Berta Sándor

SMS mint WC-kulcs

Egyes kutatók képesek a legabszurdabbnak tűnő ötletekkel előállni, amit általában sokan mosolyogva fogadnak és az adott szakembert bogarasnak minősítik. Pedig lehet, hogy némelyik elképzelés akár hasznos is lehet.

Finnországban a helyi közútkezelő cégnek alighanem kevesebb kátyút kell kijavítania és táblát cserélnie, mint hazánkban az érintett vállalatoknak, ugyanis minden bizonnyal erre vezethető vissza, hogy a cég munkatársainak sikerült létrehozniuk egy az SMS-t vécékulcsként alkalmazó rendszert. Az ötletet az adta, hogy a Finnország néptelen vidékein keresztül vezető autóutak mellett ugyan sok zuhanyzóval ellátott pihenő és illemhely található, azonban ezeket nem őrzi senki, így a vandálok, gyújtogatók és tolvajok előszeretettel teszik tönkre a másoknak életbe vágóan fontos helyeket.

Az új rendszert januárban sikeresen tesztelték az 1-es főút Paimio és Salo közötti szakaszán. Juha Mäki, a Finn Közútkezelő Vállalat útkarbantartási munkatársa szerint az új megoldást egyelőre csak a Paimio melletti Pitkäporras (Paimio) és a Turku melletti Haukkala régióban használják, sehol másutt nem alkalmazzák a világon. Az ötletet az adta, hogy a cég megelégelte a pihenőhelyek és a vécék gyakori megrongálását. Felmerült a helyiségek bekamerázásának lehetősége is, de az SMS-zár bevezetése nyilvánvalóan olcsóbb.


Akinek sürgős kis- vagy nagydolga akad, annak előbb el kell küldenie az auki (kinyitni) szót SMS-ben a pihenőhelyiségek és az illemhelyek ajtaján található telefonszámra. A finn központi közeledésfelügyelet a rövid szöveges üzenet beérkezésekor azonnal kinyitja az adott ajtót. A hatóságok így két legyet ütnek egy csapásra. Egyrészt valóban csak az használja a vécéket és a pihenőket, akinek muszáj, másrészt mivel az SMS beérkezésekor rögzítik a küldő telefonszámát, így egy rongálás esetén könnyen visszakereshető, hogy ki volt az elkövető. A finnek az adatvédelemre is ügyeltek, hiszen a telefonszámokat néhány nap múlva törlik, addig pedig a takarítószolgálat munkatársainak ellenőrzése nyomán kiderül, hogy történt-e időközben rongálás.

A szolgáltatás során küldött SMS normál díjszabású és a finn cégek nem számítanak fel plusz díjat. Persze a legfontosabb, hogy egy kicsit mindenképpen várni kell a beléptetési engedélyre...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #10
    Aki képes arra, hogy elküldjön egy SMSt, romboljon, majd utána telefonon magyarázkodjon, az nem vandál, hanem pszichopata.

    Magyar ember módjára azt nézed, hogy lehet kijátszani ezt a megoldást, de mivel egy WC-ről beszélünk, mely azért épült, hogy használják, nyilván be kell engedni valahogy az embereket a dolgukat végezni. Ennek regisztrálását oldják meg egy telefon által, semmi többet.
  • Sbence #9
    Mire elküldi az sms-t beszarik a szerencsétlen.
  • magyarvok #8
    Csak szerintem nem ér semmit ez a rendszer? :)
    Vandál elküldi az SMS-t, bemegy, tönkreteszi, ellopja cuccokat, majd felhívja az ügyfélszolgálatot, hogy amikor bement, már össze volt törve, el volt lopva a berendezés.
    Rendőrség meg megbünteti, aki előtte ( a vandál előtt) ott járt?
  • barret #7
    Nalunk ha sms-re fog nyilni a wc ajto,akkor mogotte kell fizetni a wc-s neninek 100 ft-ot a pisilesert...
  • nedudu #6
    Vagy csak annyi az üzenet: "már késő" ;-)
  • Rena11 #5
    azért az durva hogy sms-t kell küldeni a wc-nek :)
    elképzelem mit is írnék az üzenetbe :) szia szeretni sza.ni! beengetsz ? :D:D:D
  • floatr #4
    Szerintem egyszerűen az ajtó elé fogják üríten ia szubsztanciát
  • Narxis #3
    Szerintem ez jó ötlet. Hihetetlen mit megengednek maguknak a paraszt, bunkó huligánok.
  • Boroskóla #2
    És ha nincs pénz a telódon, akkor meg össze szarhatod magad :)
  • tHUNder1 #1
    Jó magyar szokásként majd ezt is átvesszük pár éven belül külföldi kollégáinktól, de nálunk haszonszerzés céljából, emelt díjas sms fejében :D