű fényképezéshez, videózáshoz, a felvételek elmentéséhez és megosztásához. A felvételeket a telefonon, a fotózást követően pillanatokon belül elmenthetjük, felcímkézhetjük és feltölthetjük" - mondta John Barry, a Nokia Connect készülékskáláért felelős igazgatója. "A Nokia 6220 classic 5 megapixeles kamerájával, autofókuszával és xenon vakujával az egyfunkciós digitális kamerák hiteles és megfizethető alternatívája, ráadásul A-GPS-ével a helyszínre utaló címkéket is adhatunk a képekhez, rendelkezésünkre áll a Nokia Maps és továbbfejleszthetjük a készüléket úgy, hogy az teljes körű navigációt biztosítson."

A telefonra gyárilag telepítik a Nokia Maps 2.0 alkalmazást, amely segít megtalálni a legjobb utat az éttermekhez, szállodákhoz, turistanevezetességekhez és más érdekes helyekhez. A WidSets szolgáltatás az ún. widget minialkalmazások segítségével közvetlenül a készülékre hozza el a webtartalmakat, így gyors és könnyű hozzáférést kínál a friss hírekhez, a játékokhoz és a netes közösségekhez. Emellett internetböngészőt, e-mailt, zenelejátszót, FM rádiót RDS rendszerrel és akár 8 GB memóriát tartalmaz.

Képkezelési képességei mellett az Adaptive Multi Rate − Wideband beszédkodek technológiát is támogatja, így a beszédhang természetesebben hangzik a telefonon keresztül . A kodek zajos helyen, például a forgalomban vagy nyilvános térben zajló beszélgetés során hasznos. Szállítása a tervek szerint 2008 harmadik negyedévében indul az egyes kiválasztott piacokon, fogyasztói ára pedig adók és kedvezmények nélkül körülbelül 325 euró lesz.

Nokia N78

Az N78-at a zenét, a navigációt és a fényképezést a mobilitás előnyeivel ötvöző multimédiás számítógép. Technológiák egész sorát vonultatja fel, többek között beépített A-GPS-t ingyenes Nokia Maps-szel, WLAN-t, nagysebességű HSDPA 3G csatlakozást és egy 3,2 megapixeles, Carl Zeiss objektívvel rendelkező kamerát. A kedvenc zenék és tartalmak tárolására a jelenleg akár 8 GB-os változatban is kapható microSD memóriakártyát is támogatja. Az N78 újdonságai között a fényképek földrajzi címkézése (geotagging) és egy FM adókészülék szerepel, amelynek segítségével a telefonon található zene bármilyen FM rádión, az autóban vagy otthon is lejátszható.

"A Nokia N78 igazán valóra váltja az Nseries ígéretét, vagyis a legújabb technológiák és szolgáltatások révén páratlan mobil multimédiás élményt szerez" - mondta Jonas Geust, a Nokia Nseries készülékekért felelős vezetője. "A többek között a sikeres Nokia N73-at is tartalmazó, kiegyensúlyozott Nseries készülékek mögé felsorakozó Nokia N78-cal kiélhetjük szenvedélyeinket, élvezhetjük kedvenc zenénket, és élményeinket másokkal is megoszthatjuk."


Nokia N78

Beépített A-GPS funkcióját és 3,2 megapixeles kameráját kihasználva a telefonokban is megjelenik az interneten egyre népszerűbbé váló földrajzi címkézés (geotagging). Az N78 automatikusan a rögzítés helyét tartalmazó metaadatokkal látja el a képeket, így a fényképezés helyszíne megjelenik az akár magán a készüléken, akár az interneten nézett térképeken. A készülék WLAN vagy HSDPA internetkapcsolatával a fényképeket és videókat egy gombnyomással feltölthetjük az internetre. Továbbra is alapszolgáltatás marad a zene: akár 8 GBs memória, beépített kihangosítók és a normál, 3,5 mm-es fülhallgatók támogatása mellett világszerte több ezer rádióállomáshoz biztosít hozzáférést.

Szállítása a tervek szerint 2008 második negyedévében indul, fogyasztói ára pedig adók nélkül körülbelül 350 euró lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pimplike #16
    Respect!
  • roliika #15
    Bocsi..tényleg. Nokedli
  • pimplike #14
    Vesd már össze a képeket:
    Nokia 6120 Classic
    Ejnye!!!
  • roliika #13
    Csak jelzés szinten. 6220 Classic még nincs! A képen a 6120 Classic látható. Viszont sem 5Mpixeles kamera, sem 8 giga memória nincs benne,sem TV out, sem xenon vaku! Ejnye!!!
  • vjanika #12
    Látod pont ezért mondtam tegnap, hogy " a Nokiának is van pár "érdekes" kinézetű mobilja", mert bizony fejlesztettek! Az már más kérdés, hogy ez mennyire volt szükséges és jó fejlesztés :-) de amikor megjelentek a főként távolkeleti csicsakvarcjáték mobilok, kb. akkorra datálható a Nokia "meghülyülése" is és hát ahogy te is montad, a Motorola is tündökölhetne régi fényében... De ők is rámozdúltak erre a vonalra, pedig nekik sem kellett volna. Most van pengemobil, meg nyitható "mobil" csak mobiltelefon nincs már lassan a kinálatukban, cserébe egyre lejjebb csúsznak a ranglistán... És igen, tény, hogy a Nokia is rendelkezik csicsafonnal és kvarcjátékkal, de legalább mellette gyárt mobiltelefonokat is. Okosan csinálják, mert minden ígényt megpróbálnak kielégíteni. Gyanítom, hogy sokkal inkább ez a sikerül kulcsa. Ha összeszámolnánk, hogy az elmúlt 5 évben hány "konstrukció" jelent meg gyártónként, akkor azt kapnánk, hogy a Nokia egymaga annyi modellt dobott piacra kb., mint az őt követő három gyártó összesen.
    Az pedig, hogy maguktól nem fejlesztettek, fejlesztenek, szerintem kicsit erős túlzás. Azért eljutottak a féltégla méretű telefonoktól a 3310-esig, majd elsőként rukkoltak elő okostelefonnal (9000-res sorozat), divatmobillal. Egyedül a kinyitható telefont nem ők csinálták meg elsőként(hozzátenném, hálistennek!), bár volt egy 72-vel kezdődő mobiljuk, amibe elsőként qwerty billentyűzetet pakoltak és szétnyitható volt, de nem aratott akkora sikert, ezért nem folytatták. Egyszóval, fejlesztettek, fejlesztenek ők,csak sajnos rájuk is hatással van a "divat".
  • Su0my #11
    hmm nemtom, a másik nagy kedvenc az SE-hát én már akkor inkább samsung, pedig ... khm azok sem túl jók:) LG kezd feljönni, a motorola ha régi fényében tündökölne, az lenne a szép és ugye epölfanboy lévén hajrá iPHONE2.
  • Su0my #10
    "A többiek inkább kvarcjátékokkal és divatkellékekkel próbálják meghódítani a vásárlók szívét, melyek telefonálásra is használhatóak"

    divatkelékek, na az igaz, de hogy kvarcjáték.. na ez a szó, ez illik pontosa na nokiákra. sokmindent tudnak, méreteihez képest nyilván korrektül, de mindig megmosolygom azokat a hozzászólásokat, amikor valami fikázásának az az érvelése (és én itt akkor is elsősorban az ájfónra gondolok), hogy jaj de ezt tudja a nokia és jajde divatcikk meg jajde gagyi kvarcjáték ez a telefon.. közben pont a nokiákra jellemző ez a két jelző:) igen, a divatcikk is. ha már a piacot uraló iPOD is szar kaki noob divatcikk, akkor ugye hasonló logikával a nokia is az. márpedig szerintem utóbbi inkább.

    nem is az a baj, hogy ugyanazok a specifikációk más köntösben (ó én most designra nem is gondolok, mert olyan szavak nincsenek magyarul, amik leírnák, mennyire félretervezettek a nokiák nagy része.. és NEM CSAK kinézetre. szoftverergonómia, telefon kezelése, kézreállása, stb), hanem hogy egyszerűen ha nem rugdossa meg a valagukat pl egy APPLE-féle világmegváltó ötlet (nyugi, nyilvánvalóan gúnyos hangnem, ha valamit utálok az APPLE-ben, az a marketingjük-gyk világmegváltót két jó nagy idézőjel foglalja közre képzeletben), akkor kiadták volna a következő tökugyanolyan symbiant, majd avval 15 tök ugyanolyan telefont, szétosztott specifikációkkal blabla. na jó mit is akartam evvel mondani: az ég egy adta világon semmit sem fejlesztenek. PONT.
  • Kingfisher #9
    Elnézést kérek, de semmi bajoma a SE-kkel, érdekes módon jól funkcionálnak, mint telefon :) Ellenben a családban fellelhető Nokiakockákkal a tapasztalatom: szenvedés a billentyűzár ki/be kapcsolásával, a semmit meg nem találás a menüben, ennek örömére visszadás, old meg magad és hagyjál békén :) Konklúzió, mindenki használja ami jól esik neki.
  • vjanika #8
    Hát kinézetben nem egy bajnok ez a három új telefon, az biztos, de ez főként annak köszönhető, hogy a Nokia is próbál "más" utakon is járni, pedig szerintem nem kéne. De ha összességében nézzük a mobilpiacot elmondható, hogy 1 gyárto van csak, aki mobiltelefont gyárt, az pedig a Nokia! A többiek inkább kvarcjátékokkal és divatkellékekkel próbálják meghódítani a vásárlók szívét, melyek telefonálásra is használhatóak, de közben képtelenek elérni azt, hogy a készülék pl. egyszerre csörögjön és rezegjen (Samsung) illetve hogy normális, átlátható menüje legyen, használható navigációs gombokkal. Én továbbra is azt mondom, hogy aki telefont szeretne az vegyen Nokiát, akinek meg divatcikk, csecsebecse kell az meg válasszon a teljes kínálatból (a Nokiának is van pár "érdekes" kinézetű mobilja)
  • GABOR16 #7
    Ezek nem tetszenek...
    Az egyetlen Nokia ami mostanság tetszik (korábban sem tetszettek igazán... bár igaz más telefon sem tetszik..) az a N93i